Πάτρα: Θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο ΠΓΝΠ με μηχάνημα του 1998! – Κίνδυνος να μεγαλώσει η λίστα αναμονής
Η προμηθεύτρια εταιρεία του παλαιού γραμμικού επιταχυντή αρνείται πλέον τη συντήρησή του. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν αντικατασταθεί άμεσα και θα βάλει σε πολύμηνη λίστα αναμονής τους καρκινοπαθείς.
Για μία ακόμα φορά ο καθηγητής ακτινοθεραπείας και διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του ΠΓΝΠ, Δημήτρης Καρδαμάκης, δίνει μάχη για το αυτονόητο.
Και ποιο είναι αυτό; Να έχει στη διάθεσή του σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από μερικά χρόνια με προσωπική του προσπάθεια είχε καταφέρει να εξοπλίσει το τμήμα, μέσω δωρεάς από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με σύγχρονο Γραμμικό Επιταχυντή. Το νέο αυτό μηχάνημα, σε συνδυασμό με τον παλαιό κατάφεραν να μηδενίσουν τη λίστα αναμονής. Σήμερα, η αναμονή για ακτινοθεραπεία δεν ξεπερνάει τον ένα μήνα. Γεγονός σπάνιο για τα δεδομένα της χώρας μας.
ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ ΤΟΥ 1998
Το τμήμα όμως αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπο με μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προμηθεύτρια του παλιού μηχανήματος δεν αναλαμβάνει πλέον τη συντήρησή του. «Αυτή τη στιγμή το μηχάνημα που είναι του 1998, λειτουργεί παράνομα με τη δική μου υπογραφή. Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή. Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν μπορούν να μπουν στη λίστα αναμονής. Αν το ένα μηχάνημα βγει εκτός, τότε η λίστα αυτή θα φτάσει τους τρεις μήνες. Τρεις μήνες αναμονής για ακτινοθεραπεία είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει για έναν ογκολογικό ασθενή» τονίζει ο καθηγητής.
Ο κ. Καρδαμάκης έχει θέσει το θέμα με σχετικό έγγραφό του στη διοίκηση του νοσοκομείου ζητώντας να δρομολογηθεί άμεσα η αντικατάστασή του. «Εχουμε την υπόσχεση από τον διοικητή ότι άμεσα θα δρομολογήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να μην προκύψει πρόβλημα στους ασθενείς μας».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Ωστόσο ο καθηγητής Δημήτρης Καρδαμάκης θέτει γενικότερο ζήτημα για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου. «Με την ευκαιρία που μου δίνετε θέλω να θέσω ένα ζήτημα. Υπηρετώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών πάνω από 30 χρόνια. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει μία πλήρης καταγραφή του τεχνολογικού εξοπλισμού ώστε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε ποιο μηχάνημα λειτουργεί, ποιο πρέπει να αντικατασταθεί και να γίνεται ένας προγραμματισμός έγκαιρα, για να μην αφήνουμε τους ασθενείς ακάλυπτους.
Τώρα δρομολογήθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο, αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομείου μας, θα συνοδευτεί και με την αντικατάσταση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Δεν θα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα και για τον τεχνολογικό εξοπλισμό;»
Ιση πρόσβαση για όλους τους ασθενείς
Ο κ. Καρδαμάκης ως καθηγητής ακτινοθεραπείας και πρόεδρος της Εταιρείας Γηριατρικής Ογκολογικής, επισημαίνει ότι στα μέσα του περασμένου μήνα υπήρξε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ενδυνάμωση της Ευρώπης για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Συγκεκριμένα ζητάει ίση πρόσβαση σε πολυεπιστημονική και ποιοτική αντικαρκινική περίθαλψη για όλους και ζητάει μία σειρά από μέτρα που οφείλουν να λάβουν τα κράτη μέλη απέναντι στους ογκολογικούς ασθενείς τους.
Οπως τονίζει ο καθηγητής «το ψήφισμα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ίση μεταχείριση των ασθενών και στην εξασφάλιση πρόσβασης σε κάθε δυνατή θεραπεία, παλαιά και νέα, για όλους τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα προς κάθε κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία και να καλυφθούν τα όποια κενά υπάρχουν στη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών. Και αυτό πρέπει να γίνει με άμεσες ενέργειες. Η πολιτική δεν ασκείται μόνο με φέισμπουκ. Χρειάζονται πράξεις».
Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Στο ίδιο ψήφισμα το Εθρωπαϊκό Κοινβούλιο υπογραμμίζει δε ότι η κρίση COVID-19 είχε και εξακολουθεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιβίωση και την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών σε όλα τα στάδια της νόσου, επειδή καθυστέρησαν δραστηριότητες πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός, αναβλήθηκαν προγράμματα πρόληψης, κλινικές δοκιμές, προσυμπτωματικοί έλεγχοι, παραπομπές, διαγνώσεις, χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες, σημειώθηκαν ελλείψεις φαρμάκων και άλλων ιατρικών εφοδίων, αλλά και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Επισημαίνει ότι, σύμφωνα με στοιχεία, οι κλινικοί ιατροί σε όλη την Ευρώπη αντιμετώπισαν 1,5 εκατομμύριο λιγότερους καρκινοπαθείς το πρώτο έτος της πανδημίας, εκτιμάται δε ότι πραγματοποίησαν 100 εκατομμύρια λιγότερους προσυμπτωματικούς ελέγχους και ότι, επομένως, ενδέχεται να μην έχουν διαγνωστεί με καρκίνο ένα εκατομμύριο πολίτες στην ΕΕ ως συνέπεια της πανδημίας COVID-19
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News