Συναίνεση, τακτική ή υποχώρηση;
Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου, πρέσβης επί τιμή.
Η Κυπριακή Δημοκρατία συναίνεσε να παρευρεθεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 29 τρέχοντος αντί να απαγορεύσει την παρουσία του.
Στο προηγούμενο άρθρο μας εξηγήσαμε γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να σταματήσουν κάθε προενταξιακή οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία, από τη στιγμή που η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Η προϋπόθεση αυτή ορίζεται σαφώς στη Δήλωση της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 για την έκδοση της οποίας αγωνίστηκε σκληρά τότε η ελληνική αντιπροσωπεία, και το πέτυχε.
Μάθαμε ότι η Λευκωσία συναίνεσε στο να παρευρεθεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Ατυπο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Μιλώντας στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Κύπριος ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμβος έκανε λόγο για εποικοδομητική στάση της Λευκωσίας, ενώ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπτιώτης την χαρακτήρισε ως κίνηση υψίστης πολιτικής σημασίας.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το Συμβούλιο αυτό πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες κι όχι στη Βουδαπέστη για να τιμωρηθεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν επειδή διεξήγαγε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν που εισέβαλε στην Ουκρανία. Κατ’ αντιστοιχία λοιπόν, η κυπριακή κυβέρνηση επιτρέπει στον εισβολέα της Κύπρου να παρευρεθεί στο εν λόγω Συμβούλιο!
Εάν η κίνηση αυτή υψίστης πολιτικής σημασίας έχει σαν στόχο την ένωση της Κύπρου με την Τουρκία, τότε πράγματι η χειρονομία αυτή έχει μεγάλη πολιτική σημασία. Εάν όμως δεν έχει αυτόν τον στόχο, το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο κ. Κόμβος είναι να παραιτηθεί και να μην εμφανιστεί ούτε ο ίδιος ούτε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Ατυπο Συμβούλιο των Βρυξελλών της 29ης τρέχοντος μηνός.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News