RGC 2024 – Δημογραφικό και στέγαση: Ώρα για δράση

Ο καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βύρων Κοντζαμάνης, προέκρινε τη λύση της κοινωνικής κατοικίας, δηλαδή της δημιουργίας νέων κατοικιών για ενοικίαση με χαμηλό κόστος, επισημαίνοντας ότι είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης, που δεν διαθέτει τέτοιο πρόγραμμα, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα ως «σταγόνα στον ωκεανό».

RGC

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας σχετικά με το δημογραφικό ζήτημα σε συνδυασμό με το οξύ στεγαστικό πρόβλημα αναδείχθηκαν στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα.

Ο καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βύρων Κοντζαμάνης, προέκρινε τη λύση της κοινωνικής κατοικίας, δηλαδή της δημιουργίας νέων κατοικιών για ενοικίαση με χαμηλό κόστος, επισημαίνοντας ότι είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης, που δεν διαθέτει τέτοιο πρόγραμμα, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα ως «σταγόνα στον ωκεανό».

Αν και, όπως είπε, οι δημογραφικές εξελίξεις δεν πιέζουν ως προς το θέμα της στέγασης, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που οξύνουν το στεγαστικό πρόβλημα, όπως η έλλειψη και η παλαιότητα των κατοικιών, η αύξηση του κόστους κατασκευής, η συρρίκνωση της στεγαστικής πίστωσης και η αύξηση της χρονομίσθωσης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υπέρμετρη αστικοποίηση, μιας και ο πληθυσμός έχει συγκεντρωθεί στο 2% της επιφάνειας της χώρας, ενώ ένας στους δύο κατοικεί σε 70 από τους 6.500 δήμους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, στις χώρες που έχουν ληφθεί συνολικά μέτρα ο συντελεστής γεννήσεων είναι κοντά στο 2, ενώ στην Ελλάδα τα νέα ζευγάρια κάνουν κατά μέσο όρο 1,4 παιδιά, προσθέτοντας «είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής, όχι μόνο να παίρνεις μέτρα, αλλά να είναι και αποτελεσματικά».

«Τώρα είναι η ώρα της πράξης», σημείωσε η πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας, Γραμματέας του Τομέα Κοινωνικής Ένταξης και Συνοχής ΠΑΣΟΚ, Έφη Μπέκου, ασκώντας κριτική στα προγράμματα που εφαρμόζονται μέχρι στιγμής, καθώς καλύπτουν ελάχιστους δικαιούχους είτε γιατί είναι πιλοτικής μορφής είτε γιατί δεν προβλέπουν γενναία χρηματοδότηση.

Επεσήμανε ότι «δεν έχουμε καθολικότητα των υπηρεσιών», φέρνοντας ως παράδειγμα τα vouchers για τους παιδικούς σταθμούς που δεν καλύπτουν τη μεσαία τάξη, αν και αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. «Η γονεϊκότητα οφείλει να υποστηριχθεί στο βαθμό που το κράτος επιθυμεί τη δική του διαιώνιση, άρα το κράτος έχει πολιτική και κοινωνική ευθύνη να παράξει τα κατάλληλα εργαλεία», κατέληξε, ζητώντας πολιτική βούληση.

Από την πλευρά της, η Project Manager της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης, Hope Genesis, Εύα Παπαδάκη, αναφέρθηκε στους πυλώνες προσέγγισης του δημογραφικού: την ενίσχυση των τοπικών πληθυσμών, τα κίνητρα επιστροφής των Ελλήνων από το εξωτερικό, το μεταναστευτικό, την ενεργό γήρανση και τη διαφορετική προσέγγιση ως προς την εικόνα της οικογένειας.

Όπως είπε, η οργάνωση δραστηριοποιείται σε 450 περιοχές, κυρίως ακριτικά νησιά και απομακρυσμένα χωριά, έχει στηρίξει 800 οικογένειες μέσα σε 9 χρόνια, ενώ έχει παραδώσει τέσσερις παιδικούς σταθμούς.

Η κα Παπαδάκη στάθηκε στην ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ για τις εξετάσεις των εγκύων και τους τοκετούς, φοροαπαλλαγών μόνιμου χαρακτήρα, παροχής κινήτρων σε οικογένειες με ένα παιδί για να κάνουν και δεύτερο, δημιουργίας χώρων φύλαξης βρεφών στους χώρους εργασίας και ενημέρωσης των πολιτών για τη φθίνουσα αναπαραγωγική ηλικία.

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Παρακολουθήστε το συνέδριο Live:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLFK7F8jQpfFQiSHPXvxNKE0I_zkgXe2p9