σπιράλ: Η δημοτική αρχή δεν ασχολείται με τα θέματα της πόλης

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση.

σπιράλ

Το σπιράλ έχει κατ’ επανάληψη καταθέσει την εκτίμηση πως η δημοτική αρχή δεν ασχολείται με τα ζητήματα της Πάτρας. Αρέσκεται στην άσκηση υψηλής πολιτικής σε κεντρικό επίπεδο (ανέξοδα και χωρίς αντίκρισμα, καθώς δεν είναι αρμοδιότητά της) και για την πόλη αδιαφορεί. Ενδεικτικό –και άκρως απογοητευτικό- είναι το παράδειγμα που αφορά τη σύσταση της Επιτροπής Ονοματοθεσίας του Δήμου Πατρέων.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση: «Πρόκειται για ένα 15μελές γνωμοδοτικό όργανο του δημοτικού συμβουλίου που λειτουργεί επί δεκαετίες σε όλους τους δήμους της χώρας. Στην Πάτρα το τίμησαν κατά καιρούς πλήθος προσωπικοτήτων των γραμμάτων και της κοινωνίας. Αποτέλεσμα της εθελοντικής δουλειάς τους απολαμβάνουμε ως σήμερα στην πόλη. Οι ονομασίες δρόμων και πλατειών στην παλιά Πάτρα έχουν δοθεί με ιδιαίτερη προσοχή, με τήρηση ισορροπιών, με σκεπτικό και επιχειρήματα, κατόπιν σοβαρών συζητήσεων.

Την Επιτροπή αυτή είχε υποχρέωση να συστήσει η δημοτική αρχή από την αρχή της θητείας της. Μάταια το υπενθυμίζαμε σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση. Επίσης επισημάναμε, όταν επιτέλους ήρθε η εισήγηση, πως ο προτεινόμενος τρόπος σύνθεσης της δεν ήταν σύννομος. Δικαιωθήκαμε. Η αρχική συγκρότηση (αποκλειστικά από δημοτικούς συμβούλους, στην πλειοψηφία τους από τη Λαϊκή Συσπείρωση!) απορρίφθηκε και το θέμα ήρθε ξανά προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Χωρίς πρότερη διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση και ξανά με πρόχειρη εισήγηση κατατέθηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης η εκ νέου συγκρότηση του οργάνου. Προτάθηκε ένα “σώμα-έκτρωμα” με 54 μέλη (27 τακτικά και 27 αναπληρωματικά) εκ των οποίων τα 20 είναι όλοι(!) οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής. Απόρροια της προχειρότητας ήταν η εκ νέου παράταση στη μη συγκρότησή του. Με τις απορίες μετέωρες: πότε θα συγκληθεί; με τι κριτήρια θα αποφασίζει; το θέλει, εν τέλει, η δημοτική αρχή ή εσκεμμένα κωλυσιεργεί;

Τα άσχημα νέα: Πολλοί δρόμοι της Πάτρας παραμένουν ανώνυμοι, με πολλές επιπτώσεις στους κατοίκους τους και στην πόλη. Τα συσσωρευμένα αιτήματα μένουν επί χρόνια ανεξέταστα. Το κύρος της επιτροπής πλήττεται. Οι δημοκρατικές λειτουργίες υπέστησαν ένα ακόμα πλήγμα. Καταγράφεται ένα ακόμα -9ετές- κενό στη διαχείριση των θεμάτων της πόλης.

Τα καλά νέα: Σε 17 μήνες οι Πατρινοί ψηφίζουν ξανά και θα έχουν την ευκαιρία να εκλέξουν μια νέα δημοτική αρχή που να ασχολείται με τα της πόλης».