«Ψηφιακό βραχυκύκλωμα» από εταιρεία κυβερνοασφάλειας: Προβληματισμός για το πότε θα ξεπεραστεί και εάν θα ξανασυμβεί
«Κρίκος που απειλεί όλη την αλυσίδα».
Στην ιστορία φαίνεται ότι περνά το ψηφιακό μπλακ άουτ, που κατά τραγική ειρωνεία προκάλεσε επίσημος συνεργάτης κυβερνοασφάλειας της Microsoft. Επηρέασε από αεροδρόμια μέχρι νοσοκομεία και χρηματιστήρια και το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει αφού, όπως τόνισε, ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Creative Director του ΕΡΤnews το πρόβλημα αποκαθίσταται σε κάποιο βαθμό, όπως ανακοίνωσε και η Microsoft. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί, αφού προήλθε από κάτι που προοριζόταν για να μας προστατεύσει, είπε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.
Ακόμα και η ομάδα F1 της Mercedes, η οποία από το 2019 είναι επίσημος συνεργάτης της CrowdStrike, της αμερικανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας που παραδέχτηκε ότι ευθύνεται για το λάθος, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προβλημάτων το Σαββατοκύριακο του Grand Prix της Ουγγαρίας. Ο Κρις Δημητριάδης, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής στην ISACA, περιέγραψε το περιστατικό ως «ψηφιακή πανδημία», αφού έπληξε ακόμα και το σύστημα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
«Κρίκος που απειλεί όλη την αλυσίδα»
«Όταν επηρεάζεται ένας πάροχος υπηρεσιών στην ψηφιακή αλυσίδα, ολόκληρη η αλυσίδα μπορεί να σπάσει, προκαλώντας διακοπές μεγάλης κλίμακας. Αυτό το περιστατικό είναι ένα σαφές παράδειγμα αυτού που θα μπορούσε να ονομαστεί ψηφιακή πανδημία, ένα μόνο σημείο αποτυχίας που επηρεάζει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως», είπε ο εκπρόσωπος της Isaca.
Μία προβληματική ενημέρωση ασφαλείας για τα windows από έναν τεχνολογικό κολοσσό εξειδικευμένο στην κυβερνοασφάλεια, την CrowdStrike, ήταν αρκετή για να προκαλέσει ένα παγκόσμιο ντόμινο ψηφιακής κατάρρευσης.
Από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι χώρες της Ασίας και την Αυστραλία, αεροπορικές εταιρείες, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, ακόμα και σούπερ μάρκετ παρέλυσαν. Ειδικοί εκτιμούν ότι το σφάλμα αυτό οδήγησε στη μεγαλύτερη διακοπή λειτουργικού συστήματος στην ιστορία.
Οι ηλεκτρονικοί πίνακες έσβησαν και στη θέση τους εμφανίστηκαν χειρόγραφοι με τις πτήσεις που αναβάλλονται στα μεγαλύτερα αερδρόμια του κόσμου, από το Λός Άντζελες μέχρι το Χίθροου με 3.214 προγραμματισμένες πτήσεις και από την Ισπανία ως το Νέο Δελχί.
Airports around the world are experiencing significant communication disruptions due to a widespread Microsoft outage. One notable impact has been on the digital screens that display the latest flight statuses and gate information for passengers.
— AirwayBuzz (@AirwayBuzz) July 19, 2024
Ουρές αναμονής σχηματίστηκαν με τουρίστες και αδειούχους σε απόγνωση. Ενδεικτικό είναι το γράφημα – timelapse των πτήσεων της Delta, της American Airlines και της United.
12-hour timelapse of American Airlines, Delta, and United plane traffic after what was likely the biggest IT outage in history forced a nationwide ground stop of the three airlines. pic.twitter.com/wwcQeiEtVe
— Colin McCarthy (@US_Stormwatch) July 19, 2024
Δίχως ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η αεροπορική κίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. Ωστόσο, τρεις πτήσεις προς την Αμερική ακυρώθηκαν.
Καταστήματα στην Αυστραλία έκλεισαν ή έμειναν χωρίς μετρητά αφού σταμάτησαν να λειτουργούν τα ψηφιακά ταμεία, ενώ στις ΗΠΑ οι γραμμές υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης έκλεισαν στην Αλάσκα, την Αριζόνα, την Ιντιάνα, τη Μινεσότα, το Νιου Χάμσαϊρ και το Οχάιο.
Ακόμη και ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν επηρεαστεί, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Μπλάκμπερν Ρόβερς να λένε στους οπαδούς ότι η πλατφόρμα έκδοσης εισιτηρίων δεν λειτουργούσε.
Υπηρεσίες του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου αντιμετώπισαν επίσης προβλήματα, ενώ «έπεσε» και η ηλεκτρονική πλατφόρμα ραντεβού ασθενών του βρετανικού Συστήματος Υγείας.
Στη Γερμανία στο Βόραλμπεργκ ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.
Τα Windows είναι το πιο χρησιμοποιούμενο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι η διακοπή επηρεάζει σχεδόν κάθε τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας. Τα τηλεοπτικά κανάλια, μεταξύ αυτών το Sky News προστέθηκαν στη λίστα των πληγέντων.
Mea culpa από την Crowdstrike – Ενοχοποιείται το Falcon
Η αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike παραδέχτηκε ότι ευθύνεται για το σφάλμα, προειδοποιώντας ότι η επανόρθωση δεν θα είναι αυτόματη. Η εταιρεία απέδωσε το ντόμινο σε «ελάττωμα κατά την ενημέρωση περιεχομένου» και επέμεινε ότι το ζήτημα «δεν ήταν περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση».
Οι μετοχές της CrowdStrike «λύγισαν» εξαλείφοντας 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια (10,5 δισ. £) από την αξία της εταιρείας.
O Τόμπι Μάρεϊ, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Υπολογιστών και Πληροφοριακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, είπε ότι «το CrowdStrike Falcon έχει συνδεθεί με αυτήν την εκτεταμένη διακοπή λειτουργίας».
«Το Falcon είναι αυτό που είναι γνωστό ως πλατφόρμα Endpoint Detection and Response (EDR), η οποία παρακολουθεί τους υπολογιστές στους οποίους είναι εγκατεστημένος για να ανιχνεύει εισβολές και χακαρίσματα. Αυτό σημαίνει ότι το Falcon είναι ένα αρκετά προνομιακό λογισμικό, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο συμπεριφοράς των υπολογιστών στους οποίους είναι εγκατεστημένος. Για παράδειγμα, εάν εντοπίσει ότι ένας υπολογιστής έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό που προκαλεί τον υπολογιστή να επικοινωνεί με έναν εισβολέα, τότε το Falcon θα μπορούσε να εμποδίσει την επικοινωνία αυτή», εξήγησε.
Σε διάφορες αναφορές οι χρήστες είπαν ότι είτε τους υποδέχτηκε μια κενή σελίδα είτε ένα σφάλμα κώδικα 429 HTTP όταν προσπάθησαν να συνδεθούν.
Οι χρήστες ισχυρίστηκαν ότι τόσο το Bing.com όσο και το DuckDuckGo φορτώνονταν, αλλά κανένα δεν παρήγαγε αποτελέσματα αναζήτησης όταν πληκτρολογήθηκε ένα ερώτημα.
Διαβάστε επίσης:
Αμερικανικές εκλογές – Επιμένουν οι επιτελείς του Μπάιντεν: «Δεν αποσύρεται»
Απόστολος Λύτρας: Συνεχίζεται ο έλεγχος της Οικονομικής Αστυνομίας στα περιουσιακά στοιχεία του
Η Crowdstrike ζήτησε συγγνώμη από όλο τον πλανήτη για το χάος που προκλήθηκε
Εξοικονομώ 2021: Παράταση έως τις 15 Οκτωβρίου 2024 για την ενεργειακή αναβάθμιση
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News