Πάτρα: Πιο «πικρός» ο καφές, έρχονται αυξήσεις και στην τιμή του κακάο
Σημαντικός ο ρόλος της κλιματικής κρίσης στη διαμόρφωση των νέων τιμών – Δεν φαίνονται περιθώρια για σύντομη αποκλιμάκωση
Νέες ανατιμήσεις βρίσκονται προ των πυλών στον καφέ, οι οποίες είναι θέμα χρόνου να περάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και στην εστίαση.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο καφές έχει ανατιμηθεί τουλάχιστον 23% από το 2021 έως και σήμερα. Ηδη αρκετές εταιρείες εμπορίας και επεξεργασίας καφέ έχουν ανακοινώσει νέους τιμοκαταλόγους με εφαρμογή εντός του τρέχοντος μήνα-αρχές του επόμενου, με τα ποσοστά των σχετικών ανατιμήσεων να διαμορφώνονται στα επίπεδα του 10%-15%.
Μέχρι τώρα, οι εταιρείες εμπορίας και επεξεργασίας καφέ διατηρούσαν αποθέματα και απορροφούσαν τις αυξήσεις. Ωστόσο, καθώς τα αποθέματα εξαντλούνται, δεν είναι εφικτό πλέον να διατηρήσουν τις τιμές τους στα ίδια επίπεδα. Ετσι, στην οργανωμένη λιανική οι νέες τιμές αναμένεται να περάσουν στο ράφι τις επόμενες εβδομάδες.
Ο επιχειρηματίας της εστίασης Νίκος Μπίτσης, από τον χώρο των καφετεριών, όπου η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική, εξηγεί στην «Πελοπόννησο», όπου οι σωρευτικές ανατιμήσεις στην αγορά χονδρικής από το 2022 μέχρι σήμερα ξεπερνούν το 20%, χωρίς να υπολογίζονται οι επιβαρύνσεις της φορολογίας.
Το κοστολόγιο, ειδικά στην Πάτρα όπου η παροχή της υπηρεσίας είναι από τις πιο φθηνές σε όλη την Ελλάδα, πλέον δεν μπορεί να συγκρατηθεί, τόνισε ο κ. Μπίτσης, οπότε η επιβάρυνση της τιμής στο τελικό προϊόν θα είναι μονόδρομος για πολλές επιχειρήσεις.
Εάν δεν υπήρχε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Καφέ και ο αυξημένος ΦΠΑ, η αγορά θα ήταν πιο ευέλικτη και θα είχε πιο πολλές δυνατότητες να διαχειριστεί τις νέες αυξήσεις, απορροφώντας τους όποιους κραδασμούς τόνισε ο κ. Μπίτσης.
Ο ζαχαροπλάστης Λάζαρος Πολίτης, μετέφερε στην «Π» ίδια εικόνα, που παρατηρείται και στην αγορά το κακάο, από το οποίο δημιουργείται η σοκολάτα και άλλα παράγωγα.
Η τιμή χρονδρικής έχει εκτοξευθεί 120% από τον Νοέμβριο του 2023, Μια τυπική σοκολάτα ζαχαροπλαστικής από 5-5,5 ευρώ το τεμάχιο, τώρα έχει φτάσει στα 13 ευρώ.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και στις συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν ειδικά στην Δυτική Αφρική και έχουν μειώσει την παραγωγή, αλλά και στην εφαρμογή συνθηκών δίκαιου εμπορίου, όπου και ο παραγωγός πρέπει να πληρώνεται ένα εύλογο κέρδος, ανέφερε ο κ. Πολίτης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News