RGC: Η ενεργοποίηση συμμετοχής των γυναικών στους κλάδους STEM

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα το ποσοστό των γυναικών στα επαγγέλματα STEM είναι κάτω από 30%, παρότι οι επιδόσεις των γυναικών ως μαθήτριες και φοιτήτριες είναι στο ίδιο επίπεδο με των ανδρών.

RGC

Προτάσεις για να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών στα επαγγέλματα STEM παρουσιάστηκαν στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας, Τάκης Παπαδόπουλος, που ανέφερε ότι «πρέπει να στοχεύσουμε με προγράμματα στις γυναίκες που αποφοιτούν από τις πολυτεχνικές σχολές και να εντάξουμε τέτοιες κατηγορίες στα προγράμματα και τις πολιτικές μας». Επιπρόσθετα, τόνισε ότι δεδομένου ότι η Πάτρα έχει τρία πανεπιστήμια είναι καλό «να δώσουμε προοπτικές στις γυναίκες που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια αυτά και όσες έχουν φύγει από την περιοχή την ευκαιρία να εργαστούν και να ζήσουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Στα συμπεράσματα του προγράμματος WeSTEMEU, στο οποίο μετέχουν 7 χώρες της ΕΕ και 10 στρατηγικοί εταίροι αναφέρθηκε η Δικηγόρος και μέλος της Ερευνητικής ομάδας του WeSTEMEU, Μάγκυ Καμπισοπούλου. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα το ποσοστό των γυναικών στα επαγγέλματα STEM είναι κάτω από 30%, παρότι οι επιδόσεις των γυναικών ως μαθήτριες και φοιτήτριες είναι στο ίδιο επίπεδο με των ανδρών.

Όπως υπογράμμισε: «Η εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι πολύ δύσκολη σε όλα τα επαγγέλματα, αλλά ακόμα περισσότερο στα επαγγέλματα STEM, παρά τις πρόσφατες μικρές βελτιώσεις που έχουν γίνει όπως η τηλεργασία και τα πιο ευέλικτα ωράρια εργασίας».

«Οι αριθμοί θα βελτιωθούν γιατί αλλάζουν ακόμα και τα παιχνίδια για τα παιδιά που δεν κάνουν διαχωρισμό με βάση το φύλο» υποστήριξε η Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), Κατερίνα Κουραβέλου, που ωστόσο μετέφερε τη δική της εμπειρία απόρριψης από μία θέση εργασίας εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι γυναίκα.

Όπως είπε από τις περίπου 22 χιλιάδες αιτήσεις που λαμβάνει στο ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. το 53% είναι από υποψήφιες διδακτόρισσες, αλλά στις ίδιες αιτήσεις μόλις το 27% των μελών ΔΕΠ είναι γυναίκες.

Προτάσεις για αλλαγή στο νομικό πλαίσιο, με μειωμένο ωράριο στον ιδιωτικό τομέα, συμβατότητα στις γονεϊκές διευκολύνσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, ίσους μισθούς ανδρών και γυναικών, υποδομές όπως παιδικοί σταθμοί στους χώρους εργασίας και ποσοστώσεις παρουσίασε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος», Βασιλική Λιάγκου, Ζήτησε, επίσης, να υπάρχει ευρωπαϊκή εναρμόνιση στους νόμους που πρέπει να ακολουθούν οι εταιρείες για την στήριξη της επαγγελματικής εξέλιξης των γυναικών.

 

Τη συζήτηση συντόνισε είχε ο Καθηγητής, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) του ΕΚ «Αθηνά»., Χρυσόστομος Στύλιος.

 

Το RGC συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών