Πάτρα: Στα πρώτα της χώρας το Νοσοκομείο Ρίου σε επείγοντα περιστατικά – Αριθμός ρεκόρ ασθενών στα ΤΕΠ
Τη χρονιά που πέρασε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, αντιμετωπίστηκαν πάνω από 98,000 περιστατικά. Ανάλογη εικόνα και στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας».
Ανάμεσα στα τρία πρώτα νοσοκομεία της χώρας είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας σε αριθμό περιστατικών που αντιμετωπίζονται ετησίως στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
Τη χρονιά που πέρασε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΠ αντιμετωπίστηκαν 98.670 περιστατικά. Αναλόγως υψηλός είναι και ο αντίστοιχος αριθμός στον «Αγιο Ανδρέα» που εφημερεύει μία μέρα λιγότερη την εβδομάδα, καθώς φτάνουν τα 70.000 ετησίως.
Μία από τις αιτίες που «βουλιάζουν» τα νοσοκομεία της Πάτρας είναι η υπολειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων σε Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Ιόνια νησιά.
Τα παραπάνω νούμερα δείχνουν ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του στην περιοχή, ενισχύοντας τα περιφερειακά νοσοκομεία και προχωρώντας στην ενίσχυση των νοσοκομείων της Πάτρας με την επέκταση και την ανακατασκευή των ΤΕΠ.
ΣΤΟ ΠΓΝΠ
Ειδικότερα, στα Επείγοντα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών το 2022 είχαν αντιμετωπιστεί 96.000 περιστατικά. Ηταν το τρίτο πανελλαδικά νοσοκομείο της χώρας που είχε αυτό τον υψηλότατο αριθμό περιστατικών. Φέτος το νούμερο έχει φτάσει τα 98.670 περιστατικά.
«Κάθε χρόνο είμαστε ανάμεσα στα πρώτα τρία νοσοκομεία με τα περισσότερα περιστατικά» ανέφερε στην «Π» ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρης Μπάκος και πρόσθεσε:«Παρά την αυξημένη και πιεστική προσέλευση ποτέ δεν έχουμε διώξει ασθενή. Κι αυτό οφείλεται στις υπέρμετρες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό μας, ιατρικό, νοσηλευτικό και των άλλων ειδικοτήτων, το οποίο ευχαριστώ και δημοσίως».Ο κ. Μπάκος δεν παραβλέπει βέβαια την αναμονή που υπάρχει για αρκετά περιστατικά. «Η αναμονή δυστυχώς είναι μία παρενέργεια αυτής της κατάστασης, την οποία αναγνωρίζουμε και ζητάμε την κατανόηση του κόσμου».
Μία από τις αιτίες της πολύωρης αναμονής είναι και η αναχρονιστική διάταξη του ΤΕΠ. Αυτό το είχαν διαπιστώσει όλοι οι απερχόμενοι υπουργοί Υγείας, υποσχόμενοι και εξαγγέλλοντας την αναδιαμόρφωση και την επέκτασή τους.
«Το ΤΕΠ του νοσοκομείου μας έχει σχεδιαστεί με τη λογική του ’80. Τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει κατά πολύ. Πιστεύω ότι άμεσα θα έχουμε θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτού του προβλήματος με την ανακατασκευή και την επέκταση του Τμήματος» αναφέρει ο κ. Μπάκος.
Οπως εξηγεί ο ίδιος, η αναμονή οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν έχουμε χώρους να εξετάσουμε άμεσα τα περιστατικά που προσέρχονται στο ΤΕΠ. Τα εξεταστήρια είναι συγκεκριμένα. Επομένως, όταν είναι καλυμμένα, και προσωπικό να έχουμε δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν περισσότερους ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι με την επέκταση και αναδιαμόρφωση του Τμήματος θα θεραπεύσουμε σε μεγάλο βαθμό την πολύωρη αναμονή».
Ο νέος σχεδιασμός των ΤΕΠ έτσι όπως έχει δρομολογηθεί σε άλλα νοσοκομεία της χώρας κι έχει ανακοινωθεί και για το ΠΓΝΠ, προβλέπει να είναι σύγχρονο λειτουργικό και να περιλαμβάνει πρωτίστως την υποδοχή, τη σταθεροποίηση, τη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Καθοριστικό είναι το σύστημα διαλογής και κατηγοριοποίησης των περιστατικών που εφαρμόζεται σήμερα, αλλά με πολλά εμπόδια λόγω και του χωροταξικού προβλήματος. Με την πλήρη λειτουργία όμως του συστήματος αυτού εξασφαλίζεται η έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών που είναι σε επείγουσα κατάσταση και ακολούθως η κατεύθυνσή τους προς τον κατάλληλο χώρο φροντίδας του ΤΕΠ. Αυτό αποτελεί τη λύδια λίθο για την αποτελεσματική παροχή επείγουσας φροντίδας καθώς προβλέπει τη γρήγορη αναγνώριση των ασθενών με επείγοντα και απειλητικά για τη ζωή τους προβλήματα υγείας, την αξιολόγηση και επαναξιολόγηση του κύριου ενοχλήματος που αναφέρει ο ασθενής καθώς και των σχετιζόμενων συμπτωμάτων, κ.ά.
ΣΤΟΝ «ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ»
Εξίσου αυξημένα είναι και τα περιστατικά που προσέρχονται στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» παρότι εφημερεύει μία μέρα λιγότερη την εβδομάδα από το ΠΓΝΠ. Από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αντιμετωπίζονται 70.000 ασθενείς.
«Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των περιστατικών που διαχειριζόμαστε. Περίπου σε κάθε εφημερία προσέρχονται 400 περιστατικά» μας είπε ο διοικητής του «Αγίου Ανδρέα» Ηλίας Θεοδωρόπουλος.Ο «Αγιος Ανδρέας» έχει το πλεονέκτημα να έχει πιο σύγχρονο ΤΕΠ. «Την περίοδο της πανδημίας προχωρήσαμε σε αναδιαμόρφωση και το οργανώσαμε σε καλύτερο βαθμό. Βέβαια, ο αυξανόμενος όγκος περιστατικών μάς έχει οδηγήσει στη σκέψη και βρισκόμαστε και σε συνεργασία με τις τεχνικές μας υπηρεσίες να προχωρήσουμε στην επέκτασή του. Κι αυτό αφορά κυρίως τον χώρο της αναμονής ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που έχουν μεγάλο ποσοστά πασχόντων από ιούς, όπως της γρίπης και του κορονοϊού» σημειώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Και οι δύο διοικητές φέρνουν στην επιφάνεια τη διαγνωσμένη από χρόνια τώρα αιτία των αυξημένων διακομιδών από τα περιφερειακά νοσοκομεία. Σε κάθε εφημερία τους, το ΠΓΝΠ και ο «Αγιος Ανδρέας» δέχονται δεκάδες διακομιδές από την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, τα Ιόνια νησιά κ.ά. Κι αυτό συμβαίνει διότι τα περιφερειακά νοσοκομεία δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένα, κυρίως λόγω υποστελέχωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διακομίζονται στην Πάτρα ακόμα και πολύ απλά περιστατικά, ενώ θα έπρεπε να διακομίζονται μόνο τα τριτοβάθμια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αχαΐα: Κάηκε πέφτοντας στο αναμμένο τζάκι
Αναβιώνει η δολοφονία της Πατρινής Χρυσοβαλάντως Πολύζου – Τι επιδιώκει ο συζυγοκτόνος
Αχαΐα: Φόλες θανάτωσαν 20 ζώα σε χωριό των Καλαβρύτων – ΦΩΤΟ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News