Περιφέρεια – Ανεργία: Η έρευνα της αγοράς εργασίας δείχνει έλλειψη ειδικοτήτων

Στη Δυτική Ελλάδα, 9 στις 10 επιχειρήσεις έχουν κενές θέσεις, αλλά δεν βρίσκουν εργαζόμενους με δεξιότητες.

Περιφέρεια Παρουσίαση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας

«Η Δυτική Ελλάδα από πρωταθλήτρια ανεργίας έχει μετατραπεί σε πρωταθλήτρια αύξησης θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες. Ομως ο δρόμος που έχουμε ακόμα να διανύσουμε είναι πολύ μεγάλος. Και δεν θα σταματήσουμε καθόλου, μέχρι η περιοχή μας να γίνει πρωταθλήτρια εργασίας και να φτάσουμε εκεί που πραγματικά θέλουμε» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, χθες, στην παρουσίαση της β’ φάσης των αποτελεσμάτων του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών στην Αγορά Εργασίας της Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Φαρμάκης τόνισε πως τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, καθώς σε τρία μόλις χρόνια υπάρχει μία πλήρης αντιστροφή της εικόνας της Δυτικής Ελλάδας, προσθέτοντας πως η μείωση της ανεργίας υπήρξε ένας από τους πιο βασικούς στόχους της περιφερειακής αρχής.

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Τα ευρήματα του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, που παρουσιάστηκαν χθες στους κοινωνικούς εταίρους είναι αποκαλυπτικά.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε σε 516 επιχειρήσεις εντός του 2022, το 91% δηλώνει δυσκολία στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας, ενώ ποσοστό 47,9% των επιχειρήσεων έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς προγράμματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για πρόσληψη προσωπικού, ευρήματα που δείχνουν την αναγκαιότητα κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων στην Δυτική Ελλάδα αλλά και τα περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας επιχειρήσεων και ΔΥΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, 7 στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν χρησιμοποιήσει προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού και επίσης 6 στις 10 δεν σχεδιάζουν να οργανώσουν σχετικές δράσεις για την ανάπτυξη τους, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη ευαισθητοποίησης τους, ως προς την χρήση προγραμμάτων κατάρτισης για το προσωπικό τους.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Σε έρευνα που διενεργήθηκε σε 1.026 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το 89% δεν είχε συμμετάσχει σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και από όσους το είχαν πράξει, η επιλογή του προγράμματος ήταν προσωπική και όχι επιλογή της εταιρείας.

Πιο δεκτικοί στη βελτίωση των δεξιοτήτων μέσω προγραμμάτων κατάρτισης είναι οι γυναίκες, οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σημαντική προϋπηρεσία.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι της Δυτικής Ελλάδας πρέπει να ενημερωθούν για τις νέες δυνατότητες που τους παρέχονται για την αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους, καθώς τα επόμενα έτη ο κάθε ενδιαφερόμενος για επαγγελματική κατάρτιση θα έχει πρόσβαση σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που θα χορηγηθούν μέσω των Ατομικών Λογαριασμών Δεξιοτήτων σε δικαιούχους ανέργους και εργαζόμενους, ύψους 1.500 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο σε ετήσια βάση.

588 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

Οπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ερευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, ο Περιφερειακός Μηχανισμός Αγοράς Εργασίας έχε αναλυτικό σχέδιο, που περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις και ενέργειες για το ανθρώπινο δυναμικό μέχρι το 2027, με πόρους συνολικού ύψους 588.381.49 ευρώ, εκ των οποίων τα 354.403.361 ευρώ (60,23%) μπορούν να απορροφηθούν από τα δύο Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και τα υπόλοιπα 233.978.130 ευρώ (39,77%) από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – «Ελλάδα 2.0».

Μάλιστα, αυτή την περίοδο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποιούνται στοχευμένα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας όπως η δράση «Κατάρτιση ανέργων, ανάπτυξη επαγγελματικών προσόντων» μέσω της οποίας επωφελούνται 1.000 άνεργοι και άνεργες από όλη την Περιφέρεια.