Σε πορεία μετασχηματισμού τα Ελληνικά Πετρέλαια

Στην ολοκληρωτική αλλαγή της δομής και της δραστηριότητάς της προχωρά η «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), με στόχο να αυξήσει την αποτίμηση της εταιρείας και την ανθεκτικότητά της, δημιουργώντας μεγαλύτερη επιχειρηματική προοπτική.

Η κρίση του κορονοϊού, η επιτακτικότητα της πράσινης ενέργειας, η μεγάλη αύξηση του κόστους των ρύπων και οι τεράστιες χρηματοδοτήσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σε καινοτόμες και καθαρές μορφές ενέργειας, οδήγησαν τη διοίκηση της εταιρείας στην απόφαση να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και να αλλάξει ολοκληρωτικά το προφίλ της.

Ετσι, τα ΕΛΠΕ μετατρέπονται από πετρελαϊκός όμιλος σε ενεργειακή εταιρεία holding με συμμετοχές σε διαφορετικούς ενεργειακούς κλάδους.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ VISION 2025

Για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της η εισηγμένη, υλοποιεί το πρόγραμμα Vision 2025 που αφορά επενδύσεις 4 δισ. ευρώ, από τα οποία το 50% αφορούν την καθαρή ενέργεια και το 50% τις παραδοσιακές της δραστηριότητες στα καύσιμα και στις παραχωρήσεις.

Στόχος της είναι να  δημιουργήσει νέους πυλώνες που θα επηρεάζουν την κερδοφορία, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, ώστε να αποκτήσει προοπτική, ακόμη και αν μειωθεί η κατανάλωση και συμμετοχή του πετρελαίου στα ενεργειακά προϊόντα. Γι’ αυτό προχωρά σε μια στρατηγική δύο δραστηριοτήτων μέσα στον όμιλο, τα καύσιμα και η καθαρή ενέργεια.

 

ΚΑΥΣΙΜΑ

Στα καύσιμα σχεδιάζει τον περιορισμό του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, πράσινου υδρογόνου και βιοκαυσίμων που θα υποκαταστήσουν ένα μέρος της παραγωγής σε ορυκτά καύσιμα. Σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο κ. Σιάμισης σημείωσε ότι το θέμα είναι υπό εξέταση, ενώ στις επενδύσεις που προγραμματίζονται μέχρι το 2025 έχουν προγραμματιστεί και επενδύσεις στις παραχωρήσεις.

 

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Η δεύτερη δραστηριότητα αφορά την ενεργειακή μετάβαση, με τη δημιουργία μιας σημαντικής δραστηριότητας στο χώρο της καθαρής ενέργειας. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο αδειών 1,3 GW και ένα ποσοστό από αυτές θα γίνουν περιουσιακά στοιχεία που θα λειτουργήσουν ενώ σχεδιάζει και εξαγορές προκειμένου να επιταχύνει την ανάπτυξη του τομέα. Ηδη η εταιρεία διαθέτει το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες κινήσεις ώστε «με μεθοδικότητα και επιμονή να κτιστεί και αυτός ο δεύτερος πυλώνας».

Η εισηγμένη έχει δεσμευτεί για τη μείωση των εκπομπών ρύπων CO2 κατά 30% έως το 2030 και μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα το 2050.

 

ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΟΜΗ

Η εισηγμένη επεξεργάζεται σχέδια για την αλλαγή της δομής του ομίλου με θυγατρικές εταιρείες  ανά τομέα, ώστε να υπάρχει καλύτερη διοίκηση και οργάνωση και να διευκολύνεται η πρόσβαση στη χρηματοδότηση (διαφορετικοί κίνδυνοι, αποτιμήσεις και δανειοδοτικές βαθμίδες ανά τομέα).

Σε λίγους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σχεδίων και θα ανακοινωθεί η νέα δομή του ομίλου.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο όμιλος των ΕΛΠΕ είναι μία από τις πιο σημαντικές εταιρείες στην Ελλάδα. Το να ζούμε με το ένδοξο παρελθόν δεν φτάνει, πρέπει να σχεδιάσουμε με γνώμονα το τι γίνεται στο μέλλον και τις συνθήκες που διαμορφώνονται για τα επόμενα 20-30 χρόνια», τόνισε ο κ. Σιάμισης σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Γιάννης Παπαθανασίου, ο κ. Σιάμισης και ο γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και νέων δραστηριοτήτων Γιώργος Αλεξόπουλος παρουσίασαν τις αλλαγές στον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Το νέο καταστατικό της εταιρείας θα υποβληθεί προς έγκριση στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που έχει προσδιοριστεί για τις 20 Μαΐου.