Θάνος Δούρος στην «Π»: Με «μαέστρο» Ψωμά διεκδικούμε το μέλλον
Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το «σπιράλ» Θάνος Δούρος διεκδικεί την ψήφο των Πατρινών. Απαντήσεις για την ανάπτυξη, τις υποδομές και τις μεγάλες προκλήσεις της νέας θητείας
Νέος, δυναμικός, με ιδέες και θάρρος γνώμης. Ο δημοτικός σύμβουλος με το «σπιράλ» Θάνος Δούρος διεκδικεί εκ νέου την εμπιστοσύνη των Πατρινών για να συνεχίσει να τους εκπροσωπεί στο ανώτατο όργανο της πόλης. Με συνέντευξή του στην «Πελοπόννησο» ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή Πελετίδη, μιλά για τις προκλήσεις της νέας θητείας που θέλει να τον βρει στην ηγεσία του Δήμου με δήμαρχο τον Πέτρο Ψωμά, αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Πάτρας.
- Η πρώτη σας θητεία στο δημοτικό συμβούλιο έδειξε ότι είστε παρεμβατικός και ότι έχετε ενδιαφέρουσες προτάσεις για την Πάτρα. Πως σχολιάζετε τον τρόπο λειτουργίας του ανώτατου οργάνου της πόλης;
Ομολογώ πως ο τρόπος λειτουργίας του ανώτατου βουλευόμενου οργάνου της πόλης με εξέπληξε αρνητικά. Σε όσα συμβούλια είχα συμμετάσχει στο παρελθόν στην διαδρομή μου, οι συζητήσεις ήταν διεξοδικές, με προτάσεις τεκμηριωμένες και αποτελέσματα μετρήσιμα. Στοιχεία που δεν είδα στο δημοτικό συμβούλιο. Αντιθέτως, παρακολούθησα ατέρμονες συζητήσεις με ιδεολογική προσέγγιση, χωρίς αντίκρυσμα για την πόλη και αποφάσεις χωρίς ισχύ. Εύχομαι πως η νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου με τέσσερις παρατάξεις αντί εννιά της παρούσας σύνθεσης, θα είναι πιο ευέλικτη, γρήγορη στις αποφάσεις και ουσιαστική. Όσο για την προσωπική μου παρουσία στο συμβούλιο και στην Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπως και όσων μελών του σπιράλ κλήθηκαν να το εκπροσωπήσουν, ήταν αδιάλειπτη και συνεπής προς τους ψηφοφόρους που με εμπιστεύτηκαν. Στο μέτρο που μου αναλογεί δε, επιχείρησα να φέρω στο τραπέζι, με όρους σεβασμού προς τους συνομιλητές μου, εισηγήσεις, ερωτήματα και παρεμβάσεις πολλές φορές συναινώντας και άλλες διαφωνώντας, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του τόπου.
- Δείξατε μεγάλο ενδιαφέρον για την μαρίνα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Πάτρας. Ποια εκτιμάτε ότι θα έπρεπε να είναι η πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η πόλη;
Το ενδιαφέρον μου για την αξιοποίηση υποδομών του Δήμου, που αποσκοπούν σε έσοδα για το δημοτικό ταμείο και όφελος των δημοτών, πηγάζει από το επιχειρηματικό μου παρελθόν. Από τις σπουδαιότερες αναξιοποίητες υποδομές είναι η μαρίνα, η εικόνα της οποίας μέχρι και σήμερα δεν τιμά την πόλη μας. Ο Δήμος θα πρέπει να συντηρήσει και να εκσυγχρονίσει την υπάρχουσα μαρίνα…χτες, να δημιουργηθεί μια δεύτερη μαρίνα για μεγαλύτερα σκάφη, μεγιστοποιώντας τα πιθανά έσοδα και τις προοπτικές από τον ολοένα ανερχόμενο θαλάσσιο τουρισμό. Η ορθή λειτουργία αμφότερων θα φέρει νέους επισκέπτες στην πόλη, δημιουργώντας δουλειές για τους Πατρινούς και μια ακόμα διέξοδο περιπάτου και αναψυχής. Τα έσοδα δε, θα δύναται ο δήμος να τα επιστρέψει σε υπηρεσίες προς τους πολίτες, στηρίζοντας παράλληλα τους αδύνατους προσφέροντας την αναγκαία κοινωνική στήριξη.
- Τα Α και το Ω για την εύρυθμη λειτουργία ενός Δήμου είναι η διαχείριση των οικονομικών του. Πως κρίνετε τη διαχείριση που έχει γίνει από τη σημερινή δημοτική Αρχή αλλά και ποιο οικονομικό μοντέλο θα προτείνατε;
Πέραν της οικονομικής ενίσχυσης που παρέχει κεντρικά η κυβέρνηση, η οποία προφανώς δεν επαρκεί από μόνη της, των πόρων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των προγραμμάτων και λοιπών ταμείων, κυρίως για δημιουργία νέων υποδομών, ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει να αξιοποιεί στο έπακρο τις υποδομές, την πολιτιστική, αρχιτεκτονική, ιστορική του κληρονομιά για να δημιουργεί έσοδα. Θα πρέπει να είναι έτοιμος να συνεργαστεί με όρους αμοιβαίου όφελους με τους ιδιώτες στα πλαίσια έργων ΣΔΙΤ ή άλλων αναθέσεων έργου. Το έως τώρα μοντέλο διαχείρισης με δόγμα την ατεκμηρίωτη διεκδίκηση και την επίρριψη ευθυνών αλλού, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, απέτυχε να δημιουργήσει τα έργα εκείνα και να επιστρέψει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στον πολίτη και να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στην τοπική οικονομία. Αντιθέτως, η πόλη μας παρέμεινε καθηλωμένη και διόλου αντάξια του παρελθόντος και των προσδοκιών της. Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει.
- Ο Δήμος Πατρέων διαθέτει ακίνητη περιουσία. Ποιος θα ήταν ο κατάλληλος τρόπος αξιοποίησής της;
Η δημοτική περιουσία είναι μια ακόμα αναξιοποίητη ευκαιρία. Η σωστή διαχείρηση της θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να απελευθερώσει υποδομές προς εκμετάλλευση από τους πολίτες και να αποτελέσει μια επιπλέον πηγή εσόδων για τα άδεια ταμεία του Δήμου- καθ’ομολογία του δημάρχου. Το πρώτο βήμα είναι η λεπτομερής καταγραφή της. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η σπουδαία δουλειά της ομάδας εργασίας #διοίκηση του σπιράλ, η οποία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την εν λόγω καταγραφή. Κατόπιν, πρέπει να αξιολογηθούν και να κριθούν οι κατάλληλες χρήσεις των ακινήτων. Τέλος, θα πρέπει να ξεπεραστούν νομικά κολλήματα κυρίως κληροδοτημάτων που τα ακολουθούν περιορισμοί χρήσεων από τους διαθέτες με νομοθετική ρύθμιση. Είναι μια από τις βασικότερες δυσκολίες που καλούνται από κοινού να ξεπεράσουν οι Δήμοι ανα την Ελληνική επικράτεια και μόνο μέσω των συλλογικών οργάνων (Κεντρική Ένωση Δήμων – ΚΕΔΕ) μπορεί να επιλυθεί. Εφόσον γίνουν τα παραπάνω βήματα και προσκομιστούν οι κατάλληλες μελέτες, τότε θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί ο εκσυγχρονισμός της δημοτικής περιουσίας. Επομένως, συζητάμε για ένα δύσκολο και χρονοβόρο εγχείρημα, αλλά εφικτό.
- Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η πόλη την επόμενη 5ετία και γιατί πιστεύετε ότι το «σπιράλ» είναι η κατάλληλη παράταξη για να διοικήσει το Δήμο;
Προτεραιότητα έχουν τα αυτονόητα, η καθημερινότητα. Καθαριότητα και γενικότερα καλή εικόνα πόλης, κυκλοφοριακό, οδοποιία, διαχείριση απορριμμάτων-αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης είναι ψηλά στην ατζέντα μας. Τουρισμός, σύνδεση Δήμου με πανεπιστήμιο, έξυπνη πόλη και άλλες προγραμματικές μας δεσμεύσεις έπονται, χωρίς να σημαίνει πως με το σωστό καταμερισμό χρόνου και πόρων δεν μπορούν να δουλεύονται παράλληλα. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην πολιτική προστασία και τις πολλές αρμοδιότητες που έχει ένας Δήμος. Μετά τις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει ένας σύγχρονος Δήμος να διαθέτει ένα επικαιροποιημένο, πλήρες, εφαρμόσιμο σχέδιο πολιτικής προστασίας ενάντια στις φυσικές ή μη καταστροφές με προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο και έτοιμο ανά πάσα στιγμή να συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς. Γιατί σημασία στην προκειμένη περίπτωση έχει η πρόληψη.
Το διακύβευμα των εκλογών του Οκτωβρίου αποτελεί το γεγονός ότι τα επόμενα πέντε χρόνια οι Δήμοι θα έχουν λαμβάνειν μεγάλα κονδύλια από το κοινοτικό ταμείο. Τα ποσά θα διεκδικήσουν και θα λάβουν όσοι έχουν τον καλύτερο σχεδιασμό και τις ωριμότερες μελέτες. Οι άνθρωποι του σπιράλ, έχουν τη γνώση των προβλημάτων της πόλης και των τρόπων επίλυσης, την ικανότητα, την όρεξη για δουλειά και το πάθος για να υλοποιήσουν το όραμα μας. Η αδιαπραγμάτευτη ανεξαρτησία της παράταξης -είναι άλλωστε η μοναδική πραγματικά τέτοια- δίνει ένα ακόμα πλεονέκτημα. Κανένα κέντρο αλλότριο από το ίδιο συμφέρον της πόλης μας δεν θα ορίζει τις αποφάσεις μιας ανεξάρτητης δημοτική αρχής.
Συμπερασματικά, το σπιράλ αποτελεί την καλύτερη πρόταση για τις εκλογές του Οκτωβρίου και ο Πέτρος Ψωμάς είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για το πόστο του δημάρχου όπως εμείς τον οραματιζόμαστε (μαέστρο). Είναι η πρόταση που μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες της πόλης που τόσο αγαπάμε και να την επαναφέρει στη θέση που δικαιωματικά ανοίκει.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News