Σπήλαιο Λιμνών: Στο φως ο φυσικός πλούτος των Καλαβρύτων
Στη νέα εποχή το ιστορικό Σπήλαιο Λιμνών – Ιδρύθηκε η ΑΜΚΕ «ΙΦΙΑΝΑΣΣΑ» για τα Καστριά Καλαβρύτων
Εχοντας ασχοληθεί διαχρονικά, από διάφορες θέσεις, με την ανάδειξη, αξιοποίηση και λειτουργία του περίφημου Σπηλαίου Λιμνών Καστριών, ο Καλαβρυτινός Γιώργος Γκλαβάς (πρ. διοικοιτικό στέλεχος Ασφαλιστικών Εταιρειών) προέβλεψε να συγκεντρώσει αρκετά ιστορικά στοιχεία, που αφορούν στο μοναδικό αυτό φυσικό μεγαλείο, καθώς και φωτογραφικό υλικό, μαζί με δεδομένα της ευρύτερης ιστορικής περιοχής των Καλαβρύτων.
ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Υστερα από συζητήσεις και παρακίνηση συνεργατών και φίλων, ιδιαίτερα όμως μετά το ενδιαφέρον που έδειξε η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας–Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού, ο Δήμος Καλαβρύτων, η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία κ.ά. δημιούργησε -με τη σύμπραξη μικρής ομάδας ανθρώπων» την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΙΦΙΑΝΑΣΣΑ», με βασικό σκοπό την ψηφιοποίηση, διάσωση και διάδοση του πολύτιμου αρχείου και γενικότερα τη διάδοση του τοπικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς σημαντικών τόπων. Στο καταστατικό της ΑΜΚΕ προβλέπονται πολιτιστικές δράσεις, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν, από Περιφέρεια, ΥΠΠΟ, από ιδρύματα, φορείς και ιδιώτες, σε συνεργασία που θα επιδιωχθεί.
ΙΔΕΑ – ΣΚΟΠΟΙ
Η σύσταση της Εταιρείας έχει εγκριθεί από αρμόδιες αρχές και αρκετοί ενδιαφερόμενοι γίνονται, ήδη, μέλη και φίλοι, ενισχύοντας και οικονομικά την προσπάθειά μας, με χορηγίες. Μία ιδέα για τους σκοπούς και επιδιώξεις της ΑΜΚΕ μπορεί ο καθένας να πάρει στον χώρο του διαδικτύου iphianassa.org, ιστοσελίδα που συμπληρώνεται συνεχώς και εμπλουτίζεται με νέα ενδιαφέροντα στοιχεία, από πολλές πηγές. Μια από τις πρώτες μας δράσεις είναι η έκδοση βιβλιαρίου, με τίτλο «ΓΗ & ΥΔΩΡ», το οποίο αναφέρεται στο ιστορικό της ανακάλυψης και εξερεύνησης του μυθικού Σπηλαίου των Καλαβρύτων, με συναρπαστικές αφηγήσεις των πρωτοπόρων, μαγνητοφωνημένες και εμπλουτισμένο με μοναδικές φωτογραφίες του σπάνιου μνημείου της φύσης. Το βιβλιάριο, του οποίου η έκδοση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, είναι «ο προπομπός» δημοσιοποίησης της «ΙΦΙΑΝΑΣΣΑΣ» και διατίθεται δωρεάν σε δημόσιες-ιδιωτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, Πολιτιστικούς Συλλόγους, στο τρενάκι του Οδοντωτού κ.ά.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
«Η φύση χάρισε στον τόπο μας ένα μοναδικό μνημείο κι έχοντας συνδεθεί με αυτό έντονα συναισθηματικά, από πολύ νωρίς προσπάθησα να το προβάλλω και συνεχίζω να το πράττω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση και υπερηφάνεια. Η προσπάθειά μου αυτή, δε θα είχε αποτέλεσμα, εάν δεν είχα ταξιδέψει ανά την Ελλάδα, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τον τρόπο αξιοποίησης Σπηλαίων. Καθοριστική ήταν και η συμμετοχή μου σε αρκετούς συλλόγους, όπως του Παγκαλαβρυτινού Πάτρας, του Φυσιολατρικού Συνδέσμου κ.ά., ιδιαίτερα όμως της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, όπου συνεργάστηκα με την αλησμόνητη σπηλαιολόγο Αννα Πετροχείλου και άλλους σημαντικούς επιστήμονες, για προβολή και αξιοποίηση του Σπηλαίου. Η επιμονή μου και οι πρωτοβουλίες μου, για εξερεύνηση, φωτογράφιση, οργάνωση, παρακολούθηση και μαγνητοσκόπηση των ανασκαφών στο Σπήλαιο, συλλογή δημοσιεύσεων, ακόμη και αναπαράσταση της ανακάλυψής του από τον αείμνηστο Βασίλη Τεμπέλη κ.ά., αποσκοπούσαν στο να κεντρίσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον αρμοδίων, για αξιοποίηση του μοναδικού και ιδιόρρυθμου μνημείου, πράγμα που επετεύχθη και με την ιδιότητά μου ως πρόεδρου του πρώτου ΔΣ της πρώην Κοινοτικής Επιχείρησης Σπηλαίου» λέει στην «Πελοπόννησο» ο κ. Γκλαβάς.
ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Μέσα από την προσπάθεια διάσωσης του αρχειακού υλικού επιχειρείται να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη όλων των συντελεστών του σημαντικού και σπουδαίου έργου εξερεύνησης του περίφημου Σπηλαίου, του οποίου η ανακάλυψη αναβίωσε την Ελληνική Μυθολογία. Σημειώνεται ότι, σε κανένα άλλο από τα 20 αξιοποιημένα Σπήλαια της χώρας δεν ασχολήθηκαν τόσοι επιστήμονες (σπηλαιολόγοι, αρχαιολόγοι, γεωλόγοι, βιολόγοι, τοπογράφοι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί), όσοι με αυτό των Καστριών.
Οι ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ
«Αισθάνομαι βαθιά την ανάγκη να ευχαριστήσω ανθρώπους, που συνέδραμαν και βοήθησαν στην προσπάθεια: Τον εκλεκτό συμπατριώτη, πολύτιμο φίλο Στέφανο Σκαρπέλο (φιλόλογο- συγγραφέα) την Ευτυχία Λαμπροπούλου (δημοσιογράφο),
τους φίλους Γιώργο Σπηλιόπουλο και Σπύρο Γκουρβέλο (φιλολόγους) στην ταξινόμηση του αρχειακού υλικού και στη δημιουργία του βιβλιαρίου, τον στενό συνεργάτη Σάββα Παραστατίδη, για την καλλιτεχνική επιμέλεια και την οικογένειά μου, γιατί χωρίς τη δική της κατανόηση, ανοχή και συμπαράσταση, δεν θα είχα κάνει τίποτα. Ιδιαίτερα εκφράζω βαθιά ευγνωμοσύνη στον αγαπημένο μας Γεράσιμο Μητρέλη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, γιατί χωρίς τη δική του έμπνευση και δημιουργική συνεισφορά, η ΑΜΚΕ δεν θα είχε δημιουργηθεί» αναφέρει ο πρωτεργάτης της όλης προσπάθειας Γ. Γκλαβάς, μη ξεχνώντας και όλους τους χορηγούς.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News