Πάτρα: Πονοκέφαλος οι θερινές …κατασκηνώσεις Ρομά!

Περίοικοι της Ηρώων Πολυτεχνείου στην Πάτρα φωνάζουν. Το ίδιο κατά καιρούς παρατηρείται και σε άλλες παραλιακές περιοχές της Πάτρας.Η Αστυνομία καταβάλλει προσπάθεια… κόντρα στους νόμους.

Πάτρα Στην περιοχή της Τερψιθέας το σκηνικό αυτό έχει αναστατώσει τους κατοίκους

Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσονται οι… θερινές κατασκηνώσεις των Ρομά, ενώ τα νομικά… παυσίπονα δεν είναι και τόσο αποτελεσματικά κατά τα φαινόμενα, μετά την αναμόρφωση προ πενταετίας του Ποινικού Κώδικα…

Οπως συνηθίζεται κάθε καλοκαίρι, πολλοί Ρομά μετακομίζουν από τους καταυλισμούς τους σε παραλιακά μέρη της Πάτρας μάλλον για περισσότερη… δροσιά, καταλαμβάνοντας τους αιγιαλούς. Κάτι παρόμοιο συνέβη στην περιοχή της Ηρώων Πολυτεχνείου (Τερψιθέα) και το γεγονός αυτό έχει αναστατώσει τους περίοικους, οι οποίοι προχώρησαν σε καταγγελίες στην «Πελοπόννησο», γιατί οι καταληψίες ρυπαίνουν το περιβάλλον, διαταράσσουν την κοινή ησυχία, αφοδεύουν στην ύπαιθρο, μεθοκοπάνε και γίνονται πρόξενοι επεισοδίων.

Το ίδιο κατά καιρούς παρατηρείται και σε άλλες παραλιακές περιοχές της Πάτρας, όπως για παράδειγμα πέριξ του κολυμβητηρίου του ΝΟΠ, αλλά και στα Ροϊτικα, στη διασταύρωση του δρόμου προς Βραχνέικα.

Ο γνωστός δικηγόρος Θόδωρος Χρονόπουλος που διαμένει στην Ηρώων Πολυτεχνείου διερμηνεύοντας και τις διαμαρτυρίες γειτόνων του κάνει λόγο για μια απαράδεκτη κατάσταση, που προσβάλλει την αισθητική της πόλης, αλλά κυρίως εγκυμονούνται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία». Εξειδικεύοντας τις συνθήκες της διαμονής των Ρομά στην περιοχή αναφέρει ότι «μικρά παιδιά κυκλοφορούν γυμνά ή ημίγυμνα στον καυτό ήλιο, ενώ όλοι τους χρησιμοποιούν χαρτόκουτα ή παλιά στρώματα ως κρεβάτια και κάνουν την ανάγκη τους όπου βρουν. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πίνουν, μεθάνε, τσακώνονται μεταξύ τους όλο το 24ωρο και τις νύχτες μένουμε άυπνοι»!

Η Αστυνομία καταβάλλει προσπάθεια να περιορίσει το φαινόμενο των θερινών κατασκηνώσεων των Ρομά, ωστόσο ο βαθμός της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων τους βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με όσα προβλέπουν οι νόμοι, που όμως στερούνται αυστηρότητας…

Οπως επισημαίνει στην «Πελοπόννησο» αξιωματικός της τοπικής ΕΛΑΣ, που έχει ασχοληθεί επισταμένως με τις καλοκαιρινές… διακοπές των Ρομά, «στα πλημμελήματα κυριαρχούν οι αναστολές στις ποινές και δεν ιδρώνει το αυτί των παραβατών Ρομά, γιατί ξέρουν ότι δεν τίθεται ζήτημα φυλάκισής τους». Δίκιο έχει. Υφίστανται μεν ειδικοί ποινικοί νόμοι ή είναι σε ισχύ ΦΕΚ, που προβλέπουν ποινές σε παράνομους καταληψίες αιγιαλών και παραλιών, ωστόσο έχουν πλημελληματικό χαρακτήρα και δεν φοβούνται οι παραβάτες. Φερειπείν το ΦΕΚ Β 973/2003 προβλέπει την απαγόρευση της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης χωρίς άδεια για υγειονομικούς λόγους, που προβλέπει φυλάκιση μέχρι ένα έτος με αναστολή και πρόστιμο τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Πρόκειται, όμως, για μια ποινή που ένας Ρομά την περιφρονεί…

Οι Ρομά , άλλωστε, δεν γνωρίζουν καν τους νόμους, διότι ουδέποτε συμβάδισαν με αυτούς. Ωστόσο, η άγνοιά τους «διευκολύνεται» από την κοινωνική ανοχή και δη από τα στραβά μάτια (τις περισσότερες φορές…) των αρμόδιων διωκτικών αρχών. Υπ’ αυτή την έννοια, κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι είναι περιττοί και «άχρηστοι» οι αρκετοί αναγκαστικοί και ειδικοί ποινικοί νόμοι που σχετίζονται με τις θερινές κατασκηνώσεις των Ρομά. Ενδεικτικά μνημονεύουμε τον Ν. 1539/1938 περί κατάληψης αιγιαλού, τον Ν.

1650/1986 για ρύπανση του περιβάλλοντος, τον Ν. 2971/2001 για κατάληψη αιγιαλού και παραλίας, το Ν 4637/2019 για διατάραξη κοινής ησυχίας κ.ο.κ.

Επιμύθιο: όσοι νόμοι κι αν υπάρχουν, όποια αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και ειδικών διατάξεων κι αν παρατηρηθεί, μόνο αν έστω και πειθαναγκαστικά μπουν οι Ρομά σε κοινωνικό και πολιτιστικό «καλούπι» θα πάψουμε ν’ ασχολούμαστε μαζί τους επικριτικά. Αλλωστε, είναι στενάχωρο και απορριπτέο να αδιαφορούμε για το βάλτωμά τους, διότι όλοι πρέπει να σκεφτόμαστε ότι κι αυτοί οι συνάνθρωποι μας έχουν το δικαίωμα σε ποιοτικότερες συνθήκες ζωή. Σκέφτεται, όμως, έτσι και η πολιτεία;