Πάτρα: Σε λειτουργία το ΠΙΚΠΑ μετά από πέντε χρόνια

Στις νέες εγκαταστάσεις θα φοιτήσουν τα 58 παιδιά που είναι ήδη στο ΠΙΚΠΑ Πάτρας και άλλα 38 που είναι στη λίστα αναμονής

ΠΙΚΠΑ

Η ώρα τα παιδιά με αναπηρίες να απολαύσουν τις παροχές μία σύγχρονης δομής εκπαίδευσης και φροντίδας, έφτασε. Το νέο κτίριο του ΠΙΚΠΑ, στην Παραλία Πατρών, θα τεθεί σε λειτουργία εντός του Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι το κτίριο είναι έτοιμο εδώ και πέντε περίπου χρόνια. Ωστόσο διάφορες δυσλειτουργίες που σχετίζονται πρωτίστως με τους διαγωνισμούς προμήθειας του εξοπλισμού του, καθυστέρησαν την παράδοσή του.

«Είμαστε στην τελικά φάση. Κάποιες λεπτομέρειες απομένουν να ολοκληρωθούν και εντός του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουμε» μας είπε ο διοικητής του Καραμανδανείου, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το συγκεκριμένο ίδρυμα.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΠΙΚΠΑ λειτουργεί σήμερα στο κτίριο της οδού Μαιζώνος. Οι εγκαταστάσεις δεν επιτρέπουν την πλήρη ανάπτυξη όλων των υπηρεσιών που έχουν ανάγκη αυτά τα παιδιά και το0 χειρότερο είναι ότι δεκάδες παιδιά παραμένουν αποκλεισμένα στα σπίτια τους.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 57 παιδιά που παρακολουθούν το πρόγραμμα του ΠΙΚΠΑ αλλά λόγω στενότητας χώρου έχουμε κι άλλα 38 στη λίστα αναμονής.

Αντιλαμβάνεστε τις ανάγκες που υπάρχουν και τις οποίες θα εξυπηρετήσουμε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα θέσουμε σε λειτουργία» προσθέτει ο κ. Αθανασόπουλος.

Στο να ξεπεραστούν τα εμπόδια που είχαν προκύψει και να παραδοθεί τελικά το κτίριο συνέβαλε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος. «Δυστυχώς η γραφειοκρατία πνίγει τις προσπάθειές μας. Ωστόσο οι υπηρεσίες μας έτρεξαν το θέμα αυτό διότι για εμάς αποτελεί προτεραιότητα. Η δομή αυτή θα καλύψει σοβαρές κοινωνικές ανάγκες και θα βγάλει από τα σπίτια τους πολλά παιδιά».

ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ

Η νέα Μονάδα Σπαστικών Παίδων – Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας στην περιοχή της Παραλίας είναι προϋπολογισμού 2.644.500 ευρώ και δυναμικότητας 100 ατόμων. Εχει επιφάνεια 1.567 τμ. και βρίσκεται σε χώρο περίπου 8 στρεμμάτων. Κατασκευάστηκε με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές υλικών και ενεργειακής κατανάλωσης. Μελετήθηκε ειδικά για τα άτομα που θα εξυπηρετήσει και όλοι οι χώροι του Κέντρου αναπτύσσονται σε ισόγειο χώρο και είναι προσπελάσιμοι από όλους τους χρήστες με τους απαραίτητους διαδρόμους κυκλοφορίας. Τέλος, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει και χώρους συγκέντρωσης, δραστηριοτήτων, παιχνιδιού, φαγητού, ανάπαυσης, ιατρείο, γραφεία, παιδική χαρά κ.α.