Συνάντηση Πούτιν-Τραμπ: Ο Ρώσος πρόεδρος θα παρουσιάσει «ιστορικά υλικά» για να δικαιολογήσει την εισβολή, λέει το Κίεβο
Η στρατηγική αυτή, όπως εκτιμούν στο Κίεβο, έχει στόχο να ενισχύσει τις ρωσικές διεκδικήσεις σε ουκρανικά εδάφη και να προσδώσει νομιμοποίηση στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιθετικότητα του Κρεμλίνου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να ετοιμάζει ειδικά «ιστορικά υλικά» για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της ουκρανικής αντικατασκοπείας, αποσκοπούν στο να δικαιολογήσουν τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Κέντρο Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος προτίθεται να παρουσιάσει στον Αμερικανό ομόλογό του γεωγραφικούς χάρτες, οι οποίοι θα υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία αποτελεί ένα «τεχνητό κράτος», δημιουργημένο εις βάρος εδαφών που ανήκαν σε άλλες χώρες.
Η στρατηγική αυτή, όπως εκτιμούν στο Κίεβο, έχει στόχο να ενισχύσει τις ρωσικές διεκδικήσεις σε ουκρανικά εδάφη και να προσδώσει νομιμοποίηση στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιθετικότητα του Κρεμλίνου.
Η ουκρανική υπηρεσία υπογραμμίζει ότι «τέτοιου είδους ψευδοϊστορικές ερμηνείες» αποτελούν πάγια τακτική της ρωσικής προπαγάνδας, την οποία έχει επανειλημμένα υιοθετήσει ο ίδιος ο Πούτιν σε δημόσιες τοποθετήσεις του. «Πρόκειται για μια απαράδεκτη προσέγγιση, αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, το οποίο κατοχυρώνει την εδαφική ακεραιότητα, το απαραβίαστο των συνόρων και την απαγόρευση χρήσης ή απειλής χρήσης βίας», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Το Κέντρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας επισημαίνει επιπλέον ότι «οι περισσότερες σύγχρονες χώρες ή τμήματά τους υπήρξαν κάποτε μέρη άλλων κρατών». Όπως αναφέρει, αυτό ισχύει και για τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία στο παρελθόν αποτελούσε τμήμα της Χρυσής Ορδής, ενώ αρκετές από τις σημερινές ρωσικές περιοχές ανήκαν σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Φινλανδία.
«Κανένα ιστορικό γεγονός, και πολύ περισσότερο καμία ψευδοϊστορική κατασκευή, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για εδαφικές διεκδικήσεις, ούτε να δικαιολογήσει ένοπλη επιθετικότητα απέναντι σε άλλα κράτη», καταλήγει η ανακοίνωση του Κέντρου Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News