Αχαΐα: Πενιχροί μισθοί και φτωχή υγεία… – Έρευνα της «Π» για τις αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών
Ερευνα της εφημερίδας «Πελοπόννησος της Δευτέρας» για τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών, τις υπερωριακές αμοιβές και τα κενά στα νοσοκομεία της Αχαΐας. Δραματική διαπίστωση του Προέδρου της ΕΙΝΑ Δημήτρη Ζιαζιά.
Το διήμερο 29-30 Νοέμβριου, οι νοσοκομειακοί γιατροί Αχαΐας (ΕΙΝΑ) έχουν προκηρύξει απεργία. Ζητούν αυξήσεις των καθηλωμένων μισθών τους, κάλυψη οργανικών κενών και να μπει τέλος στην εξοντωτική εργασία λόγω των πολλών εφημεριών.
Είναι οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία καλοπληρωμένοι ή μήπως κακοπληρωμένοι; Δουλεύουν σε νορμάλ, για εργαζόμενο, ωράριο; Τα κενά στα νοσοκομεία είναι πράγματι τόσο πολλά;
Και το κυριότερο: με τόσο χαμηλούς μισθούς για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, μπορούμε να ελπίζουμε σε υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών υγείας; Και ειδικά όταν η πλειοψηφία αναγκάζεται να εργάζεται σε δύσκολες συνθήκες;
Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» θέλησε να ξετυλίξει το «κουβάρι» αναφορικά με τους νοσοκομειακούς γιατρούς Αχαΐας τα τελευταία χρόνια για να δούμε αν οι γιατροί, στα συγκεκριμένα θέματα, διαμαρτύρονται δίκαια ή άδικα.
Σύμφωνα με το μισθολόγιο, οι μικτές μηνιαίες αποδοχές για έναν νεοδιορισμένο ειδικευόμενο είναι 1.250 ευρώ, από 1.600 που ήταν το 2009 (προ μνημονίων). Ο μηνιαίος μικτός μισθός ενός νεοδιορισμένου συμβασιούχου, επικουρικού ή μόνιμου, κυμαίνεται στα 1.660 ευρώ από 2.050 που ήταν το 2009 (προ μνημονίων).
Οποιος έχει 15 χρόνια προϋπηρεσία και έχει τον βαθμό του επιμελητή Α’, λαμβάνει μισθό 2.050 ευρώ, από 2.500 που ήταν το 2009 (προ μνημονίων). Οποιος έχει 30 χρόνια προϋπηρεσίας και έχει φτάσει στον βαθμό του διευθυντή, λαμβάνει μισθό, μικτά, 2.903 ευρώ από 3.200 που ήταν το 2009, (προ μνημονίων).
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Επίσης, να δούμε τι ισχύει για τις εφημερίες για τις οποίες οι γιατροί «φωνάζουν» συνεχώς, υποστηρίζοντας ότι εξουθενώνουν τους εργαζόμενους.
Οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές εφημεριών κυμαίνονται από 500 έως 900 ευρώ για προβλεπόμενες 6-7 εφημερίες τον μήνα, χωρίς αυτοτελή φορολόγηση. Η καταβολή των χρημάτων για τις εφημερίες γίνεται μετά από 2 με 3 μήνες στην καλύτερη περίπτωση.
Προσέξτε, όμως. Αν κάποιος γιατρός κάνει παραπάνω από 7 εφημερίες τον μήνα, πέρα του προβλεπομένου ορίου δηλαδή, ο χρόνος για την καταβολή των έξτρα χρημάτων μπορεί να φτάσει ακόμα και τον ένα χρόνο.
«ΑΓΚΑΘΙ» ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Εκτος από τα οικονομικά, όπου ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του, ένα μεγάλο «αγκάθι» για τους γιατρούς ειδικά σε ό,τι αφορά την Πάτρα, είναι οι συνεχείς μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία για να καλυφθούν οι ανάγκες, λόγω αποχωρήσεων-παραιτήσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Πύργος, όπου 2,5 χρόνια μετά την παραίτηση των εκεί 3 παθολόγων, έμεινε ένας παθολόγος. Φέτος, για 3η χρονιά καλύπτονται τα κενά από παθολόγους της Τρίπολης και της Πάτρας. Επιπλέον, από την Πάτρα μετακινούνται κάθε μήνα 10 γιατροί από το Νοσοκομείο του Ρίου και του «Αγίου Ανδρέα», αφήνοντας κενά στα νοσοκομεία της πόλης. Επίσης, από το Ρίο μετακινείται κάθε μήνα για 7-8 εφημερίες παθολόγος στο Αίγιο εδώ και τρία περίπου χρόνια, ενώ υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις.
ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΑ
Ενα από τα βασικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας είναι ότι δεν έχουν καλυφθεί τα κενά που έχουν προκύψει μετά την πανδημία και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και στις ανακοινώσεις τους, οι 35.000 κενές οργανικές θέσεις διαρκώς αυξάνονται, λόγω και της φυγής πολλών στο εξωτερικό, όπου οι αμοιβές είναι τριπλάσιες σε σχέση με την Ελλάδα.
Ψάξαμε, ρωτήσαμε να δούμε τι ισχύει στην Πάτρα, δηλαδή ποια κενά υπάρχουν στο Νοσοκομείο του Ρίου, του Καραμανδανείου, του Αιγίου και του «Αγιου Ανδρέα».
Αναλυτικά ισχύουν τα εξής:
-ΠΓΝΠ Ρίου: Οι οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο είναι 227, το 2019 είχαν καλυφθεί 172 και το 2022 ήταν 182, δηλαδή 9 παραπάνω. Οι κενές θέσεις από τις 55 υποχώρησαν στις 6. Ο αριθμός των επικουρικών το 2019 ήταν 53 και το 2022 ήταν 51 – μειώθηκαν κατά δύο.
-«Αγιος Ανδρέας»: Οι οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο είναι 182, το 2019 είχαν ληφθεί 120 και το 2022 ήταν 136, δηλαδή 16 παραπάνω και ο αριθμός των κενών θέσεις από τις 62, υποχώρησε στις 46. Ο αριθμός των επικουρικών ιατρών το 2019 ήταν 32 και το 2022 έπεσε κατά μία θέση, δηλαδή 31.
-«Καραμανδάνειο»: Στο Νοσοκομείο Παίδων οι οργανικές θέσεις ιατρών είναι 38, το 2019 είχαν καλυφθεί οι 28 και το 2022 είχαν καλυφθεί οι 22. Οι επικουρικοί γιατροί το 2019 ήταν 11 και το 2022 ήταν 16, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 5.
Νοσοκομείο Αίγιου: Οι οργανικές θέσεις ιατρών φτάνουν τις 39 , το 2019 ήταν καλυμμένες οι 30 και το 2022 είχαν καλυφθεί οι 24, δηλαδή έξι λιγότερες. Οι επικουρικοί το 2019 ήταν έξι και έχουν αυξηθεί κατά 6, το 2022, δηλαδή είναι 12.
Νοσοκομείο Καλαβρύτων: Οι οργανικές θέσεις ιατρών ήταν 14, το 2019 ήταν 11 και το 2022 έχουν υποχωρήσει στις 9, δηλαδή δύο λιγότερες. Οι επικουρικοί γιατροί το 2019 ήταν ένας, και το 2022 ήταν μηδέν, δηλαδή υποχώρησε κατά ένας.
Οπως βλέπουμε, βάσει των αριθμών που αποκαλύπτει σήμερα η «Πελοπόννησος», με ελάχιστες εξαιρέσεις οι αυξομειώσεις τα τελευταία τρία χρόνια είναι μικρές και έτσι επί της ουσίας φαίνεται να υπάρχουν σημαντικά κενά μονίμων σε νοσοκομεία της Αχαΐας.
ΖΙΑΖΙΑΣ: «ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑΤΡΟΣ»
Η «Πελοπόννησος» επικοινώνησε με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών ιατρών Αχαΐας Δημήτρη Ζιαζά και του ζήτησε να περιγράψει επιγραμματικά τους λόγους που απεργούν.
Ο Δημήτρης Ζιαζιάς τόνισε: «Δύο είναι τα βασικά αιτήματα που προχωρήσαμε σε αυτή την απεργία. Ο ένας είναι ο μισθολογικός, με τα νούμερα να είναι χαμηλά, και ο άλλος η υπερεργασία που υπάρχει στην πλειοψηφία των γιατρών. Αν δεν αλλάξει κάτι, η εκτίμησή μου είναι ότι σε λίγα χρόνια δεν θα έχει μείνει υγειονομικός στο δημόσιο σύστημα υγείας για να βλέπει τους ασθενείς και να υπάρχει αξιοπρέπεια στον χώρο της υγείας. Από το υπουργείο η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυξήσεις, λόγω των δημοσιονομικών της χώρας, όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο όλο αυτό».
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η 48ωρη απεργία που έχουν προγραμματίσει οι γιατροί θα είναι προειδοποιητικού χαρακτήρα και αν δεν υπάρξει καμία ανταπόκριση από τους αρμόδιους, τότε θα ακολουθήσουν κι άλλες κινητοποιήσεις!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News