Πατραϊκός: Αδοξο τέλος στα γεωτρύπανα πριν καν ξεκινήσουν οι έρευνες

Οι εκτιμήσεις για ύπαρξη μεγάλης ποσότητας πετρελαίου στον δυτικό Πατραϊκό Κόλπο ήταν βάσιμες, αλλά οι «παγωμένες» έρευνες υδρογονανθράκων στη θάλασσα, λαμβάνουν οριστικά τέλος.

Πατραϊκός

Τελικά δε θα μάθουμε ποτέ εάν οι εκτιμήσεις για ύπαρξη τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων απολήψιμων βαρελιών πετρελαίου στον δυτικό Πατραϊκό Κόλπο ήταν βάσιμες.

Οι «παγωμένες» εδώ και ενάμιση χρόνο έρευνες υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο «οικόπεδο» λαμβάνουν οριστικά τέλος, καθώς ο διαχειριστής ΕΛΠΕ και η συνεργαζόμενη Energean, ενημέρωσαν την ΕΔΕΥ ότι αποχωρούν από την παραχώρηση.

ΤΑ ΕΛΠΕ

Η είδηση έγινε γνωστή από την διοίκηση των ΕΛΠΕ σε τηλεδιάσκεψη που είχε με παράγοντες του χώρου της ενέργειας, για τον προσανατολισμό του ομίλου στις καθαρές μορφές ενέργειας αλλά και την απομάκρυνσή του, από το «οικόπεδο» υδρογονανθράκων του Δυτικού Πατραϊκού.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, ανέφερε ότι εκτός από την επιστροφή των περιοχών «Αρτα – Πρέβεζα» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» τον προηγούμενο μήνα, ενημέρωσε το ελληνικό δημόσιο πως προτίθεται να επιστρέψει και την άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων και στην περιοχή «Δυτικός Πατραϊκός».
Οπως πληροφορείται η «Πελοπόννησος», η επιστολή πρόθεσης για αποχώρηση ήταν κοινή, δηλαδή συνυπογράφεται και από την Energean Oil & Gas που είχε μπει στο μπλοκ ως συνεταίρος με τα ΕΛΠΕ, διά της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Edison στην Ελλάδα.

Πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, ανέφεραν στην «Π» ότι «η Energean το 2012, που το υπουργείο Ενέργειας διεξήγαγε τον διαγωνισμό των παραχωρήσεων για Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο, ΔΕΝ είχε ενδιαφερθεί για τον Πατραϊκό. Μάς είχε προκύψει από την εξαγορά της Edison E&P». Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει πιθανότητα να αναλάβει αυτή την έρευνα του θαλάσσιου μπλοκ.

ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η κοινοπραξία είχε υποβάλει τον Ιανουάριο του 2020 αίτημα προς την ΕΔΕΥ για 18μηνη παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών της δεύτερης φάσης του βασικού σταδίου ερευνών. Τότε είχε επικαλεστεί προβλήματα με τις ελλείψεις λιμενικών υποδομών, που θα μπορούσαν να υποδεχθούν το γεωτρύπανο που θα διενεργούσε τη γεώτρηση αλλά και τον υπόλοιπο αναγκαίο εξοπλισμό που απαιτείται για μια τόσο απαιτητική και εξειδικευμένη εργασία. Σε κάθε περίπτωση, η κοινοπραξία θα έπρεπε εντός του φετινού χειμώνα είτε να προχωρήσει στη διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης είτε να αποχωρήσει από την παραχώρηση. Τελικά επελέγη το δεύτερο.

ΝΕΟΣ ΠΡΙΝΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή του Πατραϊκού παραχωρήθηκε στα ΕΛΠΕ στο διαγωνισμό open door (ανοιχτή πρόσκληση), ο οποίος ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2014. Στην κοινοπραξία που παραχωρήθηκε το θαλάσσιο οικόπεδο συμμετείχε επίσης η ιταλική Edison, η οποία ωστόσο αποχώρησε παραχωρώντας τη θέση της στην Energean. Η έκταση της περιοχής είναι 1900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η προκαταρκτική εκτίμηση για το μέγεθος των δυνητικών αποθεμάτων είναι της τάξης των 100 – 140 εκ. απολήψιμων βαρελιών σε βάθος 2800 μέτρων. Ενα κοίτασμα αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να εισφέρει έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Λόγω του εκτιμώμενου μεγέθους του πιθανού κοιτάσματος, η περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού είχε χαρακτηριστεί και ως «νέος Πρίνος». Δυστυχώς, οι εξελίξεις δεν θα μας δώσουν την ευκαιρία της επιβεβαίωσης ή όχι αυτής της υπόθεσης.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Πλέον, η μοναδική παρουσία των ΕΛΠΕ στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, είναι στο μπλοκ 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου οι διαδικασίες βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Οσον αφορά στην Energean, πηγές από την εταιρεία ανέφεραν στην «Π» ότι «το Κατάκολο παραμένει στο ενδιαφέρον μας, αλλά βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα η Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων. Δυο χρόνια τώρα…».

 

«Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας» γιατί «η Ελλάδα άργησε πολλά χρόνια»

ΠατραϊκόςO καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης, δήλωσε στην «Π» για τις εξελίξεις, με δεδομένο πως είχε ασχοληθεί εξρχής με το θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα: «Επιβεβαιώνεται αυτό που είχα πει πριν από ένα χρόνο, ότι όσο ζω δεν θα δω γεώτρηση για υδρογονάνθρακες. Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι εφιάλτες μου, γιατί βλέπω πλέον ξεκάθαρα ότι η έρευνα υδρογοναθράκων μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας στην Ελλάδα».

 

ΠατραϊκόςΟ αν. καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ενέργειας Γιώργος Αυγουρόπουλος δήλωσε στην «Π» ότι ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη. Οπως εξήγησε, όλες οι πολιτικές αποφάσεις διεθνώς, στην ΕΕ και στην Ελλάδα, έχουν μια κατεύθυνση. Την απανθρακοποίηση και την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Οπότε, οποιαδήποτε έρευνα υδρογονανθράκων τίθεται πλέον σε αναστολή ή μπαίνει στο συρτάρι από εδώ και πέρα. Ακόμα και στο φυσικό αέριο που είναι μεταβατικό καύσιμο, σταματάνε οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, αν δεν συνδυάζονται με τεχνολογίες υδρογόνου, όπως γίνεται με τον αγωγό της Δυτικής Ελλάδας, που θα έχει υποδομή υποδοχής και μεταφοράς και αυτού του καυσίμου. «Δυστυχώς, η Ελλάδα άργησε πολλά χρόνια με τους υδρογονάνθρακες. Ενώ είχαμε το υπέδαφος, για λόγους γεωπολιτικούς ή και εσωτερικούς, χάσαμε δεκαετίες και την ευκαιρία για την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων. Τώρα θα πρέπει να στοχεύσουμε στην ενεργειακή ανεξαρτησία μέσα από τις ΑΠΕ και το υδρογόνο» τόνισε ο κ. Αυγουλόπουλος.