ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ Αχαΐας: Οι συγκρίσεις και οι «πράσινες» λίστες υποψηφίων

Είχαν αντιθέσεις οι δύο τελευταίες πολιτικές Κυριακές στην Αχαΐα. Από τη μία το ΠΑΣΟΚ γέμισε προαύλια σχολείων, ενώ στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιο υποτονική η κίνηση στο μάτι του περαστικού. Ολα σχολιάστηκαν και έχουν εξηγήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ

Των Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου &  Απόστολου Αναστασόπουλου 

Ηταν αναπόφευκτο το να μην σχολιαστεί από τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ η εικόνα στα εκλογικά κέντρα, που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχοντας νωπές μνήμες από τις δικές τους εκλογικές διαδικασίες, όπου παρατηρούνταν φαινόμενα συνωστισμού και μαζικής προσέλευσης στις κάλπες, περνούσαν από τα εκλογικά κέντρα και αναζητούσαν φωτογραφίες για να δουν τι κάνει ο αντίπαλος.

 

Ο «ΠΡΩΤΟΣ»

Είναι λογικό στο ΠΑΣΟΚ να είχαν τα βλέμματα στραμμένα στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρόκειται για το πρώτο κόμμα του νομού στις τελευταίες τρεις εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως και σε κεντρικό επίπεδο επιχείρησε χθες να βάλει στο κάδρο της συζήτησης τη σύγκριση ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αφού εκτιμά ότι κερδίζει τις εντυπώσεις, λόγω των πολυπληθών συγκεντρώσεων έξω από τα εκλογικά κέντρα.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Αντίθετα, στον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν να αποφεύγουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Αφ’ ενός γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα έφερε υπερδιπλασιασμό νέων μελών, φτάνοντας το κόμμα συνολικά στα 172.000 και περίπου 5.300 στην Αχαΐα, είναι μια μεγάλη επιτυχία για το κόμμα, καθώς πριν από τρία χρόνια αριθμούσε το κόμμα λιγότερα από 30.000 μέλη. Αφ’ ετέρου, επέλεξαν να σχολιάσουν ανεπίσημα και να δείξουν τα «δόντια» τους στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Εμείς αποκτήσαμε 172.000 πραγματικά μέλη. Συριζαίους και Συριζαίες και όχι δανεικούς ψηφοφόρους. Στις εκλογές μας, δεν ψήφισε 2-3 φορές το κάθε άτομο, ούτε φέραμε και τα δέντρα να ρίξουν ψηφοδέλτιο». Ενώ, σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε κάλπες σε 15 εκλογικά κέντρα στην Αχαΐα, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που είχε μόλις έξι, γεγονός που διάσπασε τον κόσμο σε υπερδιπλάσια σημεία.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Επιπλέον, ένα ακόμα στοιχείο που έχουν ως επιχείρημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται πως το ενστερνίζονται και αρκετοί από το ΠΑΣΟΚ, είναι μια σημαντική διαφορά στις εκλογικές διαδικασίες των δύο κομμάτων. Στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή μας, οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να ψηφίσουν περίπου 50 υποψηφίους από τη Δυτική Ελλάδα για την Κεντρική Επιτροπή, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν για τη Νομαρχιακή (40 υποψήφιοι), για τους συνέδρους (πάνω από 200 υποψήφιοι), για τις τοπικές οργανώσεις και φυσικά για το όνομα του κόμματος που αποτελούσε κράχτη για την «πράσινη κοινωνία».

Αυτή η διαφορά, εκτιμούν κάποιοι, ότι μπορεί να δημιουργήσει τα μεγάλα πηγαδάκια έξω από τα εκλογικά κέντρα, εξ ου και οι οπτικές αντιθέσεις που είδαμε σε φωτογραφίες τις τελευταίες δύο Κυριακές.

Σχολιάζοντας τη διαδικασία η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου, τόνισε ότι «με τις εκλογές δεν σκοπεύαμε να σταθούμε απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Σκοπός ήταν να σπάσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και τελικά απεδείχθη ότι ο κόσμος έσπασε την αδράνεια».

Αυτή άλλωστε, φάνηκε πως είναι και η γραμμή Τσίπρα, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «γίναμε το μαζικότερο κόμμα ενεργών μελών στη χώρα μας και ένα από τα πιο μαζικά κόμματα της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία. Μετατρέπει την ελπίδα σε ισχυρή δύναμη αλλαγής».

ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ

H σημαία του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο για έμβλημα, που δίπλα του προστέθηκε το «Κίνημα Αλλαγής», μαζί με αλλαγές που επήλθαν, σχεδόν μισό αιώνα από την ίδρυση του Κινήματος (3 Σεπτέμβρη 1974) θα επιχειρήσουν οι συνεχιστές του σήμερα, μετά από 6 αλλαγές αρχηγών, επιχειρώντας μία επανάσταση, δηλαδή να επαναφέρουν, υπό τις σημερινές συνθήκες, κάποιες θέσεις συναίνεσης, σύνεσης, συμφωνίας, δημοκρατίας, θεσμών, λύσεων και πρακτικών που θα πάνε τη χώρα μπροστά.

Αυτό φιλοδοξούν να προσφέρουν και στελέχη της Αχαΐας, ανάμεσά τους και χιλιάδες νέοι που θέλουν να δημιουργήσουν χωρίς να «πνίγονται από ισχυρούς» εσωκομματικά, χάνοντας ευκαιρίες για το δικό τους αύριο.

Για το Συνέδριο στις 20-22 Μαΐου, στο Παλαιό Φάληρο, είναι για πολλούς μια ευκαιρία να αναδείξουν τη νέα εποχή που θέλουν και για το κόμμα και για την κοινωνία. «Μπαίνουμε σε διάταξη μάχης. Δεν θα είναι απλά ένα Συνέδριο. Ο,τι ειπωθεί θα έχει ιδιαίτερη, πλέον, αξία» λέει στην «Π» το νεοεκλεγέν μέλος και διεκδικητής της θέσης του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γιανναδάκης.

ΣΥΡΙΖΑ

Το κεντρικό σύνθημα που θα κυριαρχεί είναι «Μαζί μπορούμε» και απευθύνεται σε όλους και στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και στη σημερινή κοινωνία δείχνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θέλει να είναι πρωταγωνιστής ξανά.

Μία ιδιαίτερη εσωκομματική παράμετρος – μετασυνεδριακή – είναι αυτό που μετέφερε στην «Π» ο κ. Γιανναδάκης, ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερα να συζητά τα του οίκου του, ανοίγοντας θέματα βουλευτικού ψηφοδελτίου, υποψηφίων δημάρχων και περιφερειάρχη και όχι να αφήσει αυτά για την τελευταία στιγμή».