Πρυτανικές Εκλογές – Ο Βασίλης Βασιλειάδης στην «Π»: Πανεπιστήμιο σε… τριπλή μετάβαση!

«Το βάρος στους τομείς της ψηφιoποίησης, της πράσινης ανάπτυξης και της αειφορίας, απάντηση στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής»

Πρυτανικές

Στην εποχή της ταχείας τεχνολογικής προόδου, των περιορισμένων πόρων και της αυξημένης περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης, το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει από νωρίς αναγνωρίσει την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και προσαρμογή των υποδομών του.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλης Βασιλειάδης μοιράζεται μαζί με τους αναγνώστες της «Πελοποννήσου» τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις προοπτικές για τις υποδομές του εκπαιδευτικού ιδρύματος, οι οποίες βρίσκονται σε τριπλή μετάβαση.

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών, απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών, επιδιώκει μια τριπλή μετάβαση στους τομείς της ψηφιoποίησης, της πράσινης ανάπτυξης και της αειφορίας. Η διαδικασία αυτή συνεισφέρει με τη σειρά της στη στρατηγική εξυπηρέτηση των οριζόντιων στόχων της Ακαδημαϊκής Αριστείας, της Ερευνητικής Καινοτομίας και της βελτίωσης της εμπειρίας των ακαδημαϊκών πολιτών.

Η Σύγκλητος του Ιδρύματος εγκαινίασε τον νέο κύκλο στρατηγικού σχεδιασμού τον Απρίλιο του 2023 με την έγκριση του πενταετούς Αναπτυξιακού Προγράμματος, ύψους 163 εκ. ευρώ. Ανοιξαν νέες προοπτικές για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση βασικών ψηφιακών υποδομών σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις.

Πρυτανικές

Ψηφιακή απεικόνιση του νέου Φοιτητικού Εστιατορίου

Τον Σεπτέμβριο του 2023, και μετά από ιδιαίτερα απαιτητική προσπάθεια και άριστη συνεργασία 9 τμημάτων, κατατέθηκε πρόταση για νέο κτιριολογικό πρόγραμμα ύψους περίπου 200 εκ. ευρώ. Η πρόταση, η πρώτη μετά από αρκετά χρόνια, προσβλέπει στη δημιουργία ενός ενιαίου, συνεκτικού περιβάλλοντος για την ακαδημαϊκή κοινότητα μέσω νέων, σύγχρονων κτιριακών υποδομών. Το αποτέλεσμα απέδειξε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα διαθέτει και το επιστημονικό κεφάλαιο και την ωριμότητα να επιτύχει ευρείες συναινέσεις για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού. Εξάλλου το ίδρυμα διαθέτει εξαιρετικά τμήματα πολιτικών και αρχιτεκτόνων μηχανικών.

Ο στόχος της ψηφιακής μετάβασης εστιάζει στην ολοκληρωμένη ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Διαδικτύου των Πραγμάτων για την αποδοτική διαχείριση των υποδομών Πανεπιστημίου. Βασική προϋπόθεση η αναβάθμιση των δικτυακών δυνατοτήτων. Το ίδρυμα διαθέτει πλέον δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης 30km οπτικών ινών και 5.000 συνδέσεων. Με ικανοποίηση διαπιστώθηκε η υιοθέτηση από το υπουργείο Παιδείας προτάσεων του ιδρύματος (ως μέλους του Προεδρείου της Συνόδου των Ελληνικών Πανεπιστημίων) για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και ειδικότερα της ενοποίησης των πληροφοριακού οικοσυστήματος του φοιτητολογίου και της διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού και νέων υπηρεσιών όπως η διαχείριση ιδρυματικής περιουσίας.

Πρυτανικές

Το Πανεπιστήμιο Πατρών απαντάει στις προκλήσεις των καιρών

Η πράσινη μετάβαση του Πανεπιστημίου Πατρών αντανακλά την οργανωμένη, πλέον προσήλωσή του στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. Η πρόσφατη υλοποίηση μέτρων για την αποτελεσματική και ασφαλή διαχείριση υδάτινων πόρων (συστηματοποίηση μετρήσεων, υποδομές χλωρίωσης) και της διαχείρισης αποβλήτων, αποτέλεσαν εφαλτήριο για την εκ νέου ενεργοποίηση σχεδίων και ιδεών για την παραγωγή ενέργειας για ιδία κατανάλωση και την υιοθέτηση ενός πλαισίου κυκλικής οικονομίας σε Ιδρυματικό Επίπεδο. Επιπλέον, σε τελικό στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός για την κατασκευή δικτύου μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων αρχικά, εντός της πανεπιστημιούπολης του Ρίου, ενώ σχεδιάζεται η πιλοτική ενεργειακή διαχείριση κτιρίων μέσω ανάλυσης δεδομένων.

Η υλοποίηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου απαιτεί προσήλωση, επιμονή και ρεαλιστικότητα στη διεκδίκηση πόρων χρηματοδότησης. Αξιοσημείωτες ενέργειες είναι η επιτυχημένη διεκδίκηση 4 εκ. ευρώ για τις φοιτητικές εστίες από το υπουργείο Παιδείας, οι δωρεές ιδιωτών και η υποβολή πρότασης για υλοποίηση συστημικών αλλαγών μέσω του προγράμματος European Universities. Ο μακρόπνοος και συνεργατικός καθορισμός ρεαλιστικών στόχων είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από τόλμη και καινοτομία».