Σύνοδος Κορυφής: Πώς υποδέχτηκαν τον Μακρόν μετά την αποτυχία του στις βουλευτικές εκλογές
Οι ηγέτες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων συναντώνται στις Βρυξέλλες, σε μια Σύνοδο Κορυφής που θα επαναλάβει τη σημασία της περιοχής για την ΕΕ, καθώς η ενταξιακή τους διαδικασία καθυστερεί.
Η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων ξεκίνησε στις 10.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας), ενώ στις 16:00 θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βασικά θέματα την έγκριση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, την επισιτιστική ασφάλεια, την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και την Τουρκία.
Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, 24 Ιουνίου, θα συζητηθεί η μακροοικονομική κατάσταση στην ΕΕ και οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο αδύναμος Μακρόν και οι αγκαλιές των εταίρων
O Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί για δύο ημέρες στις Βρυξέλλες με τους 26 ηγέτες της ΕΕ για τη Σύνοδο, η οποία είναι κυρίως αφιερωμένη στην Ουκρανία. Στη Γαλλία το ερώτημα που τίθεται είναι αν η πρόσφατη εκλογική υποχώρηση του Μακρόν μπορεί να αποδυναμώσει το διεθνές προφίλ του, ενώ εθεωρείτο ο ισχυρός άνδρας της ΕΕ, μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία.
Επί της ουσίας, γράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ, γύρω από το τραπέζι της Συνόδου Κορυφής δεν αλλάζει κάτι: μόνο ελάχιστοι Ευρωπαίοι ηγέτες διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία στις χώρες τους. Στη Γαλλία, εξάλλου, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απόλυτα υπεύθυνος για την εξωτερική και αμυντική πολιτική.
Κανείς στις Βρυξέλλες, αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, δεν αμφιβάλλει για τη δυνατότητα του Εμανουέλ Μακρόν να κυβερνήσει, παρά τη σχετική πλειοψηφία που διαθέτει. Εξάλλου, σημειώνουν, για να υιοθετηθούν από τη γαλλική Βουλή κείμενα της ΕΕ παίρνει τουλάχιστον δύο χρόνια. «Επομένως δεν υπάρχει κανένας αντίκτυπος στην εξουσία Μακρόν», αναφέρουν πηγές του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι απειλές για μποϊκοτάζ της συνάντησης
Όπως ανέφερε πηγή της ΕΕ, είναι πιθανό η συζήτηση να είναι έντονη. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας απείλησαν να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση για να διαμαρτυρηθούν για τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας ένταξης, επιβεβαιώνοντας τελικά τη συμμετοχή τους σχεδόν την τελευταία στιγμή.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν την «πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευση της ΕΕ στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων» και να ζητήσουν την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει την Επιτροπή, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο να προωθήσουν περαιτέρω τη σταδιακή ολοκλήρωση μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής, ήδη κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης, με αναστρέψιμο και αξιοκρατικό τρόπο.
Την ίδια στιγμή η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αναμένουν το «πράσινο φως» από την ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τη διαδικασία συνεχίζει να μπλοκάρει η Βουλγαρία, η οποία έχει βυθιστεί σε νέα πολιτική κρίση, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έχασε η κυβέρνηση στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.
Ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι το ζήτημα θα λυθεί σήμερα, εκτιμούν διπλωματικές πηγές, αλλά γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση ως τη λήξη της γαλλικής προεδρίας (τέλη Ιουνίου).
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων
«Πριν από 19 ακριβώς χρόνια, στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, είχε ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Δυστυχώς, από τότε, η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί, πρακτικά, είναι ελάχιστη. Και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υπάρχει μία σχετική δυσπιστία γύρω από τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματικά, να εντάξει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.
«Είναι μία ευκαιρία να επανεκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να λυθεί επιτέλους η διαφωνία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας σχετικά με την ενταξιακή τους διαδικασία», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων, ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ως μία χώρα η οποία έχει καρπωθεί τα οφέλη από την είσοδο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια στην προσπάθειά τους να γίνουν και αυτά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζουμε ότι για τα κράτη αυτά, η διαδικασία είναι δύσκολη. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν και αυτό είναι κάτι που τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γνωρίζουν. Όμως, η άποψή μου είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο προκειμένου αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί».
Καταλήγοντας στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η πρότασή μου προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό το ορόσημο να είναι το 2033, τριάντα χρόνια δηλαδή μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια και οι πολίτες τους να γνωρίζουν ότι στο τέλος αυτής της μακράς διαδικασίας μπορούν πραγματικά να προσβλέπουν ότι θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των κρατών αυτών, σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, σε αυτή τη μακρά διαδρομή στην οποία ήδη πορεύονται».
Μισέλ: Πεπεισμένος ότι θα χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη σε Ουκρανία-Μολδαβία
Την ίδια ώρα, την πεποίθηση ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα χορηγήσουν το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και την Μολδαβία εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στην Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων.
«Είναι μία αποφασιστική στιγμή για την ΕΕ. Είναι επίσης μία γεωπολιτική επιλογή που θα κάνουμε σήμερα και είμαι πεπεισμένος ότι θα χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ουκρανία και την Μολδαβία και θα εκφράσουμε μία ξεκάθαρη και ισχυρή ευρωπαϊκή προοπτική για την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία», ανέφερε.
Ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι λαμβάνει χώρα επίσης «σημαντική συνάντηση με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, σημαντική στιγμή γιατί υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να επανενεργοποιήσουμε τη διαδικασία που αφορά στα δυτικά βαλκάνια, να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα». Συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν συζητήσεις στη Βουλγαρία, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση». «Με τη γαλλική προεδρία βάζουμε προτάσεις στο τραπέζι για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News