«Ψήνεται» ένα δύσκολο Πάσχα: Η τιμή του παραδοσιακού οβελία, ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν

Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την τιμή του παραδοσιακού οβελία

Πάσχα Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει μόνο το 50% της ζήτησης
Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, η αγορά του παραδοσιακού οβελία, το… απλό αρνί, βρίσκεται στο επίκεντρο, με τους κτηνοτρόφους και όλους τους παράγοντες της αλυσίδας τροφοδοσίας, να εκφράζουν ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις και αυξήσεις τιμών.

Η παραγωγοί, με μειωμένα αμνοερίφια λόγω αυξημένου κόστους, μείωσης του ζωικού κεφαλαίου και συνεχιζόμενων περιορισμών  στη διακίνηση ζώντων ζώων – λόγω παρατεταμένων κρουσμάτων πανώλης και ευλογιάς προβάτων – υποστηρίζουν πως ενδέχεται να οδηγηθούν σε περιορισμένη διαθεσιμότητα και αύξηση των τιμών λιανικής.

Οι καταναλωτές καλούνται να προγραμματίσουν έγκαιρα τις αγορές τους, ενώ οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν την κατάσταση για να διασφαλίσουν την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, φέτος, η τιμή του αρνιού αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 14 και 16 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με πέρυσι. ​Να σημειωθεί ότι σήμερα το αρνί πωλείται στα συνοικιακά κρεοπωλεία προς 12 με 13 ευρώ/κιλό.

Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν φέτος την αύξηση των τιμών είναι οι εξής:

  • Αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό: Οι ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τα ελληνικά αμνοερίφια, οδηγώντας σε περιορισμένη διαθεσιμότητα στην εγχώρια αγορά.
  • Σύμπτωση εορτών: Η ταυτόχρονη τέλεση του Ραμαζανιού, του Καθολικού και του Ορθόδοξου Πάσχα αναμένεται να εκτινάξει τη ζήτηση για αρνί, επηρεάζοντας τις τιμές. ​
  • Αυξημένο κόστος παραγωγής: Η ακρίβεια στις ζωοτροφές και άλλες εισροές έχει οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος για τους κτηνοτρόφους, το οποίο μετακυλίεται στις τελικές τιμές. Επιπλέον, η εγχώρια παραγωγή καλύπτει μόνο το 50% της ζήτησης, με το υπόλοιπο να συμπληρώνεται από εισαγωγές, κυρίως από τη Ρουμανία. ​

Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας Γιάννης Φασουλάς δήλωσε: «Οι τιμές των αμνοεριφίων έχουν ανέβει λόγω εξωγενών και ενδογενών πιέσεων, ενώ σειρά προβλημάτων, όπως η ακρίβεια, οι ζωονόσοι και οι καταστροφές δοκιμάζουν τον κλάδο. Η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί πλήρως μετά τις πρόσφατες κρίσεις, όμως, με συντονισμένες προσπάθειες από την Πολιτεία, τους παραγωγούς, την αγορά και τους καταναλωτές, υπάρχουν περιθώρια σταθεροποίησης». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το 2024 οι καταναλωτές πλήρωναν για την αγορά του Οβελία από κρεοπωλείο έως και 14 ευρώ, ενώ από το σούπερ μάρκετ οι τιμές έφταναν έως και τα 11 ευρώ. Φέτος αυτή την τιμή θα πρέπει να την ξεχάσουν». Οπως εκτιμά η τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής κατά την εφετινή χρονιά για το αρνί θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ το κιλό.

 

Αναστάσιος Τσάκωνας – ΓΕΩΤΕΕ: Πιο ακριβό το αρνί του Πάσχα φέτος

Anastasios Tsakonas

O Αναστάσιος Τσάκωνας

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου, Αναστάσιος Τσάκωνας, δήλωσε στην «Π» ότι αυτό το Πάσχα το αρνί θα είναι πιο ακριβό από προηγούμενες χρονιές. Το συμπέρασμα είναι πολυπαραγοντικό καθώς φέτος επικρατούν μια σειρά από συνθήκες όπως, η μείωση του ζωικού κεφαλαίου που προέκυψε το προηγούμενο διάστημα από τις καταστροφές του «Ντάνιελ», οι ζωικές ασθένειες και η γήρανση του πληθυσμού.

Στον «Ντάνιελ» χάθηκε ζωικό κεφάλαιο περίπου 80.000 ατόμων, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος, καθώς μόλις το 1/10 εξ’ αυτού έχει αντικατασταθεί. Εάν σε αυτό σε αυτό προστεθούν τα ζώα που θανατώθηκαν εξαιτίας των ζωονώσων, τότε υπάρχει ένα σημαντικό “κενό” στην αγορά των ζώων στη χώρα μας.

Ακόμα, φέτος υπάρχει η συγκυρία της χρονικής σύμπτωσης του Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών. Το ελληνικό αμνοερίφιο, υποστήριξε ο κ. Τσάκωνας, έχει κατακτήσει τις αγορές των χωρών της δυτικής Ευρώπης, κατέχοντας μεγάλο μερίδιο της αγοράς και κατά συνέπεια αυτό το Πάσχα θα έχει μεγάλη ζήτηση, κυρίως από την Ιταλία και την Γαλλία.

Ο τρίτος σημαντικός παράγοντας που δημιουργεί πιέσεις στη διαμόρφωση της τελικής τιμής, είναι οι περιορισμοί στη διακίνηση ζώντων ζώων που ισχύουν ακόμα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, λόγω της παρουσίας κρουσμάτων πανώλης και ευλογιάς. Αντίστοιχοι περιορισμοί υπάρχουν και για τα ζωντανά αμνοερίφια από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Τέλος, ο κ. Τσάκωνας ανέφερε ότι το κόστος εκτροφής παραμένει αρκετά υψηλό για τους παραγωγούς. Κατά συνέπεια, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ θεωρεί ότι φέτος υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα ασκήσουν πιέσεις στη  διαμόρφωση της τελικής τιμής για τον παραγωγό και τον καταναλωτή.

 

Ανδρέας Σκάγιας: Προβληματική η κατάσταση

Andreas Skagias

Ο Ανδρέας Σκάγιας

Ο ιδιοκτήτης της μονάδας σφαγής στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών Ανδρέας Σκάγιας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί φέτος με μια δόση χιούμορ. «Φέτος το Πάσχα προβλέπω να τρώμε βακαλάο αντί για αρνί» είπε για να περιγράψει τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στην αγορά. Οπως εξήγησε, η επιδημία των ζωονόσων δεν έχει εξαλειφθεί ακόμα, με αποτέλεσμα αρκετοί νομοί, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, να είναι κλειστοί στη διακίνηση ζώντων ζώων. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αιτωλοακαρνανία που είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αμνοεριφίων, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν κλειστά και τα σύνορα με Βουλγαρία και Ρουμανία για τη μεταφορά ζωντανών αμνοεριφίων. Ο κ. Σκάγιας ανέφερε παράλληλα ότι τα σφαγεία της Βόρειας Ελλάδας δεν έχουν την δυνατότητα να ικανοποιήσουν τη ζήτηση του Πάσχα και να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, με αποτέλεσμα η κατάσταση που διαμορφώνεται να είναι πιο προβληματική ακόμα και από πέρυσι.

 

Διαβάστε επίσης

Αυξήσεις για τα Σώματα Ασφαλείας: Εξαντλείται κάθε δημοσιονομικό περιθώριο

Δυτική Ελλάδα: Σε εξέλιξη δύο ΕΔΕ για καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος υψηλόβαθμων στελεχών της εκπαίδευσης

ΕΑΠ: Επιβεβαίωση της «Π» μετά από πέντε μήνες για υποκλοπή στοιχείων φοιτητών, τι λέει ο Πρύτανης

Πότε παραδίδεται το πρώτο και μεγαλύτερο τμήμα της Πατρών-Πύργου;

ΔΥΠΑ: Νέες πληροφορίες για το αυξημένο επίδομα ανεργίας, πότε και πώς θα καταβληθεί

Πάτρα: 5.000 παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της μοναδικής δομής εκπαίδευσης