RGC 2024-Ισμήνη Παπακυρίλλου: Κριτήρια ESG στα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ για «εκπαιδευτικούς» λόγους
«Η Ελλάδα έχει έντονη επιχειρηματικότητα και βλέπουμε εταιρείες να αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Ωστόσο, για να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν επενδύσεις, κυρίως στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», τόνισε η κα. Παπακυρίλλου.
Στήριξη και «εκπαίδευση» σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις φιλοδοξεί να παρέχει το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ), που τρέχει εδώ και μία βδομάδα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Όπως εξήγησε η Διευθύνουσα Σύμβουλος Ισμήνη Παπακυρίλλου, στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα, το ΤΕΠΙΧ θα χορηγήσει δάνεια ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και στόχος είναι να φτάσει σε όσο γίνεται περισσότερες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια.
«Η Ελλάδα έχει έντονη επιχειρηματικότητα και βλέπουμε εταιρείες να αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Ωστόσο, για να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν επενδύσεις, κυρίως στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», τόνισε η κα. Παπακυρίλλου. «Πρέπει να βελτιώσουμε την κινητικότητα των εταιρειών και εκεί συναντάμε τις μεγαλύτερες δυσκολίες», παραδέχθηκε. Για το σκοπό αυτό το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ καλύπτει επίσης κεφάλαια κίνησης και επενδυτικά σχέδια.
Όπως εξήγησε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, για την χορήγηση δανείου από το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ ο επιχειρηματίας θα πρέπει να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο, που θα αφορά στα κριτήρια ESG.
«Πρόκειται για ένα απλό ερωτηματολόγιο, πολύ πιο απλό από αυτό που θα κληθεί στο μέλλον να συμπληρώσει στις τράπεζες», ανέφερε η κα. Παπακυρίλλου, εξηγώντας ότι αυτή η διαδικασία ενσωματώθηκε στο ΤΕΠΙΧ για να «εκπαιδεύσει» τους επιχειρηματίες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τα κριτήρια ESG, που σύντομα θα είναι καθοριστικά για τη λήψη χρηματοδότησης. «Τα κριτήρια ESG είναι πολύ σημαντικά και οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν πρέπει να μείνουν πίσω, πρέπει να αρχίσουν την εσωτερική αξιολόγηση» είπε.
Στον εκπαιδευτικό ρόλο των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζες περιλαμβάνεται και το κομμάτι mentoring που συνοδεύει τα μικρά δάνεια για την αγροτική επιχειρηματικότα και προσφέρει 300 ευρώ ανά ΑΦΜ για υπηρεσίες mentoring.
«Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα απ’ όταν άνοιξε το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ και αυτό με κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξη. Είναι μία ευκαιρία για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Θέλουμε να πετύχουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη διεύρυνση και για αυτό πρέπει να απευθύνουμε και σε αρκετά μικρές εταιρείες. Αυτό έχει κάποιο ρίσκο», παραδέχθηκε η κα. Παπακυρίλλου.
Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ περιλαμβάνει δύο επιμέρους Ταμεία, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Δανείων και μπορεί να καλύψει με εγγυήσεις έως και το 80% του χορηγούμενου δανείου, γεγονός, που δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να φτάσουν σε επιχειρήσεις, που διαφορετικά θα τις είχαν αποκλείσει. Υλοποιείται με τη συνεργασία 12 ελληνικών τραπεζών και ένα από τα νέα του χαρακτηριστικά είναι ότι περιλαμβάνει ένα ειδικό ταμείο με προϋπολογισμό 150 εκατομμυρίων ευρώ, που απευθύνεται σε νεοσύστατες εταιρείες 1-5 ετών.
Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News