Σώμα Ομότιμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Πατρών: Η δημιουργία και ο ρόλος του στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία – ΦΩΤΟ
Ο ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης Σταύρος Κουμπιάς «αποκαλύπτει» το ρόλο και τον σκοπό του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Επέλεξαν να μην περιοριστούν στην ασφαλή θέση του παρατηρητή και του κριτή, αλλά να δηλώσουν ενεργό παρών και να προσφέρουν με όπλο την αποκτηθείσα εμπειρία τους και το υψηλότατο γνωστικό τους επίπεδο στο ακαδημαϊκό μας ίδρυμα και στην κοινωνία μας ευρύτερα. Ετσι κρατούν ζωντανό ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του Πανεπιστημίου.
Ο λόγος για τους ομότιμους καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσφάτως συνεργάστηκαν και ίδρυσαν το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΣΟΚΠΠ), το οποίο παρουσιάστηκε χθες επισήμως στο πλαίσιο εκδήλωσης στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.
Ο ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης Σταύρος Κουμπιάς, ο οποίος είναι από τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος και πρόεδρος μαζί με τους καθηγητές και μέλη του ΔΣ Γεώργιο Δάσιο, Ιωσήφ Μπουζάκη, Ηλία Παναγιωτόπουλο και Διονύση Παπαϊωάννου, μιλώντας στον «Peloponnisos FM 104,1», ανέφερε: «Το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών θέτει τις δυνάμεις του στην υπηρεσία του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, επιδιώκοντας την ποικιλότροπη υποστήριξή τους και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους».
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και της κοινωνίας, για το όραμα και τις προοπτικές του Σώματος, το οποίο έχει ως πρωταρχικούς του στόχους, εκτός από την ποικιλότροπη υποστήριξη των μελών του, τη διατήρηση της «μνήμης» του Πανεπιστημίου Πατρών μέσω των μελών του και τη συμβολή του στη στήριξη και αναμόρφωση του δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου.
«Με την εμπειρία που αποκτήθηκε αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο και στην κοινωνία, είπαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Αθηνών που υιοθέτησε από το 1975, την ιδέα του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών. Ετσι δημιουργήθηκε μία συλλογικότητα, η οποία συμβάλλει εξαιρετικά στο Πανεπιστήμιο αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία» εξηγεί ο κ. Κουμπιάς, υπογραμμίζοντας ότι συμμετέχει ήδη στο Σώμα ένας μεγάλος αριθμός ομοτίμων και συνταξιούχων μελών ΔΕΠ του πανεπιστημίου Πατρών. Από τους 220 συμμετέχουν ήδη οι 85.
«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η προσπάθεια. Εχουμε διαγνώσει ότι υπάρχει ανάγκη και ο νόμος επιτρέπει πλέον και στους συνταξιούχους να συμβάλλουν στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου από το οποίο προέρχονται. Είναι γνωστή η μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σε μέλη ΔΕΠ. Ταυτόχρονα όμως πιστεύουμε ότι το πεδίο συμβολής και δράσης αυτών των ανθρώπων με τη συμπυκνωμένη εμπειρία μπορεί να επεκταθεί με πιο οργανωμένο τρόπο και προς την κοινωνία. Στους επιστημονικούς, παραγωγικούς φορείς, σε θεσμικά όργανα της περιφέρειας πάντα εστιασμένοι σε ζητήματα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης» περιγράφει ο κ. Κουμπιάς και προσθέτει:«Ενας από κυριότατους στόχους που έχουμε είναι να συμβάλουμε ποικιλότροπα στην ενίσχυση του Πανεπιστημίου Πατρών από το οποίο έχουμε προέλθει και στο οποίο οφείλουμε πολλά, με σεβασμό πάντα στις αποφάσεις των θεσμικών του οργάνων και εφόσον αυτή η συμβολή είναι επιθυμητή».
Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένη ομιλήτρια η Στέλλα Πριοβόλου (ομ. καθηγήτρια-πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) -με το οποίο υπάρχουν κοινοί στόχοι και συνεργασία για αμοιβαία επωφελείς δράσεις- γι’ αυτό και αναφέρθηκε στο «Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ και το “κοινωνείν αλλήλοις” στην Γ’ Ηλικία μας».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News