Πολιτική Προστασία – Εκδήλωση για αντιπυρική περίοδο : Δύσκολες πυρκαγιές καθοδηγούμενες από ισχυρούς ανέμους
Απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2022
Περισσότερες πυρκαγιές αλλά λιγότερες καμένες εκτάσεις καταγράφηκαν φέτος στην Ελλάδα, όπως παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου του 2022.
Σύμφωνα με την αντιπύραρχο Ζησούλα Ντάσιου, που παρουσίασε τα στοιχεία, κατά τον μήνα Ιούλιο ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της ΓΓΠΠ ήταν κατηγορίας κινδύνου 4 (πολύ υψηλός) για τις 20 μέρες από τις 31 του μήνα. Κατά τον μήνα Αύγουστο ήταν κατηγορίας κινδύνου 4 (πολύ υψηλός) για τις 12 από τις 31 μέρες του μήνα. Ο φετινός Ιούλιος, όπως είπε, ήταν ιδιαίτερα καθοριστικός καθώς κατά τη διάρκεια του εκδηλώθηκαν οι 7 μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές για φέτος, οι οποίες έκαψαν περίπου 138.652 στρέμματα, 62% δηλαδή της συνολικά καμένης έκτασης.
Επρόκειτο, όπως τόνισε, για πυρκαγιές δύσκολες, καθοδηγούμενες από ισχυρούς ανέμους, αλλά και σε περιοχές με δύσκολη τοπογραφία. Πυρκαγιές εντός προστατευόμενων περιοχών και εθνικών πάρκων με μεγάλο βαθμό έντασης μετώπου, μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης και έντονες κηλιδώσεις.
Λόγω των παραπάνω συνολικά, μέσω του 112 απεστάλησαν 43 μηνύματα προειδοποίησης για δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων τα 35 αφορούσαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πληθυσμού.
Παραθέτοντας την περίπτωση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, η κ. Ντάσιου είπε ότι ήταν μία δύσκολη πυρκαγιά με ισχυρούς ανέμους, έντονες κηλιδώσεις σε περιοχή με κρίσιμες υποδομές. «Κατά τη διάρκειά της ήρθαμε αντιμέτωποι επιπλέον με 600 αστικά συμβάντα εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς που αφορούσαν διασώσεις, πυρκαγιές σε οικίες, σε ευαίσθητες δομές, νοσοκομεία, βιομηχανίες και εγκαταστάσεις προπανίου και φυσικού αερίου, τα περισσότερα εξ αυτών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται για μία κατηγορία πυρκαγιών που παρουσιάζει ιδιαίτερη επικινδυνότητα, λόγω της μίξης δάσους και αστικού ιστού, προβληματισμό και συνεχή επικαιροποίηση του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού», σημείωσε.
Σχετικά με την πυρκαγιά στη Δαδιά η κ. Ντάσιου ανέφερε ότι σε αυτήν την πυρκαγιά επιχείρησε ο μεγαλύτερος αριθμός εναέριων μέσων και κατεγράφη ο μεγαλύτερος αριθμός ωρών πυρόσβεσης, ενώ διεσώθη ολόκληρος ο πυρήνας του Εθνικού Πάρκου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η φωτιά στη Δαδιά έκαψε 46.040 στρέμματα από τα συνολικά 428.000 στρέμματα Natura.
Αν και μικρότερης των 5.000 στρεμμάτων, η πρώτη σημαντική πυρκαγιά για φέτος, όπως επισήμανε, ήταν αυτή στον Δήμο Γλυφάδας Αττικής, «μια πυρκαγιά μεγάλης επικινδυνότητας που εκδηλώθηκε εντός αστικού ιστού». Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε ποσοστό 73,53%, φέτος, όλων των αγροτοδασικών πυρκαγιών, ο χρόνος που χρειάστηκε για να ελεγχθούν δεν ξεπέρασε τις 3 ώρες. Στο 87,62% του αριθμού των πυρκαγιών η καμένη έκταση δεν υπερέβη τα 50 στρέμματα. Σε 719 πυρκαγιές, 12,26% δηλαδή, η καμένη έκταση κυμάνθηκε από 51 έως 5.000 στρέμματα. Και σε 7 πυρκαγιές, το 0,12%, ξεπέρασε η καμένη έκταση τα 5.000 στρέμματα.
Ταυτόχρονα το ΠΣ κλήθηκε να αντιμετωπίσει 28.571 αστικά συμβάντα.
Για πρώτη φορά φέτος θεσμοθετήθηκε το αντιπύρ ενώ αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά το επιβραδυντικό υγρό με 4 αεροπλάνα Air Tractor. Η χρήση του βοήθησε σημαντικά στην δασική πυρκαγιά της Θάσου, ενώ χρησιμοποιήθηκε επίσης στις πυρκαγιές Κατακάλι Κορινθίας και Αγία Πελαγία Κυθήρων. Παράλληλα, φέτος έδρασε για πρώτη φορά η νεοσύστατη Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) με έξι επιχειρησιακές βάσεις (Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λαμία, Ιωάννινα και Πάτρα).
Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, φέτος η Ελλάδα είχε στη διάθεσή της 83, συνολικά, εναέρια μέσα, 48 αεροπλάνα και 35 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα μισθωμένα εναέρια μέσα ήταν 44, ενώ ο εθνικός εναέριος στόλος ήταν 39. Σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιήθηκαν 2.952 έξοδοι εναέριων μέσων, 7.667 ώρες πτήσεις και 1.193 ώρες επιτήρησης.
Παράλληλα, στην αντιπυρική περίοδο υπήρξε συνδρομή από ΓΕΕΘΑ, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, ΕΚΑΒ, Δασική υπηρεσία, τοπική αυτοδιοίκηση, εθελοντές, ενώ συνέδραμαν και 204 Ευρωπαίοι πυροσβέστες από 6 χώρες, μέσω του προγράμματος προ-εγκατάστασης της ΕΕ.
«Κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών ήταν πολύ έντονο σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου αλλά και σε βορειότερες χώρες. Το πυροσβεστικό προσωπικό, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, εργάστηκε με επαγγελματισμό και ευθύνη επιδεικνύοντας πραγματικό πάθος και υπερβάλλοντα ζήλο, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας αλλά και τον φυσικό μας πλούτο. Γι’ αυτή την αέναη μάχη οι Ελληνίδες πυροσβέστριες και οι Έλληνες πυροσβέστες αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας, όπως τις ευχαριστίες μας αξίζουν όλα τα στελέχη των φορέων που συνέδραμαν το έργο μας», κατέληξε η αντιπύραρχος Ζησούλα Ντάσιου.
Στη συνέχεια, τις προσωπικές εμπειρίες τους από τη μάχη που έδωσαν το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές, μετέφεραν στην εκδήλωση οι πρωταγωνιστές της αντιπυρικής περιόδου: ο πυραγός Βασίλης Κατσιάδας, επιχειρησιακός αξιωματικός στο Γραφείο Επιχειρησιακού Συντονιστή Αττικής, ο αντισμήναρχος Ηλίας Βελούδος, διοικητής της 355 Μοίρας που έχει ως αποστολή τη διεξαγωγή επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης, από τη Δασική Υπηρεσία ο γενικός διευθυντής Δασών Βαγγέλης Γκουντούφας, από το Λιμενικό Σώμα ο αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου, ο αστυφύλακας της Ομάδας ΔΙΑΣ Μαρίνος Συνοδινός, ο διασώστης του ΕΚΑΒ Απόστολος Δάμκαλης, η πυροσβέστης της ΕΜΟΔΕ Σοφία Πιπιλακίδου, ενώ εκ μέρους των εθελοντών, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος αναφέρθηκε με τη σειρά του στις εμπειρίες του από την φετινή αντιπυρική περίοδο, καταθέτοντας ταυτόχρονα και τις προτάσεις του για την καλύτερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Γ. Αμυράς- Πρόληψη και συνεργασία είναι το κλειδί
Ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και στη συνεργασία δόθηκε κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2022. Όπως είπε ο κ. Αμυράς, στο πλαίσιο του προγράμματος Antinero, συνολικά καθαρίστηκαν 70.000 στρέμματα σε ευαίσθητα σημεία, ενώ διανοίχθηκαν κλεισμένοι δασικοί δρόμοι συνολικού μήκους 12.600 χιλιομέτρων. Επιπλέον, διανοίχθηκαν και συντηρήθηκαν αντιπυρικές ζώνες συνολικού μήκους 2.000 χιλιομέτρων. «Το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υλοποίησε ένα πρωτοποριακό για την Ελλάδα πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών 120 ευάλωτων δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, απομακρύνοντας τη συσσωρευμένη επί δεκαετίες καύσιμη ύλη από 60.000 στρέμματα δάσους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τη φωτιά στη Δαδιά, ο κ. Αμυράς είπε ότι η φωτιά είχε μία περίμετρο 40.000 στρεμμάτων κι έπιασαν φωτιά περίπου τα 20.000 στρέμματα. «Όπου είχε φωλιές σπάνιων αρπακτικών, κατεβάσαμε τα πουλιά από κει τα πήγαμε σε κέντρα φροντίδας και τα επιστρέψαμε όταν ο κίνδυνος είχε περάσει. Ειδικότερα για τη Δαδιά είχαμε προλάβει και είχαμε διανοίξει περίπου 50 χλμ αντιπυρικών ζωνών και 100-120 χλμ δασικών δρόμων», σημείωσε.
«Δώσαμε έμφαση στην πρόληψη, στη συνεργασία. Για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια ήρθαν τα δασαρχεία σε επαφή με την πυροσβεστική, κοινά πρωτόκολλα πριν τη φωτιά, κατά τη διάρκεια και μετά τη φωτιά. Πρόληψη και συνεργασία είναι το κλειδί κι από εκεί και πέρα υπάρχει και η ευθύνη των πολιτών, καθώς το 95% των πυρκαγιών οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα. Αυτά πρέπει να τελειώσουν, χρειαζόμαστε εκπαίδευση κι από εκεί και πέρα το ΥΠΕΝ θα είναι στην πρώτη γραμμή», υπογράμμισε.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News