Του Γιάννη Λάμπρου
Είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στο παρελθόν ως μέλος αντιπροσωπειών σε διερευνητικές συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα-στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης για το θέμα του Ρηγανόκαμπου. Ενδεικτικά, αναφέρω τη συνάντηση φορέων της περιοχής με την κ. Φωτίου αλλά και την συνάντηση της ΩΡΑ Πατρών με την κ. Παπανάτσιου.
Στην πρώτη περίπτωση έγινε απόλυτα σαφές από την τότε υπουργό το πλαίσιο και η χρηματοδότηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών μετεγκατάστασης των Ρομά που διαβιούν σε τραγικές συνθήκες στην περιοχή. Οι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν ιδιαίτερη σημασία αφενός λόγω ανθρωπιστικών προτεραιοτήτων αφετέρου λόγω του χαρακτήρα τους ως προϋπόθεση διεκδίκησης και αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου.
Θα σταθώ, όμως, στη συνάντηση με την κ. Παπανάτσιου, τα συμπεράσματα της οποίας είχε δημοσιοποιήσει τότε με σχετικό δελτίο τύπου η ΩΡΑ Πατρών: «Η υφυπουργός επανέλαβε πως προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι η απόδοση δημόσιων χώρων στις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να εκπληρώνονται οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον, αρκεί, ωστόσο, να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλάνο αξιοποίησης και διαχείρισης».
Θεωρώ λοιπόν ότι, και τότε και τώρα, το κομβικό σημείο της διεκδίκησης είναι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου πλάνου αξιοποίησης και διαχείρισης από την πλευρά του Δήμου. Αυτό το σχέδιο είναι απαραίτητο για έναν επιπλέον λόγο. Ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου μέρους της διεκδικούμενης έκτασης είναι η ΕΤΑΔ κατά τρόπο που καθιστά εφικτές τις όποιες παραχωρήσεις ακίνητης περιουσίας μόνο υπό τον όρο της ανταποδοτικότητας.
Κατά συνέπεια, το ερώτημα που αναδύεται είναι εάν ο Δήμος έχει την επάρκεια προκειμένου να καταστρώσει και να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο. Κατά τη γνώμη μου, με τις υπάρχουσες συνθήκες και το σημερινό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων δεν την έχει. Τι θα μπορούσε να κάνει λοιπόν;
Σε σχετικό άρθρο που είχα καταθέσει δημόσια τον Ιανουάριο 2019 ανέφερα: «Ισως θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά ως πόλη τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής εταιρείας κοινωνικής ανταποδοτικότητας με τη συμμετοχή φορέων της Πάτρας, αυτοδιοικητικών, επιστημονικών, επαγγελματικών, απαγκιστρωμένης από το δεσμευτικό πλαίσιο λειτουργίας του Δημοσίου, που θα αναλάβει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό αναπλάσεων και αξιοποίησης δημόσιων αλλά και ιδιωτικών χώρων με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το ξαναζωντάνεμα υποδομών και χώρων που αδυνατούμε ή δεν θέλουμε ή δεν ξέρουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε».
Την ίδια πρόταση επαναφέρω και σήμερα επισημαίνοντας προκειμένου να μην υπάρξουν παρανοήσεις ότι ανάλογο εταιρικό σχήμα έχει δραστηριοποιηθεί και στην Αθήνα και έχει ως πρόεδρο τον δήμαρχο Αθηναίων και την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ οριζόμενη από το Δημοτικό Συμβούλιο.
*Ο Γιάννης Λάμπρου είναι μέλος Συντονιστικού «ΩΡΑ Πατρών».
Σ.σ. Το άρθρο του κ. Γ. Λάμπρου σχολιάστηκε μεν από την «Π», αλλά εκ παραδρομής δεν δημοσιεύθηκε αυτούσιο. Αποκαθιστάμε για λόγους δεοντολογίας αλλά και «φορ δε ρέκορντ».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News