Πάτρα: Στο «Επίκεντρο» της θεατρικής δημιουργίας

Ένα προσεγμένο πρόγραμμα θα παρουσιάσει την νέα θεατρική σεζόν το Επίκεντρο+ ξεκινώντας με την παράσταση «Έρως Μονόπτερος ο Πλάνης» την 1η Οκτωβρίου.

Επίκεντρο

Μετά από την αναγκαστική στάση εργασιών λόγω της πανδημίας, το Επίκεντρο+ επανέρχεται για τη νέα σεζόν έχοντας σχεδιάσει ένα προσεγμένο πρόγραμμα. Μάλιστα φέτος εγκαινιάζει και τη συνεργασία του με το viva.gr, ενώ όσον αφορά στην πρώτη παράσταση που θα φιλοξενηθεί στον χώρο, και δεν είναι άλλη από το «Ερως μονόπτερος ο πλάνης» ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου προσφορά στα εισιτήρια καθώς μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί στην τιμή των 8 ευρώ, αντί για 12 ευρώ που είναι κανονικά.

Η παράσταση «Έρως Μονόπτερος ο Πλάνης» μετά την πρώτη της παρουσίαση στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021 κάνει πρεμιέρα στην Πάτρα και θα παιχτεί στο θέατρο Επίκεντρο+ σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων κάνοντας πρεμιέρα την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου στις 9.15 μ.μ. Συγκεκριμένα παραστάσεις θα δοθούν στις 1, 2, 3 και 8, 9 και 10 Οκτωβρίου, Παρασκευή – Σάββατο στις 9.15 μ.μ. και Κυριακή στις 8 μ.μ.

Ο Γεράσιμος Γεννατάς σκηνοθετεί την Μάρια Φλωράτου σε αυτό το One Woman Show για την τρέλα του Έρωτα, που μας μεταμορφώνει, μας στοιχειώνει, μας μεθάει και στο τέλος μας νικάει.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Μαρίας Βασιλάκη, η διασκευή και η σύνθεση μουσικής του Διονύση Μπάστα, οι φωτισμοί του Νίκου Σωτηρόπουλου, τεχνικός ήχου και φωτισμού είναι ο Νίκος Γιατράκος, τον σχεδιασμό της αφίσας έχει επιμεληθεί ο Φίλιππος Μποτώνης, ενώ η οργάνωση παραγωγής είναι της Ιλιας Ράγκου.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΞΥΛΙΚΟ ΣΠΑΘΙ

Παράλληλα για την περίοδο 2021-2022 συνεχίζεται το καλλιτεχνικό εργαστήρι υποκριτικής με τον Βασίλη Κόκκαλη. Βασικοί του στόχοι και πυρήνας είναι η ελευθερία, ο αυθορμητισμός, η δημιουργικότητα, η καλλιέργεια πνεύματος, ομαδικότητας, αλληλοσεβασμού, παράλληλα με την ανάπτυξη θεατρικού ήθους, συνέπειας και πάνω από όλα αγάπης για την τέχνη. Η έναρξη θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου και θα υπάρχουν δύο τμήματα, προχωρημένων και αρχαρίων, που στόχο έχουν να δημιουργηθεί μια παράσταση που θα παρουσιαστεί στο τέλος της σαιζόν.

Και φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η παιδική σκηνή από τον φετινό σχεδιασμό. Ετσι, οι μικροί φίλοι του θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να δουν «Το ξύλινο σπαθί» του Γιάννη Καλατζόπουλου, ένα έργο βασισμένο σ’ ένα παραμύθι της Ανατολής, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κόκκαλη, με πολλά στοιχεία comedia del’ arte. Η πρεμιέρα θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ κάθε Σάββατο απόγευμα και Κυριακή πρωί θα δίνονται παραστάσεις για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, ενώ η παράσταση θα μπορεί να μεταφέρεται και σε εξωτερικούς χώρους σχολείων. Η κίνηση και οι χορογραφίες είναι της Κατερίνας Αναλυτή, τα σκηνικά – κοστούμια της Μαρίας Βασιλάκη, η μουσική της Μαριλένας Αγγελοπούλου, ενώ παίζουν οι Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου, Ανδρέας Κάτσενος και Ελίνα Σταμοπούλου.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ, ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΣΕΧΩΦ

Λίγο πριν τις γιορτές στο Επίκεντρο+ μας περιμένει η κωμωδία καταστάσεων «Ο,τι πείτε υπουργέ μου» σε σκηνοθεσία Τζίμη Πολίτη, που μας μεταφέρει στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του ’90, με έναν μπερμπάντη υπουργό της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να προγραμματίζει μια νύχτα πάθους με την ερωμένη του, γραμματέα του αρχηγού της δεξιάς αντιπολίτευσης. Ομως εδώ αρχίζουν οι ανατροπές. Επί σκηνής θα δούμε τους: Λεωνίδα Εφραιμίδη, Κώστα Τσορτό, Πολύδωρο Παπαδόπουλο, Κατερίνα Τσουκαλά, Κωνσταντίνο Γκότση, Ιάσονα Φωτήλα, Νάνσυ Κορδόνη, Αλκη Κωνσταντινίδη, Ιωάννα Κάμαρη και Γιολάντα Δελή. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Πηνελόπη Χατζή, τα σκηνικά – κοστούμια είναι της Μαρίας Βασιλάκη, ο ήχος και τα φώτα είναι του Νίκου Γιατράκου και η επιμέλεια κίνησης της Κατερίνας Αναλυτή.

Φέτος, θα δούμε και την παράσταση «Στα πόδια» του Γιάννη Σκαραγκά, με τους Γιάννη Τσάκωνα και Χριστίνα Κουταλιάγκα, σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Μίλτου Νίκα. Πρόκειται για την παράσταση που δημιουργήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ, βιντεοσκοπήθηκε και παραδόθηκε σε ψηφιακό αρχείο στο υπουργείο και η οποία θα παρουσιαστεί σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Συντελεστές: Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη, φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος, επεξεργασία ήχων – κονσόλα: Νίκος Γιατράκος, βοηθός φώτων: Κώστας Θεοδωρόπουλος, τηλεσκηνοθεσία: Παναγιώτης Φαφούτης, βιντεοσκόπηση – ηχογράφηση: Διονύσης Μπάστας – Studio Noise Box, μοντάζ: Κάραν Πράσσερ, φωτογραφίες: Ιλια Ράγκου, δημιουργικός σχεδιασμός: Φίλιππος Μποτώνης, βοηθός παραγωγής: Γιώργος Λογαράς, οργάνωση παραγωγής: Ιλια Ράγκου.

Τέλος, στην Πάτρα θα παρουσιαστεί και η παράσταση «Μετακίνηση Τσέχωφ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσάκωνα. Πρόκειται για μία σύνθεση από έξι κωμικά και όχι μόνο αριστουργηματικά διηγήματα του Α.Π Τσέχωφ. Στην παράσταση αυτή θα δούμε κωμικοτραγικές καταστάσεις μέσα από ιστορίες που φέρνουν την ανθρώπινη φύση αντιμέτωπη με ενδιαφέροντα ερωτήματα.