Πάτρα: Στο εδώλιο υπάλληλοι αντί Δημοσίου για θανατηφόρα τροχαία, «βιομηχανία αγωγών και διώξεων»

Υπάλληλοι ταλαιπωρούντα δικαστήρια για τροχαία, αλλά και γαι απίθανους λόγους. Στην «Πελοπόννησο», ο πατρινός Δικηγορος Κώστας Κρεμμύδας.

 

υπάλληλοι Πολλές φορές κατηγορούμενοι υπάλληλοι για τροχαία

Πλήθος αγωγών σε βάρος νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου, με στελέχη υπηρεσιών να βρίσκονται συχνά κατηγορούμενοι ακόμα και για απίθανους λόγους, αποκαλύπτει στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας », ο Κωνσταντίνος Κρεμμύδας, δικηγόρος Παρ. Αρείω Πάγω και αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, που χειρίζεται πλήθος τέτοιων υποθέσεων.

O Κώστας Κρεμμύδας

O Κώστας Κρεμμύδας

Ο κ. Κρεμμύδας ήταν συνήγορος υπεράσπισης διευθυντή τεχνικής υπηρεσίας της Περιφέρειας, που βρέθηκε κατηγορούμενος για τον θάνατο οδηγού σε τροχαίο δυστύχημα στην Πατρών–Πύργου, και υπέστη μια μεγάλη δικαστική περιπέτεια, την οποία περιέγραψε στην «ΠτΔ»: «Εχουμε χειριστεί πλήθος υποθέσεων, όπως αυτή του διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών που αθωώθηκε στην υπόθεση του θανατηφόρου τροχαίου στα Βραχνέικα, πλην όμως ο συγκεκριμένος ταλαιπωρήθηκε επί σειρά ετών στα Δικαστήρια, με τις εισαγγελικές αρχές να του καταλογίζουν ευθύνες που αδυνατούσε ο οποιοσδήποτε να αναλάβει. Μάλιστα η υπόθεση αυτή οδηγήθηκε στον Αρειο Πάγο μετά από αναίρεση της αθωωτικής αποφάσεως, με αποτέλεσμα να επαναληφθεί η δίκη και να αθωωθεί εκ νέου, πλην όμως όλη η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά από οκτώ έτη» ανέφερε ο κ. Κρεμμύδας.

Σε άλλη περίπτωση, διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών έχει κατηγορηθεί για κακουργηματική έκθεση -μάλιστα απολογήθηκε σε Ανακριτή- για αποκόλληση ενός βράχου σε δύσβατη περιοχή, ενώ πολλές φορές ο κ. Κρεμμύδας έχει υπερασπιστεί δημοσίους υπαλλήλους που βρέθηκαν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας από υπόχρεο, σωματικές βλάβες, κατηγορίες για παραβάσεις καθήκοντος κ.ά, με θετική πάντα κατάληξη, πλην όμως αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν υφίστανται την βάσανο των δικαστηρίων.

Σε άλλη περίπτωση, δημόσιος υπάλληλος κατηγορήθηκε για κακούργημα και συγκεκριμένα θανατηφόρα έκθεση και απολογήθηκε σε Ανακριτή, αφού οι συγγενείς οδηγού αυτοκινήτου, ζήτησαν την ποινική του δίωξη, θεωρώντας ότι ευθύνεται για τον θάνατο του οδηγού, ο όποιος όμως εξετράπη της πορείας του σε ευθεία και έπεσε με το όχημά του σε πρανές με αποτέλεσμα τον θάνατό του.
Δημόσιος υπάλληλος έχει κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, με την ιδιότητά του ως προϊστάμενος υπηρεσίας, που όμως είχε αναλάβει καθήκοντα… 15 μέρες πριν το τροχαίο.

Οπως επίσης, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν κατηγορηθεί για σωματικές βλάβες ανθρώπων που έχουν πέσει σε ανοιχτά φρεάτια, στα οποία όμως έχουν κλαπεί τα μεταλλικά καπάκια από τρίτους, που προφανώς τα πωλούν ως σκραπ, ενώ πολλές είναι και οι κατηγορίες σε βάρος υπαλλήλων, για τα στηθαία στους δρόμους, λες και πρέπει ή μπορούν να αντικαταστήσουν το σύνολο αυτών, ενώ η κατάσταση με το πλήθος των ποινικών διώξεων σε βάρος υπαλλήλων για καθαρισμό ρεμάτων και φρεατίων είναι πραγματικά πολύ μεγάλη, τόνισε ο κ. Κρεμμύδας.

«Οπότε, θα έλεγα ότι έχουμε μία βιομηχανία αγωγών σε βάρος του Δημοσίου για πράξεις και παραλείψεις των οργάνων του, με παράλληλη ποινική δίωξη δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι όμως δεν ευθύνονται, ούτε για την έλλειψη κονδυλίων, ούτε για όλα τα άσχημα της δημόσιας διοίκησης. Πόσω μάλλον όταν υπάρχει έλλειψη κονδυλίων και η πολυπλοκότητα των νόμων, τους αφήνει έκθετους στη βορά των ποινικών διώξεων, με επαπειλούμενες μάλιστα βαριές ποινές.
Θα έπρεπε λοιπόν να αναμορφωθεί ο νόμος για τις ευθύνες των υπαλλήλων οι οποίοι ενεργούν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και να μη συγχέεται η ανάγκη αποζημίωσης τρίτων με την ποινική ή όχι καταδίκη τους. Περαιτέρω, όταν ο νομοθέτης, ρυθμίζει ένα θέμα, θα πρέπει να αντιλαμβάνεται, ότι θα πρέπει να υπάρχουν αφενός μεν τα ανάλογα χρήματα που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα της ρυθμίσεως και αφετέρου το αναγκαίο προσωπικό» σημείωσε ο κ. Κρεμμύδας.