Ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας: Μύθοι και πραγματικότητα
Ο λογιστής Χρήστος Γρηγοράτος γράφει για το νόμο περί ρύθμισης των οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την παροχή της λεγόμενης «2ης ευκαιρίας».
Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με τον νέο Νόμο (ν.4738/2020) περί ρύθμισης των οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την παροχή της λεγόμενης «2ης ευκαιρίας».
Οι δυνατότητες που δίνει ο Νόμος είναι πράγματι αυτές που ο τίτλος του αναφέρει; Ρυθμίζει τις οφειλές και δίνει δεύτερη ευκαιρία;
Δυστυχώς όχι με ξεκάθαρο τρόπο. Πρόκειται για απόπειρα εξυγίανσης της αγοράς με σοβαρές αντιφάσεις, ανάλογες προηγούμενων νόμων που επεδίωκαν να λύσουν το ίδιο πρόβλημα και όπως είναι φυσικό, δεν πέτυχαν.
Με πιο απλά λόγια: Η Πολιτεία ζητά από τους δανειολήπτες που μέχρι σήμερα δεν μπορούν, ενώ θέλουν, να εξοφλήσουν το χρέος τους, με ένα μαγικό τρόπο στο εξής να έχουν τόσα κέρδη ή επιπλέον εισοδήματα όσα να αρκούν ώστε να μπορούν να επιβιώσουν και παράλληλα να εξοφλήσουν τα «ρυθμισμένα» χρέη. Οι Νόμοι βασίζονται στην βεβαιότητα ότι στο εξής θα επιτυγχάνονται επιπλέον κέρδη και εισοδήματα. Παρότι όλοι ζούμε σε μια διαφορετική πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία.
Δυστυχώς, το κύριο πρόβλημα όλων των σχετικών Νόμων, είναι ότι δεν εμπεριέχουν πολιτική βούληση να λυθεί το πρόβλημα.
Παρά τις παραπάνω, θεμελιακές διαπιστώσεις, ο νέος Νόμος δίνει δυνατότητες που πρέπει οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να εκμεταλλευτούν και αυτό σας συστήνω. Τις δυνατότητες αυτές σας παρουσιάζω, απαντώντας στις πιο συνήθεις ερωτήσεις που τίθενται στο γραφείο μας.
Ερώτηση πρώτη: Σε ποιους απευθύνεται ο Νόμος; Σε όλα τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ολοι μπορούν να διευθετήσουν όλες τις οφειλές τους προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος Νόμος “Ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας”.
Ερώτηση: Με ποιους τρόπους;
Ο πρώτος τρόπος ρύθμισης οφειλών είναι μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, υποβάλλοντας αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Ετσι, διασφαλίζεται:
· Πρώτον, αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις κ.λπ.)
· Δεύτερον, αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε έως και 240 δόσεις, δηλαδή σε χρονικό διάστημα έως 20 ετών. Ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φθάσει έως τις 420 για οφειλές προς τις τράπεζες. Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός των 420 δόσεων για τις τράπεζες είναι περισσότερο ενδεικτικός.
· Τρίτον, διαγραφή μέρους της οφειλής υπό τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της διαδικασίας διαγραφής όλων των οφειλών, υποβάλλοντας αίτηση στο δικαστήριο, με σκοπό να λάβετε τη 2η ευκαιρία, αφού θα έχει προηγηθεί, με συγκεκριμένους τρόπους που προβλέπονται στον νόμο, η απαλλαγή από όλα τα χρέη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News