«Θάλασσα ειρήνης» θέλει το Αιγαίο η τουρκική αντιπολίτευση – Το προεκλογικό φυλλάδιο

Τι αναφέρεται από την επονομαζόμενη Εθνική Συμμαχία, που θα αντιπαρατεθεί έναντι του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της γειτονικής χώρας που έχουν προγραμματιστεί για τις 14ης Μαΐου.

Αιγαίο

Η ώρα των εκλογών πλησιάζει όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την Τουρκία, με την αντιπολίτευση να θέλει το Αιγαίο «θάλασσα ειρήνης».

Με ένα διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής έναντι της Ελλάδας επιχειρεί να εμφανιστεί η ενιαία τουρκική αντιπολίτευση των έξι κομμάτων, η επονομαζόμενη Εθνική Συμμαχία, που θα αντιπαρατεθεί έναντι του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της γειτονικής χώρας που έχουν προγραμματιστεί για τις 14ης Μαΐου. Στο πολυσέλιδο προεκλογικό φυλλάδιο που εξέδωσαν δίκην μανιφέστου προτάσσουν μια ξεκάθαρα πιο ειρηνόφιλη πολιτική έναντι της Αθήνας, την «επιστροφή στη Δύση» και την επιδίωξη ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβεβαιώνουν μάλιστα ότι «θα ακολουθήσουμε μια εξωτερική πολιτική που θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και θα βασίζεται σε οικουμενικές αξίες, θα σεβόμαστε αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των χωρών, ιδιαίτερα των γειτόνων μας, δεν θα εμπλεκόμαστε στις εσωτερικές τους υποθέσεις και θα τηρούμε τις αρχές της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου ως βάση της πολιτικής μας». Παράλληλα αναφέρουν πως «θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τους γείτονές μας και τις χώρες άμεσης γειτνίασης και θα οδηγήσουμε τη συνεργασία στο πιο προηγμένο και ανεπτυγμένο επίπεδο».

Ειδικότερα όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί μια διαφορετική ρητορική σε σχέση με τον αναθεωρητισμό του κ. Ερντογάν, σημειώνοντας πως θα επιχειρηθεί επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών «με διπλωματία, διάλογο και διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την ευθυδικία, χωρίς να διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας».

Όσον αφορά το Αιγαίο η τοποθέτηση ξεκινά επίσης αισιόδοξα, αναφέροντας πως το Αρχιπέλαγος «θα πρέπει να θεωρείται χώρος ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας» υπογραμμίζοντας πως «θα εργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου και δεν θα επιτρέψουμε καμία εξέλιξη που μπορεί να βλάψει τα πεδία κυριαρχίας μας στο Αιγαίο Πέλαγος».

Για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) η αντιπολίτευση τονίζει ότι θα αποτρέψει «την απομόνωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι θα δοθεί «προτεραιότητα στην επίτευξη αποτελεσμάτων μέσω πολλαπλών διαπραγματευτικών διαδικασιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών και για τη δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων».

Για την Κύπρο η τουρκική αντιπολίτευση γράφε πως «είναι εθνική μας υπόθεση. Προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, θα επιδιώξουμε την προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου (σ.σ. όπως αυτοαποκαλείται η διοίκηση των Κατεχομένων εδαφών του νησιού) και των Τουρκοκυπρίων, και τη διασφάλιση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων».

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί η Εθνική Συμμαχία των έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων να αποφεύγει τις απειλές πολέμου, ωστόσο οι εθνικιστικές κορώνες παραμένουν, καθώς οι ηγέτες τους έχουν αναφερθεί κατά καιρούς σε νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται υπό… «ελληνική κατοχή» ενώ όταν ο Ερντογάν έχει απειλήσει την Αθήνα πως «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», του έχουν απαντήσει «γιατί το λες και δεν το κάνεις;».