Πάτρα-Θεραπευτικό Κέντρο «Μέριμνα»: Απαντήσεις για όλα και όλους – Το Διοικητικό Συμβούλιο αποκλειστικά στην «Π»

«Η κ. Κωλέτση τώρα που έχασε τη θέση της, θέλει να κάνε μεγαλύτερη ζημιά στο ίδρυμα. Το πρόβλημα ξεκινάει από μια πολύ μικρή παρέα εργαζομένων, που ήθελαν πάντα να συνδιοικούν…»

Μέριμνα Ο συντάκτης της «Π» με τον πρόεδρο Α Δημητρακόπουλο και τα μέλη του ΔΣ κ.κ. Ρογκάλα και Θεοφάνη

Σε αποστολή εξωδίκου προς τη μέχρι πρότινος λογίστρια της «Μέριμνας» και σε όποιες άλλες νομικές ενέργειες απαιτηθούν εναντίον της, προαναγγέλλει μέσω της «Πελοποννήσου» ότι θα προχωρήσει, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της «Μέριμνας».

Σε αποκλειστική τους συνέντευξη, ο πρόεδρος Ανδρέας Δημητρακόπουλος και τα τρία μέλη του ΔΣ Περικλής Ρογκάλας, Ελευθέριος Θεοφάνης και Νίκος Μαρκάτος (ο τελευταίος μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω ίωσης) δηλώνουν ότι είναι ανοικτοί σε οποιοδήποτε οικονομικό και εισαγγελικό έλεγχο, εγκαλούν τη λογίστρια για ψευδείς καταγγελίες και αποδίδουν τον θόρυβο που προκλήθηκε σε ιδιοτελείς σκοπούς:

«Η κ. Κωλέτση τώρα που έχασε τη θέση της, θέλει να κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στη “Μέριμνα”. Κάτι που δυστυχώς έχει δυσμενή αντίκτυπο στα παιδιά και στους υπόλοιπους τρόφιμους του ιδρύματος. Το πρόβλημα όμως ξεκινάει από μια πολύ μικρή παρέα εργαζομένων, που ήθελαν πάντα να συνδιοικούν. Αυτό εμείς το σταματήσαμε και έχουν ενοχληθεί. Ενόχλησαν επίσης τα επιτεύγματα του ιδρύματος, που ήταν η εξωστρέφεια, η εξυγίανση και ο εξορθολογισμός των οικονομικών, αλλά και η πλήρης στελέχωση της δομής. Αυτά τα επιτεύγματα έφεραν και τις καταγγελίες της κυρίας Κωλέτση. Πρέπει να σημειωθεί ότι μια πολύ μικρή ομάδα εργαζομένων είναι αυτή που αντιδρά. Μια ομάδα που δεν ξεπερνάει τα 12 άτομα» σημειώνουν τα μέλη του ΔΣ, θέτοντας ερώτημα για το χρόνο που έγινε η καταγγελία:

«Η συγκεκριμένη λογίστρια εργαζόταν εδώ 7 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνέτασσε τους ισολογισμούς, τους υπέγραφε και σε δεύτερο χρόνο, υπήρχε έλεγχος από ορκωτό λογιστή. Το ίδρυμα γνωστοποιούσε όλα τα στοιχεία στο υπουργείο και δεν υπήρξε ποτέ κανένα πρόβλημα. Ηταν και είναι, όλα νόμιμα και ελεγμένα. Και μάλιστα και με τη δική της υπογραφή!

Εάν είχε εντοπίσει έστω και την παραμικρή οικονομική ατασθαλία ή παρανομία, γιατί δεν τα κατήγγειλε στη Διοίκηση, ώστε να λάβουμε τα μέτρα μας; Γιατί δεν πήγε ούτε στον Εισαγγελέα, να τα καταγγείλει, αλλά προέβη σε αυτές τις ανυπόστατες καταγγελίες, μετά την απόλυσή της;».

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

Μάλιστα υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η ίδια νομιμοποιούσε με την υπογραφή της την οικονομική διαχείριση του Ιδρύματος:

«Ο τελευταίος ισολογισμός που η ίδια είχε την ευθύνη ήταν αυτός του έτους 2023, που τον υπέγραψε τον Απρίλιο του 2024. Για να τον υπογράψει, λοιπόν, σημαίνει ότι δεν διαπίστωσε κανένα πρόβλημα. Διαπίστωσε τώρα πρόβλημα, μόλις δηλαδή απολύθηκε; Και ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο να μας πει ότι γίνονται ατασθαλίες. Αυτά δεν τα έβλεπε όταν ως προϊσταμένη του λογιστηρίου είχε τον οικονομικό έλεγχο και υπέγραφε τους ετήσιους ισολογισμούς του; Τώρα ξαφνικά τα διαπίστωσε;».

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

«Κάθε ποσό που διακινείται στη «Μέριμνα», ακόμα και 50 λεπτά, γίνεται αποκλειστικά και μόνο, μέσω του τραπεζικού συστήματος. Και σε κάθε ποσό υπάρχει το ανάλογο παραστατικό. Είναι απόλυτα διαφανείς όλες οι κινήσεις!».

Οπως ξεκαθαρίζουν τα μέλη του ΔΣ στην «Π», οι ίδιοι επιζητούν τον έλεγχο: «Είμαστε ανοικτοί και καλούμε σε οποιονδήποτε έλεγχο, από οπουδήποτε και αν προέρχεται και ανά πάσα στιγμή. Δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε! Είναι όλα πεντακάθαρα!».

ΑΠΟΛΥΣΗ

Σε ό,τι αφορά την απόλυση της λογίστριας, υποστηρίζουν ότι ο λόγος ήταν η εξοικονόμηση χρημάτων:
«Διαπιστώσαμε με μια έρευνα αγοράς ότι υπάρχουν εξωτερικά λογιστικά γραφεία, οργανωμένα και πιστοποιημένα, που μπορούσαν να προσφέρουν τις απαιτούμενες υψηλές φοροτεχνικές υπηρεσίες στο ίδρυμα, με πολύ χαμηλότερο κόστος. Συγκεκριμένα, η λογίστρια κόστιζε ετησίως στο ίδρυμα 28.000 ευρώ, ενώ το λογιστικό γραφείο κοστίζει 10.800 ευρώ ετησίως. Δηλαδή, με την κίνηση αυτή, εξοικονομούμε για το ίδρυμα 17.000 ευρώ τον χρόνο, ποσό που είναι σημαντικό για τη βιωσιμότητα του».

ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ

Η «Π» ζήτησε απαντήσεις πάνω στις συγκεκριμένες καταγγελίες της λογίστριας, όπως τις έχει περιγράψει η ίδια στην «Π»:

1η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος έδωσε 150.000 ευρώ για τα έξοδα του ιδρύματος και αυτά διατέθηκαν αλλού.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Τα χρήματα αυτά, πήγαν αποκλειστικά και μόνο σε τρεις μηνιαίες μισθοδοσίες του προσωπικού».

2η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Δεν γίνεται καλή είσπραξη των χρημάτων εκ μέρους της «Μέριμνας»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Κακή είσπραξη τι εννοεί; Τα χρήματα έρχονται από τρία προγράμματα: ΚΔΗΦ-ΕΟΠΥΥ, ΚΔΗΦ-ΕΣΠΑ, ΚΔΑΠ-ΑμεΑ. Ισως αναφέρεται στο παλαιό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο δίναμε απόδειξη είσπραξης στο γονιό, χωρίς ακόμα να έχουμε λάβει τα χρήματα από τον ίδιο. Και αυτό γινόταν για να τον εξυπηρετήσουμε, μέχρι να τα λάβει αυτός από τον ΕΟΠΥ και να τα αποδώσει με τη σειρά του στη «Μέριμνα». Εκεί υπήρχε μια επισφάλεια, της τάξεως μόλις του 1% επί της συνολικής απόδοσης του ετήσιου προγράμματος.

Με απόφαση του ΔΣ θεωρήσαμε αυτά τα χρήματα ως οφειλές ανεπίδεκτης είσπραξης και παραμένουν εκεί. Με την επισήμανση, ότι αν κάποιος από αυτούς τους γονείς θελήσει να ξαναφέρει το παιδί του στο Ιδρυμα, θα πρέπει προηγουμένως να εξοφλήσει αυτές τις οφειλές του.

Ομως από τις 26 Μαρτίου 2024 δεν υπάρχει αυτή η επισφάλεια, διότι άλλαξε ο νόμος και μέσω σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, τα χρήματα καταβάλλονται απευθείας στο ίδρυμα».

3η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Δίνονται σε κάποιους εργαζόμενους υψηλότεροι μισθοί για να τους έχει κοντά της η Διοίκηση

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Αν εννοεί τα επιδόματα θέσης, αυτά είναι νόμιμα επιδόματα.

Αν εννοεί το επίδομα «εξ ελευθεριότητος», αυτό ήταν εισήγηση της ίδιας της κ. Κωλέτση, επί της προηγούμενης διοίκησης. Τότε, δόθηκαν επιδόματα σε συγκεκριμένους τομείς ειδικοτήτων εργαζομένων του ιδρύματος, μέσα στους οποίους βρίσκονταν και συγγενείς πρώτου βαθμού, μέλους του προηγούμενου ΔΣ. Εκεί αντιδράσαμε και αποφασίσαμε ότι παρανομούμε και κόψαμε το συγκεκριμένο επίδομα. Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν στην ΄΄Μέριμνα΄΄ εργαζόμενοι που να είναι συγγενείς δικοί μας».

ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Σε ό,τι αφορά στη σημερινή οικονομική κατάσταση της «Μέριμνας», ο κ. Δημητρακόπουλος σημειώνει:
«Εχουμε μπει σε μια κανονικότητα στις χρηματορροές των προγραμμάτων και η μισθοδοσία εξυπηρετείται κανονικά. Δίπλα μας στάθηκε, μετά την αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής μισθών, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη και ο γγ Πρόδρομος Πύρρος, με τη γενναία έκτακτη επιχορήγηση, για πρώτη φορά από την ίδρυση της δομής.

Επίσης, για την επιστροφή στην κανονικότητα των χρηματορροών στη σημαντική αύξηση της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης, καθώς και στο ποσό που προέρχεται από το Λαϊκό λαχείο, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η συμβολή του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη και της αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας, Γεωργίας Ντάτσικα».

Διαβάστε επίσης

Εγκλημα στην Εύβοια: Αδέλφια σκότωσαν τον πατέρα τους

Από σήμερα το καλάθι του Άη Βασίλη, πώς μπορείτε να δείτε τα προϊόντα που περιλαμβάνει με ένα «κλικ»

ΕΚΤΑΚΤΟ – Μόσχα: Συνελήφθη ο δράστης της δολοφονίας Κιρίλοφ, ποιος είναι ο 29χρονος Ουζμπέκος

Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών: Ποιοι και πώς θα πάρουν άτοκα δάνεια

Κωνσταντινούπολη: Viral ΒΙΝΤΕΟ Κρητικών που χορεύουν συρτό έξω από την Αγία Σοφία

Συνταξιούχοι: Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης και επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης