Σκληρή ανακοίνωση Καρπέτα κατά Φαρμάκη: «Πού ζείτε, κύριε Περιφερειάρχα;»
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου επιτέθηκε στον Περιφερειάρχη για τον απολογισμό του
![Σκληρή ανακοίνωση Καρπέτα κατά Φαρμάκη: «Πού ζείτε, κύριε Περιφερειάρχα;» Καρπέτα](https://pelop.gr/wp-content/uploads/2024/04/karpetas-3-873x432.webp)
Η ανακοίνωση της παράταξης του Κώστα Καρπέτα στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τον απολογισμό του 2024 από τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη.
Αναφέρει χαρακτηριστικά:
Φαρμάκης: «Χρόνο με τον χρόνο χτίζουμε μία καλύτερη Δυτική Ελλάδα»
«Πού ζείτε, κύριε Περιφερειάρχα; Ζείτε εδώ μαζί μας; Γιατί η πραγματικότητα που περιγράφουν τα νούμερα του απολογισμού σας είναι μια θλιβερή εικόνα, γεμάτη φτώχεια, ανισότητες και στασιμότητα». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας κατά την τοποθέτησή του στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμών πεπραγμένων του 2024, η οποία διεξήχθη την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας.
Ο κ. Καρπέτας στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι η Δυτική Ελλάδα συγκαταλέγεται στις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, με:
- Ποσοστό φτώχειας στο 35,2%, δηλαδή 12% πάνω από το 2019
- Ενεργειακή φτώχεια που πλήττει το 30% των κατοίκων
- Ραγδαία αύξηση ανισοτήτων, σε συνδυασμό με εγκαταλελειμμένα έργα και άστοχες δαπάνες
Για να σημειώσει με έμφαση:
«Αναρωτιέμαι, κύριε Φαρμάκη, αν βρίσκεστε εκτός πραγματικότητας ή αν ο λόγος σας – γεμάτος αυτοθαυμασμό και θριαμβολογία – εντάσσεται σε ένα κυνικό επικοινωνιακό δόγμα του «πες, πες, κάτι θα μείνει». Η προπαγάνδα από μόνη της δεν φέρνει αποτελέσματα.
Δεν έχετε αντιληφθεί, κύριε Περιφερειάρχα, ότι η φωλιά του κούκου δεν βρίσκεται πλέον μόνο στα ψυχιατρεία, αλλά στην ίδια την κοινωνία. Μια κοινωνία που μαστίζεται από ακραίες ανισότητες, μηχανισμούς αποκλεισμού της διαφορετικότητας, περιθωριοποίηση των οικονομικά αδύναμων και εξαναγκασμό των «κάτω» σε αγώνα επιβίωσης – όχι πραγματικής ζωής. Πού ζείτε; Ζείτε εδώ μαζί μας;»
«Αρκετά με τις δικαιολογίες»
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στον «αυτόματο πιλότο», τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Κώστας Καρπέτας για να σημειώσει ότι: «Η αποτυχία να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια, οι καθυστερήσεις στα έργα και η ανικανότητα εφαρμογής μιας συνεκτικής στρατηγικής ανάπτυξης οδηγούν τη Δυτική Ελλάδα στη στασιμότητα».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανέδειξε τα σοβαρά κενά και τις παραλείψεις της Περιφερειακής Αρχής στη Δυτική Ελλάδα, τονίζοντας πως, ο «πλούσιος» απολογισμός έργων αποδείχθηκε μια «μαγική εικόνα», μια επίδειξη εντυπωσιασμού που καταρρέει μπροστά στην καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες.
Η ομιλία του Κώστα Καρπέτα ανέδειξε ότι η Περιφερειακή Αρχή λειτουργεί ως εκτελεστικό όργανο της κυβέρνησης, χωρίς στρατηγική, χωρίς στόχευση, χωρίς όραμα. Οι καθυστερήσεις στα έργα, η απουσία επενδύσεων και η ανικανότητα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι η πραγματική εικόνα μιας περιοχής που «βουλιάζει».
Μάλιστα, ο κ. Καρπέτας αναφέρθηκε σε δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
«Η Περιφέρεια προσπάθησε να προσελκύσει επενδύσεις μέσω του προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», διαθέτοντας μόλις 9 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων, ενώ η τουριστική προβολή της Περιφέρειας, παρά τα 5 εκατομμύρια 450 χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκαν, απέτυχε να αποφέρει απτά αποτελέσματα».
Ένα σχέδιο με όραμα
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» προτείνει ένα νέο σχέδιο δράσης, βασισμένο σε οκτώ άξονες:
- Επαναφορά της Αυτοδιοίκησης στον ενεργό της ρόλο, με στρατηγικές λύσεις και διεκδικήσεις.
- Διαφάνεια στη διαχείριση των δημόσιων πόρων, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος των πελατειακών σχέσεων.
- Πρόληψη φυσικών καταστροφών, με στρατηγική αντίδραση απέναντι στην κλιματική κρίση.
- Ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, σταματώντας την καταστροφή της φύσης.
- Ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, για να αναβιώσουν η ύπαιθρος και η τοπική οικονομία.
- Ανατροπή της δημογραφικής παρακμής, με ουσιαστική στήριξη στους νέους.
- Εκσυγχρονισμός υποδομών, με στόχευση στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
- Αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Περιφέρειας, για να δημιουργηθεί μέλλον.
Η ομιλία Καρπέτα
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστα Καρπέτα στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας έχει ως εξής:
«Αγαπητέ Περιφερειάρχη,
Αν μας παρακολουθούσε κάποιος για πρώτη φορά σήμερα και δεν γνώριζε τα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής, θα έμενε κατάπληκτος από αυτόν τον «πλούσιο» απολογισμό έργων και δράσεων που μας παρουσιάζετε. Ίσως, μάλιστα, να αναζητούσε εδώ τόπο για να ζήσει, στη «γη της επαγγελίας».
Όταν, όμως, διαπίστωνε ότι όλο αυτό που αναλυτικά και παραστατικά μας αναφέρατε σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μαγική εικόνα, μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στις καθημερινές δυσκολίες των πολιτών, τότε μάλλον θα άλλαζε γνώμη.
Η πραγματικότητα που προσπαθεί να κρύψει ο απολογισμός είναι ότι η Περιφέρειά μας εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις φτωχότερες της Ευρώπης, με 35,2% ποσοστό φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού – 12 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το 2019. Η έλλειψη στρατηγικής και στοχευμένων πολιτικών καθιστά την περιοχή ακόμα πιο ευάλωτη. Τα αυξανόμενα ποσοστά κοινωνικών ανισοτήτων, η πρωτιά στην ενεργειακή φτώχεια (30%), το αρνητικό ρεκόρ στον τουρισμό και οι εκτεταμένες καμένες εκτάσεις της περασμένης χρονιάς αποτυπώνουν μια θλιβερή εικόνα.
Μια θλιβερή εικόνα που περιγράφεται πίσω από τους αριθμούς του ίδιου του απολογισμού που δημοσιοποίησε η Περιφερειακή Αρχή. Θα παραθέσω δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα της περιορισμένης ικανότητας σχεδιασμού και υλοποίησης έργων, που δυστυχώς χαρακτηρίζει την Περιφερειακή Αρχή: Η Περιφέρεια προσπάθησε να προσελκύσει επενδύσεις μέσω του προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», διαθέτοντας μόλις 9 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων, ενώ η τουριστική προβολή της Περιφέρειας, παρά τα 5 εκατομμύρια 450 χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκαν, απέτυχε να αποφέρει απτά αποτελέσματα.
Στην πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα συζητάμε έναν απολογισμό πανομοιότυπο και επαναλαμβανόμενο κάθε χρόνο. Έναν απολογισμό που, τόσο ως προς το ύφος του όσο και ως προς το περιεχόμενό του, περιέχει έργα που έρχονται από το παρελθόν, βαλτωμένα και ανολοκλήρωτα. Πολλά από αυτά είναι «αόρατα», καθώς δεν έχουν καν ξεκινήσει, μόνο και μόνο για να παρουσιαστεί ένας πλούτος έργων και δράσεων χάριν εντυπωσιασμού.
Η αλήθεια είναι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η περιφερειακή Αρχή του Νεκτάριου Φαρμάκη, που διανύει ήδη πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αντιμετωπίζει σοβαρές ευθύνες για την υστέρηση της περιοχής σε βασικούς τομείς ανάπτυξης.
Οι καθυστερήσεις, η έλλειψη αποτελεσματικού σχεδιασμού και οι χαμηλές επιδόσεις στους κρίσιμους τομείς (υποδομές, ευρωπαϊκά κονδύλια, επιχειρηματικότητα) αποτυπώνουν μια Περιφερειακή Αρχή, η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων έχει θέσει τη διοίκηση της Δυτικής Ελλάδας, στον «αυτόματο πιλότο».
Αναρωτιέμαι, κύριε Φαρμάκη, αν βρίσκεστε εκτός πραγματικότητας ή αν ο λόγος σας – γεμάτος αυτοθαυμασμό και θριαμβολογία – εντάσσεται σε ένα κυνικό επικοινωνιακό δόγμα του «πες, πες, κάτι θα μείνει». Η προπαγάνδα από μόνη της δεν φέρνει αποτελέσματα.
Δεν έχετε αντιληφθεί, κύριε Περιφερειάρχα, ότι η φωλιά του κούκου δεν βρίσκεται πλέον μόνο στα ψυχιατρεία, αλλά στην ίδια την κοινωνία. Μια κοινωνία που μαστίζεται από ακραίες ανισότητες, μηχανισμούς αποκλεισμού της διαφορετικότητας, περιθωριοποίηση των οικονομικά αδύναμων και εξαναγκασμό των «κάτω» σε αγώνα επιβίωσης – όχι πραγματικής ζωής. Πού ζείτε; Ζείτε εδώ μαζί μας;
Με αυτά τα δεδομένα, για ποια κοινωνική συνοχή και για ποιο «βάθρο νικητών» μιλάτε, όταν μόλις προχθές διαβάσαμε επίσημες ανακοινώσεις για τη ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών στη Δυτική Ελλάδα, εξαιτίας της έλλειψης δομών ψυχιατρικής φροντίδας;
Σε αυτό το «βάθρο των νικητών» άραγε, έχουν θέση οι άνεργοι, οι νέοι που φεύγουν από τον τόπο τους αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που αναγκάζονται να κλείσουν τα καταστήματά τους και τις επιχειρήσεις τους, οι αγρότες που αφήνουν ακαλλιέργητη τη γη τους επειδή δεν έχουν στήριξη και υποδομές, οι φτωχοί που παλεύουν καθημερινά για να επιβιώσουν;
Και ενώ αυτοί ζουν την πραγματικότητα των δυσκολιών, κάποιοι φαίνεται να ζουν στον δικό τους κόσμο, αποκομμένοι από την αλήθεια της κοινωνίας.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν περιορίζονται μόνο στην οικονομική στασιμότητα και τις κοινωνικές ανισότητες. Ο τρόπος με τον οποίο υλοποιούνται – ή μάλλον καθυστερούν – βασικά έργα υποδομής και ανάπτυξης αποτελεί ακόμα μια απόδειξη της αδυναμίας της Περιφερειακής Αρχής.
Τα παρακάτω παραδείγματα αναδεικνύουν το βάθος του προβλήματος, καθώς οι πολίτες συνεχίζουν να περιμένουν λύσεις που δεν έρχονται.
Παράταση Έργων και Ανάπτυξης στην Αχαΐα – Παρατάσεις… ενδιαφέροντος
Αγωγός Υψηλής Πίεσης Φυσικού Αερίου προς Πάτρα
Το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ το 2022, με αρχικό ορίζοντα απόφασης το 2023 και ολοκλήρωσης το 2025, συνοδευόμενο από πανηγυρικές ανακοινώσεις της Περιφέρειας.
Στο νέο σχέδιο, οι ημερομηνίες μετατέθηκαν στο 2025 και το 2027 αντίστοιχα, ενώ στη διαβούλευση του σχεδίου, η Motor Oil πρότεινε την αφαίρεση του έργου, επικαλούμενη υψηλό κόστος αποσβέσεων χωρίς ανταποδοτικότητα.
Πώς θα απαντήσει η κυβέρνηση; Η χρηματοδότηση εξαρτάται από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ και δανειοδότηση, χωρίς κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο από την Ε.Ε.
Μελέτη Αντιμετώπισης Διάβρωσης Ακτών Κορινθιακού
Η ακτογραμμή της Αιγιάλειας, κυριολεκτικά υπό εξαφάνιση, χρειάζεται άμεσα δράσεις.
Το έργο συμβασιοποιήθηκε το 2019, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021, αλλά έχει ήδη λάβει 3 παρατάσεις, μεταφέροντας την ολοκλήρωσή του στο τέλος του 2025. Αν δεν υπάρξει άλλη παράταση, τα όποια έργα απαιτούν χρηματοδότηση θα περιμένουν την επόμενη προγραμματική περίοδο.
Αντιπλημμυρικά Έργα στην Ολυμπία Οδό
Αν και τα έργα βρίσκονται εν εξελίξει, η Ολυμπία Οδός εξακολουθεί να εισπράττει διόδια για έναν αυτοκινητόδρομο που παραμένει σε μεγάλο βαθμό με μία λωρίδα κυκλοφορίας, χωρίς Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), και με κορίνες.
Οι κάτοικοι στα Τσουκαλέικα και στα Καμίνια έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται, καθώς το έργο υλοποιείται από την άλλη πλευρά της Αχαΐας.
Κερασάκι στην τούρτα…
Το πινγκ πονγκ ευθυνών για τις κατολισθήσεις στην Αιγιάλεια μετά τις φωτιές συνεχίζεται, χωρίς να έχει γίνει τίποτα.
Ο Οδοντωτός παραμένει κυριολεκτικά «επί ξύλου κρεμάμενος», ενώ η επαρχιακή οδοποιία βρίσκεται «στον αέρα».
Τα έργα συντήρησης και ανάταξης του προαστιακού εξελίσσονται με ρυθμούς απαξίωσης, ενώ κλείνουν και εκδοτήρια εισιτηρίων.
Η ανευθυνότητα στο απόγειο της.
Για το τρένο, ούτε λόγος.
Η πραγματικότητα:
Παρά τις υποσχέσεις για κυβερνητική προτεραιότητα στην Αχαΐα, όπως η Πατρών-Πύργου, το 2012 απεντάχθηκε από τη σύμβαση της Ολυμπίας Οδού και ακόμα συζητείται πώς θα φτάσει στην Αρχαία Ολυμπία.
Υ.Γ. Υ.Γ Προτείνω τα κυβερνητικά στελέχη να διαβάσουν καλά το κυβερνητικό φυλλάδιο του 2022 για τα μουσαντένια δισεκατομμύρια που θα διέθεταν στην Αχαΐα με ορίζοντα το 2030.
Η Παράταξή μας καταθέτει οκτώ άξονες πολιτικών θέσεων:
- Αναβάθμιση Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης
Ο συγκεντρωτισμός των αρμοδιοτήτων από την πλευρά της κυβέρνησης αποδυνάμωσε τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να επεξεργάζεται εφαρμόσιμες λύσεις και να διεκδικεί θεσμικές αλλαγές και χρηματοδοτικούς πόρους.
Από την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τη διαχείριση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι οι πλημμύρες και η λειψυδρία, μέχρι τη δρομολόγηση βιώσιμων λύσεων και την ενίσχυση της Περιφέρειας με σύγχρονες υποδομές, η διαρκής επίκληση του συγκεντρωτισμού και της έλλειψης πόρων υποβαθμίζει τον θεσμό σε κρατική υπηρεσία που εκτελεί εντολές. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η Περιφέρεια πρέπει να επανέλθει στον ενεργό ιδρυτικό της ρόλο, διαμορφώνοντας στρατηγικές πολιτικές που να απαντούν στις τοπικές ανάγκες, και όχι απλώς να εκτελεί εντολές κεντρικών αποφάσεων. Η Περιφέρεια πρέπει ξανά γίνει αυτοδιοικητικός φορέας που θα διεκδικεί και θα διαχειρίζεται πόρους για να καλύψει πραγματικές τοπικές ανάγκες, με την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.
- Διαφανής διαχείριση δημόσιου χρήματος
Η διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος των απευθείας αναθέσεων για τη χρηματοδότηση εκδηλώσεων και την παροχή χορηγιών σε κοινωνικούς φορείς, είναι ένα μεγάλο ζητούμενο στην ΠΔΕ. Αν η σημερινή πολιτική δεν αλλάξει, για τη διαφάνεια στην προκήρυξη των χορηγιών και για την αξιοκρατία στην αξιολόγηση των προτάσεων χρηματοδότησης που υποβάλλονται, η παθογένεια των πελατειακών σχέσεων στην Περιφέρεια δεν θα ξεπεραστεί. Η εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων και ελέγχου των διαδικασιών είναι ένα πρώτο βήμα προς την εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων και τη διασφάλιση της αξιοκρατίας.
- Νέα ενεργητική πολιτική πρόληψης φυσικών καταστροφών
Η πολιτική πυροσβεστικής παρέμβασης πρέπει να αντικατασταθεί από στρατηγικές πρόληψης. Η υιοθέτηση ενεργητικής πολιτικής πρόληψης θα συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση των απειλών. Για τους λόγους αυτούς είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός, μιας νέας ενεργητικής πολιτικής για την πρόβλεψη των ακραίων φαινομένων και τον περιορισμό των φυσικών καταστροφών που συντελούνται ή απειλούνται να συντελεστούν στο πλαίσιο της κλιμακούμενης κλιματικής κρίσης.
- Προοπτική Βιώσιμης Ανάπτυξης
Η ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών και οικοσυστημάτων αντιτίθεται στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάρκων χωρίς Χωροταξικό Σχεδιασμό είναι καταστροφική. Η παράταξή μας προτείνει την αναστολή της αποσπασματικής και κατά τόπους έγκρισης εγκατάστασης νέων φαραωνικών έργων στην Περιφέρεια, μέχρι να θεσπιστεί ένα πλαίσιο που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα διασφαλίζει την ισορροπημένη ανάπτυξη, με την προστασία των τοπικών αναπτυξιακών δραστηριοτήτων και τη διατήρηση του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο. Απαιτείται άμεση και ουσιαστική αλλαγή της αναπτυξιακής στρατηγικής για την Περιφέρεια, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε έργα που να διασφαλίζουν την αειφορία, την προστασία του περιβάλλοντος και την υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων.
- Θωράκιση της Περιφέρεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή
Ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός είναι ανεπαρκής, ενώ η λειψυδρία απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις. Η ανάγκη αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, με αιχμή τη διεκδίκηση θεσμικής αναθεώρησης και εξεύρεσης πρόσθετων χρηματοδοτικών πηγών για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Περιφέρειας . Η λειψυδρία που χτυπά την πόρτα της Περιφέρειας με οξυμένα προβλήματα δεν είναι θεομηνία. Είναι πρόβλημα απολύτως ανθρωπογενές, η λύση του οποίου είναι πολιτική. Η ανάγκη ανάληψης ευθύνης σε επίπεδο περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου μέτρων, έργων και παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα της αναπτυξιακής διαδικασίας, με πόρους και σύγχρονα εργαλεία, για την αντιμετώπιση της μεγάλης απειλής της λειψυδρίας είναι επείγουσα και δεν μπορεί να μένει σε υποσχέσεις παρέμβασης της κυβέρνησης.
- Αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα
Η αγροτική ανάπτυξη παρακμάζει. Χρειάζονται στοχευμένα εγγειοβελτιωτικά έργα.
Η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η ερήμωση είναι άμεσο αποτέλεσμα της υποβάθμισης του πρωτογενούς τομέα. Ανάπτυξη χωρίς ισχυρή γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή δεν μπορεί να υπάρξει. Η πολιτική ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα της Οικονομίας, με την εφαρμογή πολιτικών στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης και σχεδιασμού σύγχρονων εγγειοβελτιωτικών έργων, με έμφαση στην παραγωγή διεθνώς ισχυρά ανταγωνιστικών προϊόντων που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας μας είναι μονόδρομος για την ενίσχυση της απασχόλησης, την αντιμετώπιση της ερημοποίησης της υπαίθρου και την επαναφορά της Περιφέρειας σε τροχιά ανάπτυξης. Γιατί στην ύπαιθρο και στην αγροτική ανάπτυξη συμβαίνει στις μέρες μας ακριβώς ό,τι συμβαίνει στις επιχειρήσεις που απαξιώνονται παραγωγικά για να εξαγοραστούν στη συνέχεια σε χαμηλό κόστος και να λειτουργήσουν κερδοσκοπικά με νέα αφεντικά, με νέους όρους και με νέο προσωπικό.
- Δημογραφικό πρόβλημα
Η ερήμωση της Περιφέρειας είναι αποτέλεσμα των αποτυχημένων πολιτικών.
Οι νέοι φεύγουν, οι μεγαλύτεροι χάνουν την ελπίδα τους. Ανάπτυξη χωρίς ανθρώπους είναι αδύνατη. Χρειάζονται πολιτικές που θα στηρίζουν τους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους. Το δημογραφικό αποτελεί το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας μας και της Περιφέρειάς μας. Ανάπτυξη χωρίς ανθρώπους δεν υπάρχει. Καταντήσαμε μια κοινωνία που αναπολεί το παρελθόν και φοβάται το μέλλον. Μια κοινωνία στην εντατική».
- Αξιοποίηση αναπτυξιακού δυναμικού
Η Περιφέρειά μας διαθέτει πλούσιο πρωτογενή τομέα, φυσικές ομορφιές, πανεπιστήμια και καινοτόμες επιχειρήσεις. Όμως, οι ανισότητες βαθαίνουν, η φτώχεια χτυπά σκληρά και οι ευκαιρίες χάνονται. Τα έργα υποδομής είτε καθυστερούν είτε εγκαταλείπονται και δεν υπάρχει ουσιαστικός διάλογος με το α βαθμό αυτοδιοίκησης, τα επιμελητήρια, την κοινωνία των πολιτών.
Σχεδιάζονται έργα, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
Η δημόσια παιδεία και η υγεία υπονομεύονται.
Οι πόροι δεν αξιοποιούνται για τους πολλούς.
Η Δυτική Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη στη στασιμότητα. Έχει τα εφόδια να πρωταγωνιστήσει:
Έχουμε έναν πλούσιο πρωτογενή τομέα.
Έχουμε πανεπιστήμια, καινοτόμες επιχειρήσεις.
Έχουμε φυσικές ομορφιές, βουνά, θάλασσες έχουμε ιστορία και πολιτισμό.
Έχουμε ό,τι χρειάζεται για να πρωταγωνιστήσουμε.
Αυτό που μας λείπει είναι μια Περιφέρεια αλλά και μια κυβέρνηση με βούληση για πρόοδο και όχι για πλιάτσικο.
Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας αξίζουν περισσότερα. Η ανάπτυξη, η κοινωνική ευημερία και η περιβαλλοντική ακεραιότητα είναι εφικτές, αρκεί να τολμήσουμε να αλλάξουμε ρότα. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για άλλες χαμένες ευκαιρίες».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News