Ρωσία: 16 υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές, μεταξύ αυτών και του Πούτιν

Η διαδικασία για τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία.

Ρωσία

Η υποβολή 16 υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας μέχρι στιγμής είναι μια τυπική διαδικασία, καθώς η επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρείται βέβαιη. Ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται στην εξουσία από το 2000 και έχει καταφέρει να καταστήσει την αντιπολίτευση ανίσχυρη.

Οι υποψήφιοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου για να καταθέσουν ένα αρχικό αίτημα εγγραφής στην Εκλογική Επιτροπή. Εάν η Επιτροπή αποφανθεί θετικά, κάθε ανεξάρτητος υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει 300.000 υπογραφές υποστήριξης και να τις υποβάλει τουλάχιστον 45 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

«Αυτή τη στιγμή, οι φάκελοι 16 υποψηφίων έχουν ήδη παραληφθεί», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής Έλα Παμφίλοβα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η διαδικασία για τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

Οι υποψήφιοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου προκειμένου να καταθέσουν ένα αρχικό αίτημα εγγραφής στην Εκλογική Επιτροπή, σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα.

Εάν η Επιτροπή αποφανθεί θετικά, κάθε ανεξάρτητος υποψήφιος (που δεν υποστηρίζεται από ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη Δούμα) θα πρέπει να συγκεντρώσει 300.000 υπογραφές υποστήριξης και να τις υποβάλει τουλάχιστον 45 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας στην Εκλογική Επιτροπή, η οποία θα λάβει την τελική απόφαση μέσα σε δέκα ημέρες.

Εξάλλου, η Παμφίλοβα δήλωσε σήμερα πως «περίπου 38 εκατομμύρια εκλογείς» που ζουν σε 29 διοικητικές περιφέρειες της χώρας μπορούν να ψηφίσουν διαδικτυακά στις εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου 2024.

Οι κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στην ανατολική και νότια Ουκρανία θα λάβουν επίσης μέρος στις εκλογές.

Σύμφωνα με το ifimerida, ο Βλαντίμιρ Πούτιν στοχεύει σε μια νέα εξαετή θητεία στο Κρεμλίνο, μια τυπική διαδικασία στην ουσία, καθώς η αντιπολίτευση έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια.

Σχεδόν το σύνολο των πολιτικών της αντιπολίτευσης με κάποιο εκτόπισμα, όπως ο ακτιβιστής κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι, έχουν οδηγηθεί στη φυλακή ή έχουν ωθηθεί στην εξορία.

Μόλις κατέθεσε χθες, Τρίτη, την υποψηφιότητά του, ο εθνικιστής και πιστός στο Κρεμλίνο Λεονίντ Σλούτσκι δήλωσε από την πλευρά του πως «δεν θα υψώσει φωνή» στον Βλαντίμιρ Πούτιν, η νίκη του οποίου θα είναι «τεράστια», όπως υποσχέθηκε.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στο Κρεμλίνο μέχρι το 2036, όταν θα είναι 84 ετών.