Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ: Ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου και το τίμημα της ασφάλειας
Σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, η ΕΕ εμφανίστηκε πρόθυμη να θυσιάσει εμπορικά πλεονεκτήματα για να διασφαλίσει τη διατήρηση της συμμαχίας με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα εν όψει της ρωσικής απειλής και της στρατηγικής σημασίας της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Ένα ισχυρό πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να αποτελέσει η απειλή επιβολής αμερικανικών δασμών 30% στις εξαγωγές της, με τις Βρυξέλλες να βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς διαπραγμάτευσης, προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα στην οικονομική ζημία και στην ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, η ΕΕ εμφανίστηκε πρόθυμη να θυσιάσει εμπορικά πλεονεκτήματα για να διασφαλίσει τη διατήρηση της συμμαχίας με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα εν όψει της ρωσικής απειλής και της στρατηγικής σημασίας της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Από την αντίσταση στη… στροφή
Μέχρι τα μέσα Ιουνίου, η ΕΕ φαινόταν αποφασισμένη να κρατήσει σκληρή γραμμή απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας στο τραπέζι εμπορικά ανταλλάγματα ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν ασκήσει κριτική στον Κιρ Στάρμερ για την περιορισμένη εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ, επιμένοντας ότι η Ευρώπη δεν θα έκανε ποτέ μια τόσο «ρηχή» συμφωνία.
Ωστόσο, όλα φαίνεται να άλλαξαν μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όταν αναδείχθηκε η στρατιωτική αδυναμία της ΕΕ να ανταποκριθεί μόνη της σε απειλές, με τη Ρωσία στο προσκήνιο. «Πήραμε αυτό που θέλαμε – ο Τραμπ συνεχίζει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή.
Η ΕΕ κατέληξε να επιζητά μια απλή εμπορική συμφωνία, με αντάλλαγμα τη μείωση του δασμού 27,5% στις εξαγωγές αυτοκινήτων και του εισαγωγικού δασμού 50% στον χάλυβα, ενώ συζητείται και αντισταθμιστικός δασμός 10% στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Η πρόταση αυτή ετέθη στο τραπέζι του Τραμπ, με τις Βρυξέλλες να αναμένουν εναγωνίως απάντηση.
Δασμοί και αντίποινα
Η απειλή ενός δασμού 30% από τις ΗΠΑ μοιάζει ικανή να πυροδοτήσει έναν νέο εμπορικό πόλεμο. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι ακόμη και ένας δασμός 15% είναι εξαιρετικά δύσκολο να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις και την αγορά – με τον όρο «κατανάλωση δασμών» να έχει γίνει το νέο buzzword στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, η ΕΕ αφήνει να εννοηθεί ότι αντισταθμιστικά μέτρα δεν θα περιοριστούν σε εμπορεύματα, αλλά ενδέχεται να περιλάβουν φορολόγηση ψηφιακών κολοσσών όπως οι Google, Microsoft και X (Twitter).
Η επερχόμενη κρίσιμη Δευτέρα
Οι Υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ αναμένεται να συνεδριάσουν τη Δευτέρα 14 Ιουλίου, με το χρονικό περιθώριο να στενεύει: τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας λήγει η αναστολή των δικών τους δασμών ως αντίποινα κατά των ΗΠΑ.
Πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η συζήτηση θα είναι έντονη, με χώρες όπως η Γαλλία να αναμένεται ότι θα ζητήσουν επιστροφή σε πιο σκληρή γραμμή, ασκώντας πίεση για την προστασία του ευρωπαϊκού εμπορίου και της ανεξαρτησίας της Ένωσης.
Στρατηγική ή υποχώρηση;
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η ΕΕ προχωρά σε στρατηγική επιλογή ή απλή υποχώρηση. Η παραδοχή ότι η ευρωπαϊκή άμυνα εξαρτάται ακόμη σε κρίσιμο βαθμό από τις ΗΠΑ δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο αλληλεξαρτήσεων, όπου η οικονομική υποχώρηση ανταλλάσσεται με στρατιωτική προστασία.
Διπλωματικός κύκλος σχολίαζε: «Σε έναν θεσμό όπως η ΕΕ, διαπραγματευόμαστε ανάμεσα στον πόνο που προκαλείς βραχυπρόθεσμα στον εαυτό σου και τον πόνο που μπορείς να προκαλέσεις μακροπρόθεσμα στους άλλους».
Το αποτέλεσμα αυτής της ισορροπίας, ωστόσο, μένει να φανεί – με την Ευρώπη να καλείται για ακόμη μια φορά να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα: πόσο μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί πραγματικά από τις ΗΠΑ;
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News