Πότε πρέπει να αντικαταστήσετε το αντικολλητικό σας τηγάνι;
Δείτε ποια συμπτώματα σας βοηθούν να το καταλάβετε!
Σχεδόν από κανένα νοικοκυριό δεν λείπουν τα αντικολλητικά τηγάνια. Σκεύη πρακτικά στη χρήση, με τα οποία μπορούν όλοι να μαγειρέψουν φαγητό μέσα σε λίγα λεπτά.
Για να δημιουργηθεί η αντικολλητική επικάλυψη σε κατσαρόλες και τηγάνια χρησιμοποιούνται οι ουσίες πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE), που είναι ευρέως γνωστή ως teflon και υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA).
Και οι δύο ουσίες εξασφαλίζουν τη λεία επιφάνεια, εμποδίζοντας το φαγητό να κολλήσει στην επιφάνεια κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
Υπάρχουν, επίσης κεραμικά αντικολλητικά τηγάνια από καινοτόμες επικαλύψεις με βάση την άμμο, χωρίς να υπάρχει η ανησυχία για απελευθέρωση επιβλαβών χημικών ουσιών.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα περιστατικά που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του teflon. Σε θερμοκρασίες άνω των 260°C, οι επικαλύψεις τεφλόν αρχίζουν να διασπώνται, απελευθερώνοντας τοξικές χημικές ουσίες στον αέρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η εισπνοή αυτών των χημικών αναθυμιάσεων μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό. Μια κατάσταση που είναι γνωστή ως πυρετός πολυμερούς καπνού ή «γρίπη τεφλόν».
Η «γρίπη τεφλόν» προκαλεί προσωρινά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως ρίγη, πυρετό, πονοκέφαλο και πόνους στο σώμα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από 4-10 ώρες από την έκθεση και η κατάσταση συνήθως υποχωρεί εντός 12–48 ωρών.
Κάθε πότε θέλουν αντικατάσταση
Ακόμα και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, η επίστρωση teflon εξακολουθεί να διαλύεται με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με ένα άρθρο του 1998 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Polymer Degradation and Stability».
Εάν θερμαίνετε συχνά το τηγάνι σας στους 127 °C (περίπου η θερμοκρασία στην οποία τηγανίζουμε μια μπριζόλα), το τηγάνι θα έχει διάρκεια ζωής περίπου 2 – 3 χρόνια (ανάλογα με την χρήση), σύμφωνα με την μελέτη του 2001 στο περιοδικό Nature.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News