Σκρέκας: Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε όλη την ακρίβεια
«Εξαντλούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να απαλύνουμε όσο μπορούμε την κατάσταση», είπε αρχικά ο κ. Σκρέκας
Για τις αυξήσεις στην ενέργεια και την ακρίβεια που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά μίλησε στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
«Είναι μια τραγική πραγματικότητα. Έχουμε μια τεράστια ενεργειακή κρίση που πλήττει με μεγάλη σφοδρότητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και σε ό,τι αφορά τα καύσιμα για αυτό και εμείς εξαντλούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να απαλύνουμε όσο μπορούμε την κατάσταση», είπε αρχικά ο κ. Σκρέκας και συνέχισε:
«Έχουμε ιστορικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, και μία από τις ακριβότερες τιμές πετρελαίου την τελευταία 20ετία. Επιδοτούμε το λογαριασμό του ρεύματος για να απαλύνουμε την αύξηση στο μέτρο του δυνατού. Δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για να απορροφήσουμε όλη την ακρίβεια. Οι αυξήσεις είναι τεράστιες. Είναι στα καύσιμα, είναι στην ενέργεια, είναι στο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι στα προϊόντα, στα είδη πρώτης ανάγκης. Όλο αυτό δεν μπορεί ένα κράτος να το απορροφήσει. Αλλά μπορεί να κάνει αυτό που κάνουμε. Σε όσους είναι ακόμα πιο ευάλωτοι έχουμε διπλασιάσει το επίδομα θέρμανσης και υπάρχει και το κοινωνικό τιμολόγιο όπου η επιδότηση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αυτά είναι 560.000 νοικοκυριά. Για τους υπόλοιπους στηρίζουμε οριζόντια με 40-50 ευρώ το μήνα με επιδότηση του ρεύματος», εξήγησε αναφορικά με τις αυξήσεις στην ενέργεια.
Ανεδαφικό το «πάγωμα» των τιμολογίων
Αναφορικά με την πρόταση της αντιπολίτευσης να «παγώσουν» τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο υπουργός επεσήμανε τα εξής:
«Αν “παγώσει” η ΔΕΗ τα τιμολόγια, πώς θα αγοράσει ο καταναλωτής το πολύ ακριβότερο φυσικό αέριο, ή την εισαγόμενη ενέργεια; Το να λέει κανείς ότι θα “παγώσει” τις τιμές είναι απλά ανεδαφικό. Μπορεί, όμως, η ΔΕΗ ή ο κάθε πάροχος να πιεστεί και να δώσει όλα τα κέρδη, ίσως να έχει και κάποιες ζημιές. Αυτό η ΔΕΗ το κάνει ήδη. Έχει διαθέσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ το τελευταίο εξάμηνο του 2021, και άλλα 300 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Δυστυχώς δεν μπορείς με ένα νόμο να “παγώσεις” τις τιμές. Αν ήταν θα το έκαναν όλες οι χώρες. Αυτά τα πράγματα είναι ανεδαφικά και είναι και επικίνδυνο να ακούγονται. Αλλά επειδή το πρόβλημα είναι μεγάλο, προχωρούμε σε επιδοτήσεις του ρεύματος που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και το 80%, η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει διακανονισμούς που μπορεί να φτάσουν και τους 36 μήνες, και εμείς ελέγχουμε την αγορά ώστε να αποτρέψουμε φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, και να πιέσουμε τις τιμές προς τα κάτω».
«Συζητάμε με τη ΔΕΗ να μπουν ξανά στη ρύθμιση όσοι την έχασαν»
«Συζητάμε ήδη με τη ΔΕΗ κάποιος που βρισκόταν σε ρύθμιση να μπορεί να επαναρυθμίσει όταν δεν τηρεί την προηγούμενη ρύθμισή του. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, και όχι μόνο οι μεγάλες εταιρίες, έχει πέσει και ο τζίρος στην αγορά. Συζητάμε με τη ΔΕΗ αυτές οι εταιρίες να μπορούν να ξαναμπούν σε ρύθμιση, η ΔΕΗ αναμένεται να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις. Οι δόσεις είναι μέχρι 36, στις οποίες μπορεί να αποπληρωθεί η ληξιπρόθεσμη οφειλή. Και επιδοτούμε και 65 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που πήρε άδεια για να στηρίξει τις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2022», αποκάλυψε ο κ. Σκρέκας.
«Η εικόνα είναι δύσκολη, αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 7 φθηνότερες ευρωπαϊκές αγορές σε ό,τι αφορά στη λιανική τιμή ενέργειας. Δίνουμε τα περισσότερα χρήματα αναλογικά με τον πληθυσμό και την οικονομία μας», σημείωσε.
«Στόχος να ανοίξει μέχρι τον Μάιο η πλατφόρμα για την απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών»
Μιλώντας για το πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την απόσυρση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών, ο κ. Σκρέκας είπε: «Θα δοθούν 100 εκατ. ευρώ η επιδότηση, για 200.000 νοικοκυριά, με ποσό επιδότησης από 30-50%. Έχουμε βάλει κοινωνικό κριτήρια, οικονομικά κριτήρια, δηλαδή οικογένειες πολύτεκνες, μονογονεϊκές, ή που έχουν ένα μέλος με αναπηρία θα έχουν μεγαλύτερη επιδότηση. Οι συσκευές που θα αντικατασταθούν θα είναι τα κλιματιστικά, τα ψυγεία ή οι καταψύκτες.
Έχει γίνει μελέτη και διαπιστώσαμε ότι οι πιο ενεργοβόρες συσκευές είναι τα κλιματιστικά, και τα ψυγεία. Θέλουμε να αντικαταστήσουν τις παλιές συσκευές που είναι πιο ενεργοβόρες με καινούργιες και αποδοτικές. Διαπιστώσαμε ότι μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση έως και 30-40% σε επίπεδο έτους. Στόχος μας είναι μέχρι το Μάιο να έχει ανοίξει η πλατφόρμα. Κοντά στο Πάσχα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για 200.000 νοικοκυριά καταρχήν».
«Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου έχουμε δώσει εντολή να μην κόβεται το ρεύμα, έχουμε και τον αριθμό 15902, την τηλεφωνική γραμμή ενεργειακής αλληλεγγύης, όπου καλεί ένα νοικοκυριό και επανασυνδέεται το ρεύμα του και πληρώνει την επανασύνδεσή του στην πολιτεία», ξεκαθάρισε ακόμα ο κ. Σκρέκας.
Απαντώντας τέλος στο αν αναμένεται μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο είναι ένα ευρώ, εμείς επιδοτούμε με 40 ευρώ. Στο ρεύμα είναι 5 ευρώ, εμείς επιδοτούμε με 150 ευρώ τη μεγαβατώρα».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News