Σουβλάκι: To «fast» που έγινε είδος πολυτελείας, πού φτάνουν οι τιμές

Η ακρίβεια μετέτρεψε το σουβλάκι σε χρυσό.

Σουβλάκι: To «fast» που έγινε είδος πολυτελείας, πού φτάνουν οι τιμές

Το σουβλάκι, που κάποτε ήταν το πιο οικονομικό και χορταστικό φαγητό του δρόμου, έχει πλέον γίνει σχεδόν είδος πολυτελείας για τον μέσο καταναλωτή. Οι τιμές αυξάνονται διαρκώς τους τελευταίους μήνες, καθώς οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν πλέον τα αυξανόμενα κόστη.

Από το κρέας και την πίτα μέχρι τις συσκευασίες και τις προμήθειες για τις πλατφόρμες παράδοσης, όλα έχουν ακριβύνει σημαντικά. Έτσι, το παραδοσιακό σουβλάκι, παρά το γεγονός ότι παραμένει αγαπημένο των τουριστών, έχει γίνει πιο βαριά οικονομική επιβάρυνση για τους ντόπιους.

Όπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου εστίασης, το πρόβλημα είναι συνολικό και αφορά τις αυξήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες και τα λειτουργικά κόστη.

Πλέον, ένα τυλιχτό σουβλάκι κοστίζει από 3,50 έως 5 ευρώ.

Τα βασικά κόστη που επηρεάζουν την τελική τιμή περιλαμβάνουν:

  • Πρώτες ύλες: πίτα, γύρος ή καλαμάκι, πατάτες, ντομάτα και σάλτσες
  • Αναλώσιμα: κάρβουνα, λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο, σακούλες μεταφοράς, χαρτοπετσέτες
  • Επιπλέον έξοδα: προμήθειες για πληρωμές με κάρτες και προμήθειες στις πλατφόρμες delivery
  • Λειτουργικά κόστη: ρεύμα, ενοίκιο, μισθοί, εξοπλισμός και τραπεζοκαθίσματα