Ποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα στους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερθέρμανση του πλανήτη

Το γεγονός αυτό εκθέτει τα παιδιά σε άμεσους κινδύνους υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη, όπως αφυδάτωση, θερμικές κράμπες, θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία.

πλανήτη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει μια νέα ερευνητική δημοσίευση αναφορικά με τα επίπεδα – ρεκόρ παχυσαρκίας των παιδιών παγκοσμίως, προειδοποιώντας για τις οξύτατες συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό συνδυαστικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η νέα, ολοκληρωμένη ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύθηκε στο Temperature και διεξήχθη από την δρ. Shawnda Morrison, φυσιολόγο περιβαλλοντικής άσκησης στη Σχολή Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα και ιδρύτρια της Active Healthy Kids, υπογραμμίζει ότι, ενώ η φυσική κατάσταση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των υψηλότερων θερμοκρασιών, τα παιδιά είναι πιο παχύσαρκα και λιγότερο fit από ποτέ.

Το γεγονός αυτό εκθέτει τα παιδιά σε άμεσους κινδύνους υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη, όπως αφυδάτωση, θερμικές κράμπες, θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία.

Η ανασκόπηση εμπεριέχει τα ερευνητικά συμπεράσματα περισσότερων από 15ο μελετών αναφορικά με τη σχέση των παιδιών με τη σωματική δραστηριότητα και την αντιμετώπιση της ζέστης, προτείνοντας μάλιστα λύσεις βελτίωσης της σχέσης αυτής, ιδιαίτερα τώρα που οι θερμοκρασίες στο περιβάλλον αυξάνονται διαρκώς.

Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση μιας μελέτης σε 457 αγόρια ηλικίας 5 – 12 ετών στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με την οποία τα υπέρβαρα παιδιά είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν δυσκολία στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους όταν ασκούνταν σε εξωτερικούς χώρους συγκριτικά με τα παιδιά κανονικού βάρους. Σε άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η προσέλευση παιδιών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερη κατά τις πιο θερμές ημέρες του χρόνου.

Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα συμπεράσματα της ανασκόπησης:

Η αεροβική ικανότητα των παιδιών είναι 30% χαμηλότερη από αυτή των γονιών τους στην ίδια ηλικία
Σημειώνεται ραγδαία μείωση της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών παγκοσμίως, ειδικά τα τελευταία 30 χρόνια
Τα περισσότερα παιδιά δεν τηρούν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εκτέλεση τουλάχιστον 60 λεπτών σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα
Η σωματική αδράνεια επιταχύνθηκε, ειδικά στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν σχολεία και κοινωνικές υποδομές έκλεισαν και τα παιδιά περιορίστηκαν στο σπίτι
Η άνοδος της θερμοκρασίας περιορίζει περαιτέρω τη σωματική δραστηριότητα, καθώς οι γονείς συμβουλεύουν τα παιδιά να μην παίξουν. Έτσι, τα παιδιά δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να τηρούν τα ελάχιστα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, για να παραμείνουν υγιή
Παράλληλα, οι αλλαγές στα καιρικά πρότυπα αναμένεται να δημιουργήσουν εστίες νέων ασθενειών. Αυτές με τη σειρά τους ενδέχεται να γεννήσουν την ανάγκη νέων περιοριστικών μέτρων, εξέλιξη που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Η δρ. Morrison επισημαίνει ότι τα παιδιά διαφέρουν σημαντικά από τους ενήλικες. Όταν εκτίθενται στη ζέστη, ιδρώνουν λιγότερο και χάνουν θερμότητα καθώς αυξάνεται η ροή του αίματος στο δέρμα. Η διαδικασία αυτή απαιτεί από την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα.

«Οι ενήλικες με καλή φυσική κατάσταση είναι πιο ικανοί να διαχειρίζονται τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Ωστόσο, καθώς η θερμοκρασία περιβάλλοντος αυξάνεται, η σημερινή φυσική κατάσταση των παιδιών είναι πιο ακατάλληλη από ποτέ για τη διαχείριση των εξωτερικών συνθηκών. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ασκούνται καθημερινά, για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση, μαθαίνοντάς τους να απολαμβάνουν την άσκηση και να μην την βλέπουν ως αγγαρεία».

Οι δραστηριότητες μπορεί να είναι ένας συνδυασμός δομημένων παιχνιδιών, όπως ποδόσφαιρο και μπάσκετ με παιχνίδι με φίλους και οικογένεια, κατά προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους. Η γυμναστική στο σχολείο είναι ο καλύτερος και οικονομικότερος τρόπος να εξασκούνται ικανοποιητικά τα παιδιά.

«Κάντε αυτό που σας αρέσει, είτε πρόκειται για μια οικογενειακή βόλτα με ποδήλατο ή βόλτα με τον σκύλο. Βεβαιωθείτε ότι η δραστηριότητα ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό, τον ενθουσιασμό και τη θετική ενέργεια και, κυρίως, προσπαθήστε να μην αποφεύγετε εντελώς τη ζέστη, αλλά να επιλέγετε ώρες της ημέρας που είναι λιγότερο ζεστές, αφού πρέπει να κρατάμε τον εαυτό μας σε κίνηση, σε αυτόν τον νέο κόσμο που θερμαίνεται», λέει η δρ. Morrison.

Η έρευνά της παραμένει σε εξέλιξη, ώστε να προσδιοριστεί πόσο δραστήρια είναι τα παιδιά και οι ενήλικες κατά τη διάρκεια των καύσωνα και πόσο ιδρωμένα, άβολα ή διψασμένα νιώθουν όταν εκτελούν τέτοιες δραστηριότητες.