Δεκαπεντάλεπτο μη προγραμματισμένο, τετ-α-τετ, είχε την Δευτέρα με τους δικηγόρους της χώρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, μεταξύ αυτών και οι Αθανάσιος Ζούπας και Γεώργιος Μπέσκος από τους ΔΣ Πατρών και Αιγίου, παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας με 10.008 υπογραφές για την στάση της πολιτείας απέναντι στο θέμα της οικονομικής στήριξής τους.
Αντιπροσωπεία των δικηγόρων, πήγε στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για να αναπτύξει τα αιτήματα του κλάδου, όταν μπήκε στο χώρο ο πρωθυπουργός για να δει και να ακούσει και ο ίδιος τους δικηγόρους.
Η συνάντηση, παρουσία του κ. Μητσοτάκη, διήρκεσε περίπου 15 λεπτά και οι δικηγόροι εξέθεσαν μια σειρά από αιτήματα, με βασικότερο την επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Μάλιστα αναφέρθηκαν σε αντιφάσεις της ισχύουσας ΚΥΑ, βάση της οποίας π.χ. γίνονται δίκες στο ΣτΕ όχι όμως σε άλλα δικαστήρια.
Αυτό που ανέφεραν είναι πως υπό τις υγειονομικές προϋποθέσεις, θα έπρεπε να διεξάγονται ιδίως δίκες που αφορού ν επείγουσες περιπτώσεις και ευαίσθητες κοινωνικές υποθέσεις (π.χ. ασφαλιστικά μέτρα, δίκες αστικές και ποινικές με μάρτυρες και με χρονικό διαχωρισμό και όσες διεξάγονται εξ εγγράφων, διατροφές ανηλίκων, εργατικές αξιώσεις, κρατουμένων, μισθωτικές υποθέσεις, κ.λπ.).
Η απάντηση του πρωθυπουργού σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να τους ζητήσει ένα κατάλογο με τις υποθέσεις που θα μπορούσαν να γίνουν υπό αυστηρές υγειονομικές προϋποθέσεις βέβαια. Επιφυλάχτηκε δε να τους απαντήσει.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας, τόνισε ότι, κατατέθηκε πλαίσιο αιτημάτων με φορολογικό και ασφαλιστικό περιεχόμενο. Οι δικηγόροι τόνισαν ότι δεν γίνεται να βρίσκονται σε αναστολή άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και την ίδια στιγμή να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν απαλλαγή ή αναστολή τους, από την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων, τη μη καταβολή, ή την αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος για το 2020 και της προκαταβολής φόρου του επόμενου έτους κ.ά.
Επίσης, οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων, ζήτησαν την καταβολή του επιδόματος στήριξης 400 ευρώ, σε όλους ανεξαιρέτως τους δικηγορους, με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, χωρίς άλλη προϋπόθεση.
Σ.Π.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News