Πάτρα – Πανεπιστήμια: Γέφυρα μεταφοράς παραγόμενης τεχνολογίας
Πανεπιστήμιο Πατρών και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ενώνουν δυνάμεις για έναν κοινό στόχο: Την Ιδρυση και Λειτουργία Κοινής Δομής Μεταφοράς Τεχνολογίας.
Μία σημαντική γέφυρα για τη μεταφορά της παραγόμενης τεχνολογίας από τον πανεπιστημιακό χώρο, στην κοινότητα, στήνουν από κοινού το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Μάλιστα είναι η πρώτη ουσιαστική σύμπραξη των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της πόλης μας μετά την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα και στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ.
Τα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα δρομολογούν τη δημιουργία μιας Κοινής Δομής Μεταφοράς Τεχνολογίας που παράγεται στα ερευνητικά τους εργαστήρια, στην αγορά εργασίας. Επί της ουσίας ο στόχος είναι να αξιοποιηθεί όλος αυτός ο επιστημονικός καρπός στην περιοχή για την ανάπτυξη της περιοχής.
Οπως εξηγεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, οι στόχοι αυτής της σύμπραξης είναι η «η ισχύς εν τη ενώσει: Συντονισμένο άνοιγμα στην καινοτομία, την αγορά και την κοινωνία. Σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με τον παραγωγικό ιστό της περιοχής».
Ειδικότερα η σύμπραξη αφορά στις ενέργειες για την ενίσχυση των πολιτικών και δράσεων των δύο Ιδρυμάτων σχετικά με τη διαχείριση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας, τους τρόπους Εμπορικής Αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, την ίδρυση Τεχνοβλαστών (spin-offs) και την υποστήριξη της καινοτομίας που γεννάται στα εργαστήρια.
Πώς θα υλοποιηθεί αυτό;
Η Κοινή Δομή θα υλοποιήσει στοχευμένες δράσεις που αναπτύσσονται σε τρεις άξονες:
– Δράσεις Μεταφοράς Τεχνολογίας, οι οποίες επικεντρώνονται στη δημιουργία κοινής ψηφιακής βάσης δεδομένων, στην παροχή υποστήριξης στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, εμπορικών σημάτων και βιομηχανικών σχεδίων, στη διαδικασία σύναψης συμβάσεων μεταφοράς τεχνολογίας και διαπραγμάτευσης, στην προστασία και αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, στη διαμόρφωση επιχειρηματικών σχεδίων και στην εξεύρεση εξωτερικών συνεργατών, επενδυτών και χρηματοδότησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
– Δράσεις για την οργάνωση και στελέχωση των επιμέρους Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, οι οποίες αφορούν στην υποστήριξη των παρεχόμενων υπηρεσιών από εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες, τη διεπιστημονική προσέγγιση και προβολή της δομής, τη δημιουργία δικτύου και κοινότητας, την ανταλλαγή γνώσης και τη συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις μεταφοράς τεχνολογίας.
– Δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, οι οποίες σχετίζονται με την εκπαίδευση των εξειδικευμένων στελεχών, την ανάπτυξη δράσεων συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών και πανεπιστημίων, καθώς και τη δικτύωση/προώθηση των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών εντός και εκτός συνόρων.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ενώ στόχο αποτελεί η παροχή υπηρεσιών για την ανάπτυξη τουλάχιστον επτά Τεχνοβλαστών(spin-offs) και την υποβολή τουλάχιστον 12 αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News