ΕΛΑΣ: «Τεστ επικινδυνότητας και όχι της καταλληλότητας»: Στην «Π» η Δρ. Εγκληματολογίας – Πραγματογνώμονας Κέλλυ Ιωάννου

Κέλλυ Ιωάννου στην «Πελοπόννησο»: «Η αξιολόγηση ψυχικής κατάστασης και συμπεριφοράς στις τάξεις της ΕΛΑΣ εγείρει σοβαρά ερωτήματα…Απαιτείται η επαναξιολόγηση των ίδιων των αξιολογητών».

Τεστ

Η υπόθεση του Αστυνομικού της Βουλής έφερε στο προσκήνιο με φρικιαστικό τρόπο τον αναχρονιστικό τρόπο και τη μεθοδολογία της ψυχολογικής – ψυχιατρικής εξέτασης των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη τακτικών και πιο εξειδικευμένων αξιολογήσεων σε συνδυασμό με τη συλλογή πληροφοριών από το ευρύτερο περιβάλλον και τη ζωή του εξεταζόμενου ατόμου.

Μιλώντας στην «Πελοπόννησο», η διδάκτωρ Εγκληματολογίας και πραγματογνώμονας Κέλλυ Ιωάννου εξηγεί και αναλύει πώς ένα άτομο με ιδιάζουσα συμπεριφορά μπορεί να «κρυφτεί» κατά την αξιολόγησή του, αλλά και πώς ένα ολοκληρωμένο και αναθεωρημένο σύστημα αξιολόγησης μπορεί να εντοπίσει ακόμα και τις «κρυφές» πλευρές μιας προσωπικότητας. Απαντά δε, στο ερώτημα «πώς μια μητέρα και δη αστυνομικός υπέμενε τόσα χρόνια τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών της και τη σωματική κακοποίηση της ίδιας;».

-Στην υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής και της συζύγου του, επίσης αστυνομικού, πώς εξηγείτε το γεγονός, ότι επί σειρά ετών παρά τις ψυχιατρικές εξετάσεις από την ΕΛΑΣ, δεν είχε εντοπιστεί το παραμικρό;

Η αποτυχία εντοπισμού προβλημάτων στον αστυνομικό παρά τις ψυχιατρικές εξετάσεις μπορεί να σχετίζεται με την περιορισμένη εστίαση των ψυχομετρικών αξιολογήσεων στις γνωστικές ικανότητες και βασικούς δείκτες ψυχικής υγείας, χωρίς να εμβαθύνουν στην αξιολόγηση επικινδυνότητας ή διαταραχών προσωπικότητας. Δεν γνωρίζω την επάρκεια ή την εξειδίκευση όσων διενεργούν αυτές τις αξιολογήσεις στην ΕΛΑΣ και κατά πόσο είναι εκπαιδευμένοι να ανιχνεύουν επιθετικές τάσεις ή βίαιες δυναμικές.

Επιπλέον, άτομα με τέτοιες διαταραχές συχνά έχουν την ικανότητα να αποκρύπτουν προβληματικές συμπεριφορές, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουν ότι αξιολογούνται. Η έλλειψη τακτικών και πιο εξειδικευμένων αξιολογήσεων, σε συνδυασμό με τη συστημική κουλτούρα σιωπής και την απουσία μηχανισμών για τη συλλογή πληροφοριών από το ευρύτερο περιβάλλον του ατόμου, δυσχεραίνουν την ανίχνευση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων.

 

-Εκτιμάτε πως κάποιος από τους επιστήμονες (ψυχιάτρους – ψυχολόγους) της ΕΛΑΣ, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, υπάρχουν τα «εργαλεία» στη διάθεσή τους για να εντοπίσουν «προβληματικές» συμπεριφορές;

Η αξιολόγηση ψυχικής κατάστασης και συμπεριφοράς στις τάξεις της ΕΛΑΣ εγείρει σοβαρά ερωτήματα, όχι μόνο για την επάρκεια των εργαλείων που χρησιμοποιούνται, αλλά και για την εξειδίκευση των επαγγελματιών που τις διενεργούν. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, το πρόβλημα ίσως δεν είναι η ατομική αποτυχία, αλλά η συστημική έλλειψη αξιολογήσεων που εστιάζουν στην επικινδυνότητα και όχι μόνο στη λειτουργικότητα. Δυστυχώς, οι περισσότερες εξετάσεις έχουν ως στόχο να επιβεβαιώσουν την καταλληλότητα για υπηρεσία, όχι να αναδείξουν υποκείμενες δυναμικές βίας ή διαταραχές προσωπικότητας.

Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για αναθεώρηση της διαδικασίας, ώστε να περιλαμβάνει εξειδικευμένες μεθόδους και επιστήμονες, όπως δικαστικούς ψυχολόγους ή κλινικούς εγκληματολόγους, που έχουν την εκπαίδευση να εστιάζουν στις «κρυφές» πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

-Διατυπώνονται κατ’ επανάληψη οι απόψεις από συνδικαλιστές αστυνομικούς και όχι μόνο πως το σύστημα εξέτασης και αξιολόγησης των ένστολων είναι παρωχημένο.

Η κριτική ότι το σύστημα αξιολόγησης των ένστολων είναι παρωχημένο είναι εύστοχη, ιδιαίτερα αν εξετάσουμε την απουσία τακτικής επαναξιολόγησης. Η ψυχική κατάσταση και η συμπεριφορά ενός ανθρώπου δεν είναι στατική – επηρεάζεται από την έκθεση σε τραυματικά γεγονότα, την πίεση της δουλειάς και τις διαπροσωπικές δυναμικές.

Στην επιστήμη της «Ψυχολογίας της Αστυνομίας» ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιολόγηση επικινδυνότητας, στη διαχείριση στρες, στην ανίχνευση συναισθηματικής εξουθένωσης (burnout) και στη συνεχή παρακολούθηση συμπεριφορών που μπορεί να οδηγήσουν σε βία ή κατάχρηση εξουσίας. Ενα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης θα πρέπει να περιλαμβάνει επαναξιολόγηση σε τακτά χρονικά διαστήματα, εξειδικευμένα εργαλεία που εστιάζουν στη διαχείριση θυμού και την ανίχνευση ψυχολογικών δυσλειτουργιών, καθώς και την ενσωμάτωση ειδικών, όπως ψυχολόγων της αστυνομίας και κλινικών εγκληματολόγων.

Επιπλέον, η επαναξιολόγηση των ίδιων των αξιολογητών μπορεί να ενισχύσει τη διαφάνεια, να βελτιώσει τις διαδικασίες και να εξασφαλίσει ότι η αξιολόγηση δεν περιορίζεται σε τυπικές διαδικασίες, αλλά ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτήσεις του επαγγέλματος

-Ενα άτομο με ιδιάζουσα συμπεριφορά (επιθετικό, αυταρχικό, βίαιο, χειριστικό κ.λπ.) μπορεί να «κρυφτεί» κατά την εξέταση από ειδικούς; Και εάν ναι, ποια τα σημεία «κλειδιά» για να αποκαλυφθεί;

Ναι, ένα άτομο με ιδιάζουσα συμπεριφορά, όπως επιθετικότητα ή χειριστικότητα, μπορεί να «κρυφτεί» κατά την αξιολόγηση, ειδικά αν έχει την ικανότητα να προσαρμόζει την εικόνα του. Τα τυπικά ερωτηματολόγια ή οι επιφανειακές αξιολογήσεις δεν είναι πάντα αρκετά για να αποκαλύψουν βαθύτερες διαταραχές προσωπικότητας ή επιθετικές τάσεις.

Για να ξεπεραστεί αυτή η δυσκολία, οι ειδικοί χρειάζεται να εστιάσουν σε ερωτήσεις που εξετάζουν τη διαχείριση καταστάσεων πίεσης, να παρατηρούν μικροεκφράσεις και αντιφάσεις στις απαντήσεις, και να χρησιμοποιούν εξειδικευμένα εργαλεία, όπως το MMPI-2 ή δοκιμασίες ρόλων. Επίσης, η συλλογή πληροφοριών από το περιβάλλον του ατόμου -συναδέλφους ή μέλη της οικογένειας- μπορεί να δώσει κρίσιμα στοιχεία για τη συμπεριφορά του. Ενα ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης απαιτεί τόσο τακτικές όσο και πιο δυναμικές μεθόδους παρατήρησης, ώστε να εντοπίζονται ακόμα και οι «κρυφές» πλευρές της προσωπικότητας.

-Ευλόγως γεννάται το ερώτημα «πώς μια μητέρα και δη αστυνομικός» υπέμενε τόσα χρόνια τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών της και τη σωματική κακοποίηση της ίδιας; Ως εγκληματολόγος πώς σχολιάζετε τη «σιωπή» της;

Η «σιωπή» μιας μητέρας, ακόμη και αν είναι αστυνομικός, απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών της και τη δική της κακοποίηση, είναι ένα φαινόμενο σύνθετο και τραγικό, που πρέπει να εξετάζεται μέσα από πολλαπλές διαστάσεις. Ως εγκληματολόγος, θα τοποθετούσα το θέμα ως εξής:

Ψυχολογικός και κοινωνικός εξαναγκασμός: Η χρόνια έκθεση στη βία μπορεί να οδηγήσει στη «μαθημένη αβοηθησία», μια κατάσταση όπου το θύμα χάνει την πεποίθηση ότι μπορεί να ξεφύγει ή να δράσει, ακόμη και αν επαγγελματικά φαίνεται «δυνατό».

Φόβος και έλλειψη προστασίας: Σε πολλές περιπτώσεις, τα θύματα φοβούνται ότι μια καταγγελία θα επιδεινώσει τη βία, είτε προς τα παιδιά είτε προς τις ίδιες.

Κοινωνικά στερεότυπα: Ο ρόλος της μητέρας-αστυνομικού ίσως ενίσχυσε την πίεση να διατηρήσει την «τέλεια εικόνα», αποτρέποντάς την από το να ζητήσει βοήθεια.

Οικονομική ή συναισθηματική εξάρτηση: Ακόμη και οι φαινομενικά αυτόνομες γυναίκες μπορεί να βρίσκονται παγιδευμένες σε εξαρτητικές δυναμικές.

Χειριστικότητα του δράστη: Οι δράστες συχνά δημιουργούν έναν κύκλο φόβου και υποταγής που αποθαρρύνει τη δράση.
Ωστόσο, αυτή η ανάλυση δεν αναιρεί την ευθύνη της μητέρας. Η προστασία των παιδιών είναι αδιαπραγμάτευτη, και ως μητέρα και επαγγελματίας, όφειλε να δράσει για να σπάσει τον κύκλο της κακοποίησης. Εξηγώντας τους κοινωνικούς και ψυχολογικούς μηχανισμούς πίσω από τη σιωπή της, δεν επιδιώκω να την απαλλάξω από τις ευθύνες της, αλλά να αναδείξω την πολυπλοκότητα της κατάστασης, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς να προλαμβάνουμε παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης

Αχαΐα – Επιμελητηριακές εκλογές: Τα τελικά αποτελέσματα από όλες τις κάλπες ΦΩΤΟ

Βουλή: Ξεκινάει την Τετάρτη η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, την Κυριακή η ψηφοφορία

Πρεμιέρα την Τετάρτη για το «Καλάθι των Χριστουγέννων», ανατροπή στο «Καλάθι του Άη Βασίλη», οι αλλαγές

«Στο σφυρί» η Αχαΐα, στο κενό αιτήματα του Δήμου Πατρέων στο ΤΑΙΠΕΔ για παραχωρήσεις

Συναγερμός στον Χολαργό: Έκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού σε πολυκατοικία που διαμένει αστυνομικός

Ερευνα: Ζητούμενο τα ψυχομετρικά τεστ στην ΕΛΑΣ, στην «Π» εξηγούν και αναλύουν ειδικοί

Πάτρα: Ερχεται τσουνάμι κατασχέσεων – «Μπαίνει χέρι» σε λογαριασμούς οφειλετών των Δήμων