Πάτρα: Το Πανεπιστήμιο “πετάει” Ανδραβίδα

Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και της 117 Πτέρυγας Μάχης.

πάτρα

Ένα σημαντικότατο βήμα στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των επιστημονικών καρπών και του πρωτοποριακού έργου που παράγεται στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών έγινε προχθές. Κι αυτό αφορά στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος και της 117 Πτέρυγας Μάχης.

Το μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θα εκτείνεται σε συνεργασίες στο εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ερευνητικό πεδίο υπεγράφη, στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών από τον πρύτανη καθηγητή Χρήστο Μπούρα ως αρμόδιο εκπρόσωπο του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και από τον διοικητή της 117 Πτέρυγας Μάχης σμήναρχο Άγγελο Καλλιγαρίδη.

Στο ερώτημα που θέσαμε στον κ. Μπούρα, τι σημαίνει στην πράξη η συγκεκριμένη συνεργασία, μας εξήγησε:
«Το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του πανεπιστημίου μας έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα αεροσκαφών. Όπως γνωρίζεται είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης με παραγωγή πρωτοποριακού έργου. Μέσω αυτής της συνεργασίας θα μπορεί το επιστημονικό δυναμικό του Τμήματος να δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Αυτό σημαίνει ότι θα αξιοποιείται όλη αυτή η τεχνογνωσία και φυσικά θα εξασφαλίζονται και θέσεις εργασίας. Είναι ένα μνημόνιο που ανοίγει ουσιαστικούς δρόμους και συνδέει ένα κομμάτι του πανεπιστημίου μας με την αγορά εργασίας. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την αξιοποίηση όλου αυτού του επιστημονικού έργου».

Ο κ. Μπούρας χαρακτήρισε τιμητική την επιλογή του Πανεπιστημίου Πατρών γι’ αυτή τη συνεργασία. «Η συνεργασία μας με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας είναι πάρα πολύ σημαντική. Ήδη υπάρχουν σχετικά ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως μας μεταφέρθηκε δε, υπάρχει γενικότερο ενδιαφέρον από την ηγεσία της Πολεμικής μας Αεροπορίας ώστε αυτή η συνεργασία να επεκταθεί και σε άλλα επίπεδα» υπογραμμίζει ο κ. Μπούρας.

Πριν την υπογραφή του μνημονίου, προηγήθηκε μια μικρή τελετή ενταγμένη στο υγειονομικό πρωτόκολλο της αυστηρής τήρησης των μέτρων προστασίας από τη νόσο Covid-19.

Στην τελετή συμμετείχαν επίσης ο αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης καθηγητής Παναγιώτης Δημόπουλος, ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, καθηγητής Βασίλειος Κωστόπουλος και μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών.

ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Με σκοπό τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με έδρα την Πάτρα, με την αμυντική μας βιομηχανία ξεκίνησε η συνεργασία του αναπληρωτή καθηγητή Πάρη Κίτσου, ως μέντορα στον 1o Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας-Defence Innovation Challenge με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον τομέα της άμυνας.

Στη δράση αυτή, ομάδες και startups υποστηρίζονται με σκοπό να διαμορφώσουν και να προχωρήσουν περαιτέρω την ιδέα τους.

Στόχος του διαγωνισμού, είναι να κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας αναδεικνύοντας νέες, πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες/προτάσεις βασισμένες στις νέες τεχνολογίες, οι οποίες προωθούν την καινοτομία ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον Τομέα της Άμυνας, στηρίζοντας τόσο τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία.

Τέτοιες δράσεις ενισχύουν την έντονη δραστηριότητα του Τμήματος στη συμμετοχή σε συνέργειες με επίσημους οργανισμούς καθώς επίσης φανερώνουν «το σθένος και τη διάθεση των μελών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών με έδρα την Πάτρα για την έρευνα, την προαγωγή της τεχνολογίας και τη μετάδοση γνώσης προς επαγγελματίες του χώρου και την κοινωνία».