Πιο ακριβό το Πάσχα και με επίδομα για τους καταναλωτές

Σε τιμές ρεκόρ φέτος το αρνί και το κατσίκι – Κύμα αυξήσεων σε αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα.

Πιο

Μέχρι τη Μ. Πέμπτη 21 Απριλίου το αργότερο (ή τη Μεγάλη Τρίτη το πιθανότερο) θα έχει καταβληθεί στους δικαιούχους το «επίδομα ακρίβειας» των 200 ευρώ ανά δικαιούχο -ή έως και 400 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Η σχετική διάταξη κατατέθηκε ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και το συγκεκριμένο επίδομα θα καταβληθεί σε 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και συνολικά 3,2 εκατομμύρια ωφελούμενους (σύζυγοι, παιδιά κλπ), για να ανταποκριθούν στις τεράστιες αυξήσεις που καθιστούν το φετινό πασχαλινό τραπέζι, ακριβότερο κατά δεκάδες ευρώ.

Οι τιμές των βασικών αγαθών, έχουν πάρει την ανηφόρα, αφού κρέας, γλυκά και αρτοσκευάσματα πωλούνται ήδη σε τιμές υψηλότερες σε σύγκριση με πέρσι.

– Ψωμί (1 κιλό): 2,40€ (από 2 €)
– Αβγά(6άδα): 2,17 € (από 2,10 €)
– Τσουρέκι (κιλό): 13€ (από 11 €)
– Μαρούλι (τμχ.): 0,90 – 1,00 € (από 0,50€)
– Ντομάτες (1 κιλό): 2,5€ (από 1,50 €)
– Πατάτες (1 κιλό): 1 € (από 0,65€)
– Αναψυκτικά (1,5 λίτρο): 1,20€ (από 1,10 €)

Μάλιστα, στην περίπτωση του κρέατος, οι τιμές έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ενδεικτικά, οι τιμές που θα υπάρχουν το Πάσχα υπολογίζεται ότι θα είναι οι εξής στην αγορά:

– Αρνί: 11,5 ευρώ/κιλό (από 10,5)
– Κατσίκι: 12 ευρώ/κιλό (από 11)

Αν προσθέσουμε και τα έξοδα για ψήσιμο σε φούρνο της γειτονιάς, τότε το κόστος του αρνιού και του κατσικιού ανεβαίνουν σε 15 – 20 ευρώ/κιλό), ενώ για σούβλα θα πρέπει να προσθέσουμε και ένα κόστος περί τα 16 ευρώ για 15 κιλά κάρβουνα.

Πιο

Παναγιώτης Ζυγούρας

Ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Αχαΐας Παναγιώτης Ζυγούρας, δήλωσε στην «Π» ότι η πασχαλινή αγορά θα βρεθεί φέτος αντιμέτωπη με το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει τους πάντες, ωστόσο θεωρεί ότι όλοι οι καταναλωτές θα φροντίσουν να προμηθευτούν τα δέοντα για το γιορτινό τραπέζι.

Η αγορά φέτος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας από αμνοεφίρια εγχώριας εκτροφής, συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Ζυγούρας, ενώ σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν και οι εξαγωγές προς την Ιταλία για το Πάσχα των καθολικών.

Οσον αφορά τις τιμές, ο κ. Ζυγούρας ήταν επιφυλακτικός. Σήμερα πάντως, το αρνί πωλείται γύρω στα 10 ευρώ το κιλό και το κατσίκι μέχρι 11,5 ευρώ το κιλό.

ΑΡΤΟΠΟΙΟΙ

Ο αρτοποιός και συνδικαλιστής του κλάδου Κώστας Τηλιγάδης τόνισε ότι οι ανατιμήσεις δεν θα αργήσουν να φανούν στους φούρνους, καθώς η τιμή του ψωμιού και των αρτοπαρασκευασμάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τιμή του αλευριού.

Πιο

Κώστας Τηλιγάδης

Ο ίδιος θεωρεί ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανατιμήσεις, η αγορά βρίσκεται σε αδράνεια και παρομοίασε την Πάτρα με το έρημο Κίεβο, κατάσταση που όπως είπε, οδηγεί μαθηματικά και σε λουκέτα. Ο κόσμος δεν έχει αγοραστική δύναμη, οι αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών και στην ενέργεια είναι ασταμάτητες και οι επαγγελματίες ετοιμάζονται να κάνουν αυξήσεις περίπου 10%. Ο Κώστας Τηλιγάδης ανέφερε ενδεικτικά ότι πέρυσι τέτοια εποχή, ένα σακί με αλεύρι κόστιζε 13 ευρώ και σήμερα βρίσκεται στα 24 ευρώ με τάσεις ανόδου. Το ηλιέλαιο, από 13 ευρώ έχει εκτιναχθεί στα 33 ευρώ το δεκάλιτρο, ενώ το ίδιο συμβαίνει σε βούτυρο, κρέμες γάλακτος, κ.ά. και φυσικά στο ρεύμα και στα καύσιμα.

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΔΥΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Πάτρας Ταξιάρχης Κάππας, τόνισε στην «Π» ότι οι ανατιμήσεις σε άλευρα, ηλιέλαιο και σε όλες τις πρώτες ύλες και στην ενέργεια, φέρνουν κύμα αυξήσεων και στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής των εορτών του Πάσχα, όπως τα κουλούρια, τα τσουρέκια και τα πασχαλινά αυγά σοκολάτας.

Πιο

Ταξιάρχης Κάππας

Σύμφωνα με τον κ. Κάππα, οι ανατιμήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες των εργαστηρίων, κυμαίνονται σε ποσοστό 35% – 40%, αλλά αντίστοιχες αυξήσεις είναι αδύνατον να περάσουν στον καταναλωτή, καθώς θα υπήρξει σοκ στην αγορά. Κατά συνέπεια, τα ζαχαροπλαστεία αναγκάζονται να απορροφήσουν μεγάλο ποσοστό των ανατιμήσεων, συμπιέζοντας κι άλλο το περιθώριο κέρδους τους. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες, με αποτέλεσμα, δύο ζαχαροπλαστεία να βάλουν λουκέτο τις προηγούμενες ημέρες στην Πάτρα.