Σκιά ρήξης στην Αριστερά: Χωριστούς δρόμους παίρνουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για την Προανακριτική

Το πολυαναμενόμενο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς γύρω από την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη φαίνεται να καταρρέει. Το ζήτημα της ευθύνης του Πρωθυπουργού έχει γίνει κόκκινη γραμμή, βάζοντας φρένο σε μια ενδεχόμενη κοινή πρόταση για Προανακριτική κατά του Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Σκιά ρήξης στην Αριστερά: Χωριστούς δρόμους παίρνουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για την Προανακριτική

Σε τροχιά πλήρους ρήξης κινούνται οι σχέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, καθώς η προοπτική κοινής πρότασης σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη φαίνεται να ναυαγεί οριστικά. Παρά το γεγονός ότι η τελική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη διαβιβαστεί επισήμως στη Νέα Αριστερά, οι διαθέσεις των δύο πλευρών δείχνουν ότι η απόσταση είναι αγεφύρωτη.

Κεντρική αιτία της ρήξης είναι η εμμονή της Κουμουνδούρου να συμπεριληφθεί στην πρόταση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διερεύνησης πολιτικών ευθυνών. Θέση που απορρίπτει κατηγορηματικά η Νέα Αριστερά, επικαλούμενη έλλειψη νομικής τεκμηρίωσης για μια τέτοια ενέργεια.

ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση της ΝΔ για Τέμπη: «Προκλητική, αντισυνταγματική και με στόχο τη συγκάλυψη»

Μετά από νέες εσωτερικές συσκέψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αμετακίνητος, ενώ η Νέα Αριστερά έχει ήδη απορρίψει την πρόταση επί της ουσίας, αναμένοντας απλώς το επίσημο έγγραφο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα για κατάθεση τρίτης πρότασης στη Βουλή, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τις 26 έδρες του δεν διαθέτει τις απαραίτητες 30 υπογραφές.

Επόμενο βήμα φαίνεται να είναι η δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια κίνηση που θυμίζει την τακτική του ΚΚΕ, το οποίο είχε επίσης στοχοποιήσει τον Πρωθυπουργό στη δική του πρόταση. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε η Ολομέλεια της Βουλής θα ψηφίσει επί των δύο ήδη κατατεθειμένων προτάσεων – αυτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ διαφέρει σημαντικά από εκείνη της ΝΔ, καθώς στοχεύει σε επτά επιπλέον πρόσωπα και αντιμετωπίζει το θέμα των ευθυνών με τη βαρύτητα του κακουργήματος. Την ίδια ώρα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτίθενται στη νομική βάση της πρότασης της ΝΔ, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποποίησης πολιτικών ευθυνών μέσω περιορισμού της υπόθεσης σε απλό πλημμέλημα.