Σεργκέι Σουτένκο στην «Π»: «Η Ρωσία έχει ήδη χάσει…» – Πότε θα έρθει στην Πάτρα
Παραλειπόμενα και επισημάνσεις από τη συνέντευξη του Σεργέι Σουτένκο στην εφημερίδα «Πελοπόννησο».
Τελικά ίσως και να μην ήταν τυχαία η επιλογή της Ουκρανικής κυβέρνησης για να στεγαστεί η πρεσβεία της χώρας στην Ελλάδα, στην περιοχή της Φιλοθέης.
Κι αυτό όχι λόγω των αρχοντικών κατοικιών, αλλά και του έντονου πρασίνου που χαρακτηρίζουν τη λεγόμενη «κηπούπολη της Αθήνας», αλλά εξαιτίας του συμβολικού χαρακτήρα της περιοχής. Βλέπετε, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας σε εκείνα τα μέρη ζούσε η Αγία Φιλοθέη, γόνος της αρχοντικής οικογένειας των Μπενιζέλων, η οποία λέγεται πως προσέφερε νερό στους περαστικούς από το πηγάδι της (από το γεγονός αυτό προήλθε και η ονομασία του γειτονικού Ψυχικού).
Στη Φιλοθέη, λοιπόν, βρεθήκαμε εκείνο το πρωινό της 29ης Απριλίου, όταν περάσαμε την πόρτα της Ουκρανικής πρεσβείας για την προγραμματισμένη συνέντευξη με τον Σεργκέι Σουτένκο. Τα περισσότερα από όσα είπε ο Ουκρανός πρέσβης τα διαβάσατε (κι έκαναν όντως αίσθηση) στο φύλλο της «Π» την περασμένη Πέμπτη, όμως η αλήθεια είναι ότι επιστρέψαμε πίσω στην Πάτρα με την ατζέντα μας γεμάτη με πολλές ακόμη σημειώσεις.
Πράγματα που «κόπηκαν», σε πρώτη φάση, «στο μοντάζ», όπως θα έλεγαν και στις κινηματογραφικές ταινίες, αλλά τα οποία ειπώθηκαν και είναι καταγεγραμμένα στο σημειωματάριό μας, έστω και με τη μορφή… σανσκριτικής γραφής, σαν κι αυτή που χρησιμοποιούν στις συνταγογραφήσεις τους οι γιατροί.
Μια ημέρα, λοιπόν, πριν από την 9η Μαϊου, την «Ημέρα της Νίκης» της Ρωσίας απέναντι στη Ναζιστική Γερμανία και με την Ουκρανία να βρίσκεται σε κατάσταση… κόκκινου συναγερμού για ευνόητους λόγους, θα μοιραστούμε μαζί σας αρκετά ακόμη πράγματα από αυτά που μας μετέφεραν και ο Σεργκέι Σουτένκο και οι (άκρως φιλόξενοι) συνεργάτες του.
> Καταρχήν, ο Ουκρανός πρέσβης έδωσε την υπόσχεση ότι όταν οι αυξημένες, εξαιτίας του πολέμου, υποχρεώσεις του, του το επιτρέψουν, θα επισκεφτεί την Πάτρα για να μεταφέρει στους πατρινούς πολίτες «τις ευχαριστίες του Ουκρανικού λαού».
> Ο Σεργκέι Σουτένκο έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους συμπατριώτες του που φιλοξενούνται το τελευταίο δίμηνο στην περιοχή μας, ενώ ήταν ενήμερος και για τους φορείς (Περιφέρεια, Δήμοι, Εκκλησία, σύλλογοι, κλπ), που βοηθούν στη συγκέντρωση βοήθειας για την Ουκρανία.
> Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Σύλλογο Ελληνοουκρανικής Φιλίας «Ο Φάρος» και θυμήθηκε την επίσκεψή του ίδιου στη Ζαχάρω τον Φεβρουάριο του 2019, έναν χρόνο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα.
> Ο Σεργκέι Σουτένκο, μας ταξίδεψε πίσω στο παρελθόν, αναλύοντας την προσπάθεια του καθεστώτος του Πούτιν «για να βρει και να συνδέσει φωτεινά – υποτίθεται – σημεία από την Ιστορία της Ρωσίας», τόσο από την εποχή των Τσάρων, όσο και την περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης, με το όλο αφήγημα, όμως, να μην… δένει. Σε αυτήν την προσπάθεια του Πούτιν «εργαλείο», σύμφωνα με τους ανθρώπους της Ουκρανικής πρεσβείας, είναι και η Ρωσική εκκλησία (είναι γνωστή η αντιπαράθεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης για την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας).
> Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα ήταν κατηγορηματικός για την τελική έκβαση του πολέμου: «Η Ρωσία έχει ήδη χάσει. Ο μύθος που πήγε να δημιουργήσει, καταστράφηκε. Η παγκόσμια κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά τι έχει συμβεί στην Ουκρανία».
> Σύμφωνα με τον Σεργέι Σουτένκο η επόμενη ημέρα στη Ρωσία θα οδηγήσει σε εσωτερικό διχασμό: «Οταν η Ρωσία αποτύχει σε αυτό που κάνει, θεωρώ πως στη χώρα θα υπάρξει ένα ατελείωτο κυνήγι μαγισσών. Θα την πληρώσουν πολλοί συνεργάτες του Πούτιν. Ο Πούτιν θα ρίξει την ευθύνη σε αυτούς κι εκείνοι θα κατηγορούν ο ένας στον άλλον».
> Η άποψη του Ουκρανού πρέσβη είναι ότι ο Πούτιν στηρίζεται περισσότερο στην προπαγάνδα και στον έλεγχο της κριτικής σκέψης των ανθρώπων: «Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν έληξε ποτέ στο μυαλό του Πούτιν. Κατ΄ εμέ ο Πούτιν είναι κατάσκοπος και όχι πολεμιστής. Μην ξεχνάτε ότι ήταν στην KGB. Πιστεύει περισσότερο στην έννοια του σαμποτάζ και της παραπλάνησης, παρά στην ευθεία αντιπαράθεση. Στοχεύει στο να επηρεάζει το μυαλό και την ψυχολογία των ανθρώπων για να πετύχει τον σκοπό του».
> Σε ό,τι αφορά το εφιαλτικό σενάριο ενός παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου, ο Σεργκέι Σουτένκο έκανε το εξής σχόλιο: «Είναι πολύ επικίνδυνο να μιλούν συνεχώς οι Ρώσοι για πυρηνικά. Δεν πρόκειται απλά για αυτοκτονία. Μιλάμε για το τέλος του πολιτισμού και όχι μόνον της Ρωσίας».
> Τέλος, στην ερώτηση για το αν η Ρωσία αγαπάει την Ελλάδα, ο Σεργέι Σουτένκο ήταν αποστομωτικός: «Κάποιοι μιλούν για τη βοήθεια της Ρωσίας στην Ελλάδα, π.χ. στη ναυμαχία στο Ναβαρίνο, όμως δεν πρέπει να ξεχνούν και το τι συνέβη το 1922…», εννοώντας προφανώς τη στήριξη της τότε ΕΣΣΔ στον Κεμάλ Ατατούρκ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News