Πάτρα: Τα ΑμεΑ έχουν ανάγκη το δικό τους σπίτι
Οι συνθήκες λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αυτών αποτέλεσαν το αντικείμενο ημερίδας που διοργάνωσαν οι «ΜΑΧΗΤΕΣ» στην Αγορά «Αργύρη».
Οι πρώτες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης πολύ σύντομα θα αποτελούν πραγματικότητα για τον Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «ΜΑΧΗΤΕΣ». Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που έρχεται να καλύψει την αγωνία των γονιών για το μέλλον του παιδιού τους όταν αυτοί δεν θα είναι σε θέση να το φροντίσουν ή θα έχουν φύγει από τη ζωή.
Οι συνθήκες λειτουργίας των στεγών αυτών αποτέλεσαν το αντικείμενο ημερίδας που διοργάνωσαν οι «ΜΑΧΗΤΕΣ» προχθές στην Αγορά «Αργύρη». Στη διάρκειά της παρουσιάστηκαν δεδομένα από αντίστοιχες δομές που λειτουργούν ήδη στη χώρα μας.
«Οραματιζόμαστε μια στέγη, ένα σπίτι, όπου θα μπορούν τα παιδιά μας να ζήσουν σαν μια οικογένεια, με φροντίδα και την κατάλληλη υποστήριξη στην καθημερινότητά τους αλλά και σεβόμενοι το αναφαίρετο δικαίωμα τους στην αυτόνομη διαβίωση. Μια στέγη η οποία να λειτουργεί εντός του αστικού ιστού, να συνεργάζεται και να συνυπάρχει στην κοινότητα και τα παιδιά μας θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στις δράσεις της αλλά και να θεωρούνται ισότιμα μέλη της» ανέφερε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου Μάρθα Χριστοπούλου. Οπως τόνισε η ίδια «το όραμα των ΜΑΧΗΤΩΝ είναι να υπάρξουν και αλλά σπίτια και άλλες Στέγες, όπου θα μπορούν να διαβιούν με αξιοπρέπεια οι νέοι μας, βασιζόμενοι στο νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου μπορούν να λειτουργούν ελεγχόμενα περιβάλλοντα αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με αναπηρίες, μακριά από τις οικογένειές τους, σε μικρές ομάδες 3 ή και λίγο παραπάνω ατόμων».
Το σύνολο των ομιλητών της ημερίδας υπό τον συντονισμό της νομικού και γραμματέως των «ΜΑΧΗΤΩΝ», Σπυριδούλας Αλεξοπούλου – Μπαλοπούλου και του προέδρου της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Αντώνη Χαροκόπου, σημείωσαν ότι «οι στέγες αυτές δεν είναι ίδρυμα, δεν είναι γηροκομείο αλλά πρόκειται για συμβίωση μιας παρέας ανθρώπων στο δικό τους σπίτι. Εξω από την οικογένεια – όπως όλοι οι ενήλικες κάνουν με την υποστήριξη εξειδικευμένου προσωπικού».
Ως βασικές αρχές αυτής της συμβίωσης περιγράφηκαν από τους ομιλητές οι εξής:
- Σεβασμός στις ατομικές ανάγκες και ρυθμούς
- Σεβασμός στην Ιδιωτικότητα
- Απαγόρευση κάθε μορφής βίας (λεκτικής, σωματικής)
- Σταθερή καθημερινότητα σε ασφαλές περιβάλλον
Επίκεντρο της καθημερινής ζωής είναι το πρόσωπο που κατοικεί στη Στέγη
«Βάσει ερευνητικών δεδομένων, έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα με αναπηρία παρουσιάζουν καλύτερη προσαρμοστικότητα σε μικρές δομές και σπίτια παρά σε μεγάλες δομές και ιδρύματα. Ο τύπος κατοικίας λοιπόν κατέχει σημαντική θέση στην ευνοϊκότερη ένταξη των ατόμων με αναπηρία καθώς και άλλα οφέλη που αφορούν την καλύτερη φυσική και ψυχική υγεία και ευεξία, αυξημένες προοπτικές απασχόλησης και αυτονομίας» ανέφερε η ψυχολόγος, Ξένια Τσαλπατούρου.
Η κοινωνική λειτουργός, Βάνα Χρυσικού πρόσθεσε: «Η υποστηριζόμενη διαβίωση λοιπόν, στοχεύει και συντελεί αποφασιστικά στην αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται σε μονάδες κλειστής φροντίδας και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί “κλειστή περίθαλψη” ή νοσηλεία».
Η πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ «Αλκυόνη», Βασιλική Παναγοπούλου, είπε: «Η ζωή ενός νέου ή νέας στη Στέγη έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ζωής με ποιότητα, με ενδιαφέροντα, αλλά και με προστασία, με συνεχή εκπαίδευση και εξέλιξη».
Τέλος η Μελπομένη Κορδιστού, νηπιαγωγός – ειδική παιδαγωγός, προϊσταμένη του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου υπογράμμισε ότι οι στέγες αυτές αποτελούν στήριγμα για τις οικογένειες των ΑμΕΑ.
«Το παιδί με αναπηρία φέρνει νέα δεδομένα και προκλήσεις στη δομή και τη λειτουργικότητα μιας οικογένειας. Το κάθε μέλος αντιδρά και το διαχειρίζεται με το δικό του τρόπο και χρειάζεται και το δικό του χρόνο. Ομως στο τέλος, όλοι θα πρέπει να δρουν υπό το ίδιο πρίσμα. Εάν οι γονείς αποδεχτούν τι τους συμβαίνει, τότε θα είναι πιο εύκολη η αποδοχή και η διαχείριση και τα αδέλφια που πιθανόν να υπάρχουν».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News