Σεισμός στο Κρανίδι, αισθητός στην Αττική – «Νωρίς» για τους σεισμολόγους εάν είναι ο κύριος

Ο σεισμός σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών είχε μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Ακολούθησαν δυο μετασεισμοί.

Σεισμός σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης 16/01/2024, στην Αργολίδα με το  επίκεντρο να εντοπίζεται 11 χιλιόμετρα δυτικά νοτιοδυτικά του Κρανιδίου σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

To Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο υπολογίζει τον σεισμό στα 4,8 Ρίχτερ.

σεισμός

Σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Είχαν προηγηθεί νωρίτερα μέσα στη νύχτα μικρότερης έντασης σεισμοί.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική.

Σε αναμονή οι σεισμολόγοι 

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Αθανάσιο Γκανά, στην ΕΡΤ, ο σεισμός σημειώθηκε ανοιχτά του Λεωνιδίου, στη μέση περίπου του Αργολικού Κόλπου. «Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα, πρέπει να περιμένουν για να δούμε. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι (σ.σ. αν είναι ο κύριος σεισμός), πρέπει να περιμένουμε. Το βάθος του ρήγματος είναι μεγάλο, μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, δεν έχουμε όμως ιστορικό. Η περιοχή ενώ έχει μεγάλα ρήγματα, δεν έχει σεισμικόττητα».

Χρειαζόμαστε χρόνο, επέμεινε ο κ. Γκανάς, ενώ είπε ότι έγιναν δύο μετασεισμοί σε κοντινή περιοχή από το επίκεντρο της τάξεως 3,1 και 3,3 Ρίχτερ και «αυτό είναι καλό»

Λέκκας: Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός

Για μια περιοχή που δεν παρουσιάζει υψηλή σεισμικότητα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας ο οποίος μιλώντας στο enikos.gr, τόνισε πως «έχουν εκδηλωθεί περίπου 6-7 σεισμοί έως τώρα. Η περιοχή του Αργολικού παρουσιάζει μια δραστηριότητα αλλά παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου».

Σε ερώτηση για το εάν τα 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ απάντησε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε και αξιολογούμε τα δεδομένα».

Σχετικά με τα ρήγματα της περιοχής ο κ. Λέκκας είπε ότι μέσα στον Αργολικό δεν υπάρχουν πολλά ρήγματα, είναι μια περιοχή που δεν έχει υψηλή σεισμικότητα. Περισσότερα ρήγματα υπάρχουν πιο νότια, προς το Λεωνίδιο».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «κανονικά πρέπει να υπάρξει μετασεισμική ακολουθία».

 

Διαβάστε επίσης

Κορυφώνεται η αγωνία για τους δυο αγνοούμενους στην Ηλεία – Συνεχίζονται οι έρευνες, επιχειρούν δύτες της 6ης ΕΜΑΚ ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Δολοφονία Ζαμπούνη: Κλεμμένο από Ιταλία το όχημα των εκτελεστών – Πέρασε από την Πάτρα; – Συλλήψεις Αστυνομικών

Πως εξαπατήθηκε πατρινός με την αγοραπωλησία αυτοκινήτου