Πόλεμος στην Ουκρανία: Πίεση στον Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο να χτυπήσει με αμερικανικά όπλα τη Ρωσία

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες«, ιδίως για τις «μικρές χώρες», όπως τις αποκάλεσε, στην Ευρώπη.

Μπάιντεν

Αυξάνεται η πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχει προμηθευτεί από τη Δύση για να πλήξει τη Ρωσία, όπως μετέδωσε το BBC σήμερα Πέμπτη (30.5.24).

Σύμφωνα με το BBC, ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ έδειξαν αυτή την εβδομάδα ότι είναι ανοιχτοί σε αυτό το ενδεχόμενο, μετά από μήνες ανησυχίας για κλιμάκωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες«, ιδίως για τις «μικρές χώρες», όπως τις αποκάλεσε, στην Ευρώπη.

Χθες Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η στάση της Ουάσινγκτον στο συγκεκριμένο ζήτημα «θα προσαρμοστεί» με βάση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο πεδίο της μάχης.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με χιλιάδες αμυντικά όπλα και άρματα μάχης, ωστόσο η Ουκρανία δεν μπορεί επί του παρόντος να χρησιμοποιήσει όπλα που προέρχονται από άλλες δυτικές χώρες, οι οποίες επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση τους.

Μέχρι τώρα, η Ουκρανία χρησιμοποιεί drones για να επιτίθεται σε στόχους που βρίσκονται όλο και πιο μακριά στο ρωσικό έδαφος.

Ποιοι είναι υπέρ της χρήσης δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος

Μέχρι στιγμής, ορισμένοι δυτικοί ηγέτες χωρών, όπως είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, έχουν ταχθεί υπέρ της χρήσης δυτικών όπλων για επίθεση σε ρωσικό έδαφος, αλλά στον αντίποδα αυτού, υπάρχουν και εκείνοι που κρατούν επιφυλακτική στάση, όπως ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και η πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία δεν θεωρεί απαραίτητο να χτυπηθούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και προέτρεψε τη Δύση να προμηθεύσει περισσότερες αεροπορικές άμυνες στην Ουκρανία αντ’ αυτού, αναφέρει το BBC.

Την ίδια ώρα, τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τα F-16 που τους παραχωρούν για να χτυπήσουν στόχους ακόμα και σε ρωσικό έδαφος, προσφέρουν οι Δανοί, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, ο οποίος μίλησε στο κατώφλι του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Ουκρανία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια ρωσική επίθεση στα ανατολικά της χώρας, ενώ το Χάρκοβο έχει υποστεί εβδομάδες θανατηφόρων επιθέσεων, που συχνά εξαπολύονται από τη Ρωσία από στρατιωτικά φυλάκια κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι «άδικο» για τις δυτικές χώρες να επιβάλλουν όρια στη χρήση των όπλων τους, αναγνωρίζοντας, όμως, ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την υποστήριξη των εταίρων της.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο από τη στιγμή που μητέρα και βρέφος παρασύρονται σε διάβαση

Συγκλονίζει ο μικρός Γιαννάκης που σήκωσε το τρόπαιο του Ολυμπιακού: «Δεν μπορώ να πάω στον 2ο όροφο του σχολείου..»

Δάγκειος πυρετός: Θέμα χρόνου η εμφάνισή του στην Ελλάδα, προειδοποιούν οι ειδικοί

Ικανοποίηση στην ΕΛ.ΑΣ. για τα μέτρα του Conference League, oσα έγιναν στο κέντρο επιχειρήσεων