Σταϊκούρας: Δεν έρχεται «μνημόνιο» -Η δημοσιονομική προσαρμογή θα γίνει με ανάπτυξη
Την πεποίθηση ότι παρά τα πλήγματα της πανδημίας η ελληνική οικονομία παραμένει «όρθια» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις 6» της ΕΡΤ, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το κράτος οφείλει να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, διασφαλίζοντας τα ταμειακά διαθέσιμα. Ερωτηθείς για το αν αυτές οι παροχές προς τα νοικοκυριά και τους πολίτες είναι επιστρεπτέες, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι «για παράδειγμα η αποζημίωση ειδικού σκοπού δεν είναι. Σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, όχι μόνο χαρίζεται το 50%, αλλά η αποπληρωμή θα γίνει σε 60 δόσεις, οι οποίες ξεκινούν από το 2022».
Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, η πολιτεία έχει «δώσει σημαντική ευελιξία, σημαντικές παρατάσεις και επεκτάσεις, ώστε να διευκολύνουμε τις αυξημένες υποχρεώσεις ενός τμήματος της ελληνικής κοινωνίας».
Ακολουθεί αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση μετά την πανδημία;
Σε εκείνο το σημείο, ο υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε αν μετά την κρίση της πανδημίας θα χρειαστεί μια «μνημονιακού» τύπου δημοσιονομική προσαρμογή. «Ενα σημαντικό κομμάτι αυτών που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά το υλοποιήσαμε. Για παράδειγμα η μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αυτά θα ισχύουν και μετά την υγειονομική κρίση. Στόχος είναι να επανέλθουμε στην πολιτική μας» τόνισε αρχικά και προσέθεσε:
«Αυτή τη στιγμή έχουμε δημοσιονομική ευελίξία. Και για το 2020, και για το 2021, ενώ εκτιμάται ότι θα έχουμε και για το 2020. Αλλο όμως δημοσιονομική ευελιξία και άλλο δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Οσο βγαίνουμε από την οικονομική κρίση και διασφαλιστεί η ανάκαμψη και μετά η ανάπτυξη, τόσο θα περιορίζονται τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και θα βελτιώνονται τα έσοδα. […] Ετσι θα ισορροπήσει η δημοσιονομική κατάσταση. Η δημοσιονομική προσαρμογή που θα γίνει σε όλη την Ευρώπη, θα γίνει μέσω ανάκαμψης και ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας»
Δύσκολη η εικόνα του Μαρτίου
Ταυτόχρονα, εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, «έρχεται με απλούς όρους το ταμείο ανάκαμψης να πει τι; Επειδή το κράτος χρησιμοποιεί πόρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στερεί πόρους από ανάπτυξη. Ερχεται λοιπόν το ταμείο ανάκαμψης με ένα σημαντικό ποσό, κυρίως από επιχορηγήσεις, να βοηθήσει το κράτος – μέλος, ιδιαίτερα την Ελλάδα, ώστε να πυροδοτήσει πιο γρήγορα την ανάκαμψη. Αρα περισσότερα έσοδα, καλύτερα δημοσιονομική προσαρμογή».
Ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι «η εικόνα δεν είναι καλή για τον μήνα Μάρτιο και εκτιμούμε ότι το ίδιο θα είναι και για τον επόμενο ή τους δυο επόμενους μήνες. Στους υπολογισμούς μας τον περασμένο Νοέμβριο δεν είχαμε την εκτίμηση ότι το lockdown θα κρατήσει για τόσο μεγάλο διάστημα. Το κόστος του lockdown είναι 725 εκατ. ευρώ για κάθε εβδομάδα».
Στρατηγική κίνηση που πέτυχε το 30ετες ομόλογο
Η συνέπεια αυτής της κατάστασης, σημείωσε, είναι ότι «τα ελλείμματα αυξάνουν. Το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο από τις εκτιμήσεις και το χρέος το ίδιο. Η βιωσιμότητα του χρέους επιβαρύνεται. Ταυτόχρονα βγαίνουμε στις αγορές. Αρα κάνουμε κινήσεις για τη βιωσιμότητα χρέους, όπως η πρόωρη αποπληρωμή».
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι αυτές οι κινήσεις οδηγούν σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού:
«Όταν αυξάνει το χρέος πρέπει να κάνεις κινήσεις που να φαίνεται ότι βελτιώνεις τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό που έγινε με το ομόλογο δηλαδή, για πρώτη φορά μετά το 2008. Ηταν μια κίνηση με στρατηγική στόχευση που βελτιώνει το προφίλ της Ελλάδας εντός και εκτός της χώρας. Αναγνωρίστηκε από θεσμούς, εταίρους και αγορές. Αυτό μας βοηθά πολύ για να δανειστούμε με χαμηλό κόστος. Αν δεν μπορούσαμε να αυξάνουμε τα ταμειακά της χώρας, δεν θα μπορούσαμε να αποπληρώσουμε τις ανάγκες»
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News