Πως το ενεργειακό «καίει» τις επιχειρήσεις στις ΒΙΠΕ

Στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενεργειακή κριση και το νομοσχέδιο για το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ΒΙΠΕ

ενεργειακό Από αριστερά διακρίνονται οι Άκης Ζιάκκας, Ταμίας ΠΑΣΕΒΙΠΕ (ΒΙΠΕ Λάρισας), Πάρης Γραβουνιώτης, Γεν. Γραμματέας (ΒΙΠΕ Κομοτηνής), Γιώργος Γιαννίτσης, αν. Πρόεδρος (ΒΙΠΕ Λαμίας), Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας - Θράκης, Πέτρος Μαντάς, Πρόεδρος ΠΑΣΕΒΙΠΕ (ΒΙΠΕ Πατρών), Τζίνα Τσαντρίζου, εκπρόσωπος ΔΣ/ΒΙΠΕ Ηρακλείου (ΣΕΒΙΠΗ).

Η ενεργειακή κριση και το επερχόμενο νομοσχέδιο για το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Βιομηχανικών Περιοχών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ετήσιας  γενικής συνέλευσης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Μαΐου στο Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη.

Η συνέλευση του φορέα που εκπροσωπεί τους 22 τοπικούς συνδέσμους εγκατεστημένων επιχειρήσεων στις ΒΙΠΕ της επικράτειας, ξεκίνησε με την κλειστή συνεδρίαση μόνο για τα μέλη του Συνδέσμου, όπου έγινε ο απολογισμός του διοικητικού συμβουλίου και παρουσιάστηκε η νέα ατζέντα θεμάτων, με σκοπό τη διεύρυνση του πεδίου δράσης του ΠΑΣΕΒΙΠΕ.

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Πέτρος Μαντάς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, στις άμεσες προτεραιότητες της διοίκησης του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, ήταν να επιτευχθεί σε συνεργασία με την Πολιτεία, η αλλαγή προς το καλύτερο, του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ), το οποίο βρίσκεται εν αναμονή συνολικής αναθεώρησης.

Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ προσπάθησε να αναδείξει την ανάγκη ενός νέου δίκαιου, αποδοτικού και αποτελεσματικού κανονιστικού πλαισίου, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά οφέλη για όλες τις πλευρές, κυρίως για την εθνική οικονομία, την ανάπτυξη και το περιβάλλον.

ΕΞΕΛΙΞΗ

Παράλληλα, ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ συμπληρώνοντας φέτος πάνω από έξι χρόνια λειτουργίας, θεωρεί ότι ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες, για να μετεξελιχθεί σε ένα χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο για τα μέλη του και για την Πολιτεία, στην προσπάθεια μετασχηματισμού της Ελληνικής οικονομίας σε νέες και σταθερές παραγωγικές βάσεις. Στην κλειστή συνεδρίαση, συζητήθηκε αναλυτικά και το θέμα της ενεργειακής κρίσης, που λόγω της βαρύτητάς του, θα αποτελέσει αντικείμενο θεματικής, διευρυμένης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, για αποτύπωση των διεκδικήσεών του.

ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ

Ο κ. Καλαφάτης παρουσίασε τις στοχευμένες δράσεις της Κυβέρνησης, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και προάγουν την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων. Αναφέρθηκε επίσης, στα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται μέσα από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, για να κάνει η Χώρα το άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων, σημείωσε πως μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής απειλείται η βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας. κι όσες επιδοτήσεις και να δοθούν θα εμποδίζεται η ανάπτυξη ανταγωνισμού.

Ο Νικόλαος Φαραντούρης (καθηγητής Δικαίου Ενέργειας Πανεπιστημίου Πειραιώς) εξέφρασε σκεπτικισμό ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την αγορά ενέργειας, τα οποία έρχονται πολύ καθυστερημένα, παραμένουν αποσπασματικά και δεν θεραπεύουν τις στρεβλώσεις.