Θυμός και απογοήτευση στον ΣΚΕΑΝΑ για το Δήμο Πατρέων: Μόλις 220 άδειες στο κέντρο…έναντι 1.500

Απογοητευμένοι οι καταστηματάρχες για την στροφή 180 μοιρών που έκανε ο δήμος

Δήμο

«Δυστυχώς, ο Δήμος έχει το μαχαίρι και το πεπόνι» τόνισε στην «Πελοπόννησο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Τάσος Γιατράς, για την στροφή 180 μοιρών που έκανε η δημοτική αρχή στο θέμα των αδειών τραπεζοκαθισμάτων.

Η συνάντηση που έγινε προχθές στο Δημαρχείο έληξε άδοξα και σε κλίμα ψυχρότητας, καθώς ο δήμαρχος τόνισε προς τους εκπροσώπους του κλάδου ότι οι νέες άδειες για τα τραπεζοκαθίσματα θα συνεχίσουν να βγαίνουν με το παλαιό καθεστώς, μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τα έργα ανάπλασης του κέντρου. Δηλαδή σε απροσδιόριστο χρόνο από σήμερα.

Ο κ. Γιατράς τόνισε ότι στον κλάδο και ειδικά σε μικρά καταστήματα, επικρατεί μεγάλος προβληματισμός και απογοήτευση για την εχθρική στάση της δημοτικής αρχής, η οποία αιφνιδιαστικά «στύλωσε τα πόδια» στο θέμα της προώθησης ενός νέου και εκσυγχρονισμένου κανονισμού για τις άδειες κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, που προωθείτο από το 2023.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ, τον Φεβρουάριο του 2024, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, είχαν συμφωνήσει με την δημοτική αρχή στο πλαίσιο που θα πρέπει να γίνει η διαβούλευση της νέας κανονιστικής. Ομως, αυτό που ακούνε σήμερα, τους δείχνει ότι η υλοποίηση της νέας κανονιστικής διάταξης δεν μπορεί να γίνει τουλάχιστον στα επόμενα 7 χρόνια.

«Αυτό που ζητάμε είναι νομιμότητα για όλους και όχι για μερικούς» είπε ο Τάσος Γιατράς, που δήλωσε αδυναμία να εξηγήσει αυτή την αιφνιδιαστική στροφή, από τα λεγόμενα του δημάρχου Κώστα Πελετίδη στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τρίτη.

Παράλληλα, ο ΣΚΕΑΝΑ συνέχισε τις καταγγελίες για πολιτική αδειών και είσπραξης τελών δύο ταχυτήτων από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Από την μια πλευρά όπως αναφέρεται, είναι οι επιχειρήσεις κυρίως του κέντρου που πληρώνουν και μάλιστα, αυξημένα τέλη κατάληψης, και από την άλλη, εκατοντάδες επιχειρήσεις της περιφέρειας που λειτουργούν ακόμα και σήμερα χωρίς άδεια ή δεν πληρώνουν.

Οπως είπε ο κ. Γιατράς, από πληροφορίες του συλλόγου, μόλις 220 άδειες τραπεζοκαθισμάτων έχουν εκδοθεί για επιχειρήσεις στο κέντρο και άλλες 15 στην περιφέρεια, τη στιγμή που σε όλη την Πάτρα λειτουργούν 1.500 καταστήματα που εκμεταλλεύονται κοινόχρηστο χώρο με τραπεζοκαθίσματα.